ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς κορυφώνεται η αγωνία γονέων και υποψηφίων, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποκτούν εξαιρετική επικαιρότητα τα αποκαλυπτικά στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η «K» (ρεπορτάζ σελ. 16, άρθρο του κ. Μαν. Δρεττάκη σελ. 9) σχετικά με μία από τις μεγαλύτερες πληγές του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος: τη φοιτητική μετανάστευση.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η Ελλάς προβάλλει ως αδιαφιλονίκητη «πρωταθλήτρια», έχοντας καταρρίψει όλα τα αρνητικά ρεκόρ σ’ αυτόν τον τομέα. Με 55.000 φοιτητές στο εξωτερικό, η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ξεπερνώντας χώρες με εξαπλάσιο ή και οκταπλάσιο πληθυσμό, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Οι προοπτικές διαγράφονται ακόμη περισσότερο δυσοίωνες, δεδομένου ότι, σε χρονική περίοδο τριών ετών, ο πληθυσμός των Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 65%!

Αποτελεί καινοτοπία να μιλήσει κανείς για την τεράστια διαρροή συναλλάγματος που συνεπάγεται για τη χώρα μας αυτή η παθολογική κατάσταση. Μικρότερη σημασία αποδίδεται σε μια άλλη, ακόμη σημαντικότερη, από εθνική άποψη, συνέπεια της φοιτητικής μεταναστεύσεως: τη διαρροή εγκεφάλων, ιδιαιτέρως μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών μας του εξωτερικού, οι οποίοι συχνά προτιμούν να εργασθούν στα ερευνητικά κέντρα της αλλοδαπής, όπου τους προσφέρονται πολύ δελεαστικότερες προοπτικές σταδιοδρομίας.

Η αλματώδης εξέλιξη του προβλήματος προδίδει την αποτυχία της τελευταίας «εκπαιδευτικής μεταρρυθμίσεως», η οποία υποσχέθηκε την πολύ ευκολότερη πρόσβαση των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μια πρόσβαση, η οποία αποδείχθηκε εν πολλοίς εικονική, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στις πλέον περιζήτητες Σχολές (π.χ. Ιατρική, Πολυτεχνείο, μεταπτυχιακά). Επιπλέον, τίθεται πελώριο θέμα αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς απορρίπτονται υποψήφιοι για ένα πολλοστημόριο της μονάδας, την ίδια στιγμή που άλλοι, με πολύ χειρότερες επιδόσεις αλλά μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια, καταλαμβάνουν προνομιούχες θέσεις «από το παράθυρο», μέσω μιας ολόκληρης βιομηχανίας μετεγγραφών από το εξωτερικό, όπως αποκάλυψε προχθές η «Κ».

Με αυτά τα δεδομένα, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη μιας σφαιρικής αναθεωρήσεως της εκπαιδευτικής πολιτικής, με αναγκαίες συνιστώσες τον ορθό επαγγελματικό προσανατολισμό, την ποιοτική αναβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών, τη διεύρυνση των μεταπτυχιακών τμημάτων, αλλά και την καθιέρωση ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος αξιολογήσεως των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Διαφορετικά, θα διαιωνισθεί η σημερινή, αποκαρδιωτική κατάσταση που αποκτά διαστάσεις πραγματικής εθνικής αιμορραγίας.

Ερχεται η μόδα της Ολυμπιάδας του 2004! Περίπου εκατό εταιρείες έχουν υποβάλει προσφορές στον οργανισμό «Αθήνα 2004», προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα με το σήμα της Ολυμπιάδας. Πρόκειται για είδη αθλητικής και πολιτικής ένδυσης, δερμάτινα είδη, αξεσουάρ αυτοκινήτου, παιδικά ρούχα κ.ά. Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις των ειδών αυτών θα φθάσουν τα 130 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή