ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μα, είναι «νέα» αυτά; Προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση -όχι αδίκως- τα όσα (δυσάρεστα) επισήμανε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου για την κακή πορεία των ολυμπιακών έργων. Και όπως ήταν φυσικό να συμβεί, με τα όσα φέρεται ότι είπε η υπουργός «αδειάστηκε» άσχημα ο προκάτοχός της στο ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. K. Λαλιώτης.

Ομως, δεν είναι δυνατόν να μην τεθεί το ερώτημα: Ο κ. πρωθυπουργός, ο οποίος προεδρεύει της Διυπουργικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004», περίμενε την αναφορά της κ. Παπανδρέου για να πληροφορηθεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σε αυτήν την υπόθεση;

Ως μόνη πηγή πληροφόρησης είχε έως προχθές ο κ. K. Σημίτης τα καθησυχαστικά λόγια του κ. K. Λαλιώτη (και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου);Είναι δυνατόν να πιστέψουμε, ότι επί μήνες πολλούς αγνοούσε την πραγματικότητα; Και ότι δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά τα όσα άκουσε από τον κ. Ζακ Ρογκ;

Τώρα, μπορεί να έγινε δύσκολη η θέση του κ. K. Λαλιώτη και η κ. Βάσω Παπανδρέου να ξεκαθάρισε με τη στάση της, ότι δεν έχει καμιά διάθεση να φορτωθεί όλα τα «έργα» του προκατόχου της. Αλλά ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα σε αυτήν την υπόθεση; ‘Η το ότι το ζήτημα της κατασκευής των ολυμπιακών έργων στην ώρα τους, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ανέκδοτο» με το «μάρμαρο» ακριβά πληρωμένο από τους φορολογούμενους πολίτες;

* * *

Πώς τα κατάφεραν έτσι οι κυβερνώντες και οι διαφόρων κατηγοριών «αρμόδιοι» για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι έκαναν επί ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια; Ακόμη δεν γνωρίζουν, λέει, αν θα κρατηθούν τα έργα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, αν θα αντιμετωπισθούν εγκαίρως τα νομικής φύσεως προβλήματα σε περιοχές όπου πρόκειται να γίνουν έργα. Ακόμη δεν είναι σαφές το κόστος των έργων. Ο πρωθυπουργός αλλάζει τώρα τη σύνθεση και τον ρόλο της Διυπουργικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Και ακόμη δεν έχουν ακριβώς καθορισθεί οι αρμοδιότητες κάθε υφυπουργού, που έχει ανακοινωθεί πως εμπλέκεται στο έργο της προετοιμασίας των Ο.Α. Και η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου για άλλη μια φορά, εκδηλώνει, όπως λέγεται, «δυσφορία» για τις έως τώρα ανεπάρκειες των αρμόδιων για τα έργα των Ο.Α. υπουργών, αλλά και για το μέγεθος του ρόλου της σ’ αυτό το «σίριαλ».

Ολα αυτά, ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια αφ’ ότου ξεκίνησε η οργάνωση του όλου έργου!…

* * *

Αν τόσο άσχημα (και ασυνάρτητα) είναι σήμερα τα πράγματα στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων που κατά τον πρωθυπουργό «αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», πόση αισιοδοξία μπορεί να έχει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ για «νέα πορεία», για το «νέο ξεκίνημα» της κυβέρνησης;

* * *

Κι αν είναι «πρώτη προτεραιότητα» για την πολιτική ηγεσία αυτό το έργο, φορτωμένο ήδη με τόσα προβλήματα, πώς εξηγείται το ότι ο κ. K. Σημίτης, ο «κυρίαρχος» μετά το συνέδριο πρωθυπουργός, που έφτιαξε μια νέα κυβέρνηση της απολύτου αρεσκείας του δεν σκέφτηκε να ορίσει αυτός με ακρίβεια τις αρμοδιότητες όλων των (επτά) υφυπουργών που διόρισε στην κυβέρνηση για να βοηθήσουν την ολυμπιακή προετοιμασία; Δεν σκέφτηκε, ότι η εκ των υστέρων, κατανομή αρμοδιοτήτων τους θα προκαλούσε σύγχυση και εντάσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα; Λογικό είναι ο κάθε υπουργός να έχει τη δική του άποψη για το ποιες αρμοδιότητες θα έπρεπε να πάρει κάθε υφυπουργός του τομέα του, λογικό και αναμενόμενο να μην θέλει να χάσει «δύναμη».

* * *

Υποστηρίζεται από ορισμένους κύκλους στα κυβερνητικά και κομματικά παρασκήνια, ότι δεν είναι ίσως δυσαρεστημένος ο πρωθυπουργός από το «κάρφωμα» του K. Λαλιώτη προχθές, διότι ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μετά απ’ αυτό, θα είναι «ανασφαλής», όσο «πρέπει» άρα και όχι ισχυρός όσο θα ήθελε.

Αλλά, είτε αυτό συμβαίνει, είτε όχι περιλαμβάνεται ως «ζήτημα» στα προϊόντα ενός «κουτσομπολιού» που μπορεί να ενδιαφέρει κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και την κοινή γνώμη, που παρακολουθεί απογοητευμένη την εξέλιξη της προετοιμασίας των Ο.Α. του 2004.

Αν το θέλετε…

Για όλα αυτά, πάντως, μπορεί κανείς να υιοθετήσει την άλλη εκδοχή: Οτι η κ. Βάσω δεν επισήμανε τίποτε το ιδιαίτερο προχθές για τις καθυστερήσεις σε έργα, ότι τίποτε απ’ ό,τι είπε δεν έθιξε ούτε εμμέσως σε τίποτε τον προκάτοχό της στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ότι όλα είναι κατά βάθος υπό έλεγχο και ότι όλα όσα γράφτηκαν στα ρεπορτάζ των εφημερίδων βασίστηκαν σε πληροφορίες από εξω-κυβερνητικές πηγές, που στόχο είχαν -όπως ακούσαμε την ίδια την κ. Βάσω Παπανδρέου να δηλώνει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ- την «υπονόμευση της ολυμπιακής προετοιμασίας»…

* * *

(Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι άθλιοι που στόχο έχουν τέτοια «υπονόμευση» δεν το μάθαμε ακόμη.)

Κατά την εκδοχή αυτή, λοιπόν, που είναι φυσικά η καλύτερη για την κυβέρνηση και για τις σχέσεις μεταξύ των «κορυφαίων», όλα τα προχθεσινά ρεπορτάζ την «πάτησαν» κατά το κοινώς λεγόμενο και δεν ήταν παρά αφελή θύματα των αγνώστου ταυτότητος «υπονομευτών».

Μπορεί, επίσης, όποιος θέλει να λάβει υπόψη του τα λόγια του «πιανίστα» κ. Βαγγέλη Βενιζέλου, που συνιστά σε όλους μας να μην αντιμετωπίζουμε την υπόθεση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων «με διάθεση αυτοταπείνωσης».

(Δεν διευκρινίστηκε, αν ο κ. υπουργός μιλώντας έτσι, απευθύνεται και σε συναδέλφους του στην κυβέρνηση.)

* * *

Τα προβλήματα (όλα υπαρκτά) όμως στη δουλειά της ολυμπιακής προετοιμασίας δεν πρόκειται σίγουρα να γίνουν ελαφρύτερα για την κυβέρνηση με την καταβολή προσπαθειών ενοχοποίησης των όσων ασκούν έλεγχο στην πορεία των σχετικών έργων ή και των πολιτών που διά της νομικής οδού, καταθέτουν αντιρρήσεις για ολυμπιακές κατασκευές σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Αν, άλλωστε, καθυστερήσεις σε έργα οφείλονται στο ότι δεν έχει ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκαθαρίσει ένα νομικό πρόβλημα, είναι κι αυτό ένα στοιχείο το οποίο έπρεπε εγκαίρως να έχει υπολογίσει η κυβέρνηση όταν σχεδίαζε το χρονοδιάγραμμά της για το 2004. Χρειάστηκε όμως δυστυχώς να περάσουν κάποια χρόνια για να αντιληφθούν οι έχοντες την ευθύνη της ολυμπιακής προετοιμασίας, ότι το έργο που ανέλαβαν είναι πολύ μεγάλο και πολύ δύσκολο.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

κ. K. Σημ., πρ.: Πάλι τους ζητάτε «εντατικοποίηση των ρυθμών» στα ολυμπιακά έργα; Μα, τι πείσμα είναι αυτό το δικό σας! Γιατί τους βασανίζετε, Καταλληλότερε;

κα Βάσω Παπ.: Κι εσείς πάλι, είναι ανάγκη να το φωνάζετε ότι καθυστερούν τα έργα; Εκτός αν θέλετε να σπάσετε τα νεύρα του σύντροφου Κώστα, για να χαίρεται και ο κ. Μητσοτάκης.

κ.κ. κυβέρνησης: Καλά, με το «καλημέρα» άρχισαν τα «μπάχαλα»; Χάσατε από τώρα τη «νέα πορεία» σας; Λυπηρόν.

κ.κ. νέους υφυπ.: Περιμένετε να σας δώσουν αρμοδιότητες; Γιατί αυτό καλοί μου; Να μπλέξετε θέλετε;…

κ.κ. Μεγ. Μαξίμου: Ωστε δεν συμπαθείτε ούτε την κα Βάσω; Λυπηρό και αυτό.

κ. Ε. Βενιζ.: Α, και στο Σίδνεϊ είχαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με τα ολυμπιακά έργα; Ε, δόξα τω Θεώ!

κ. Ζακ Ρογκ, πρ. ΔΟΕ: Δεν καθυστερούμε τα έργα, μεσιέ. Απλώς προχωρούμε με σύνεση και προσοχή, διότι αυτός είναι ο χαρακτήρ του Ελληνος. Μπονζούρ.

κ.κ. αναγνώστες: Καταλάβατε, λοιπόν, τώρα την αληθινή αιτία του ανασχηματισμού; Οχι; Ούτε κι εμείς! Αλλά τι θα γίνει; Δεν θα βρεθεί κάποιος που να την έχει καταλάβει;…

Και τις παρατυπίες αυτής ελέγχει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή