ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση είναι ο καλός μας καιρός, οι 25 βαθμοί, χθες, που σήμαναν επανέναρξη του καλοκαιριού, ενώ μπήκε σήμερα ο Νοέμβρης. Φθινόπωρο, τα φύλλα κιτρίνισαν κι όπου να ‘ναι θα πέσουν, στρώνοντας το δικό τους εποχικό χαλί στο Ζάππειο, όπου το αγαλματάκι με θέμα τον θερισμό. ‘Η, από το πλακιώτικο ταβερνάκι, όπου οι φθινοπωρινοί ξένοι επισκέπτες έτρωγαν και έπιναν τη δροσερή μπίρα τους με κοντομάνικα στο ύπαιθρο. Το γράμμα τους από την Ελλάδα θα μιλάει για τον υπέροχο καιρό, ενώ αυτοί που θα το λάβουν σίγουρα τουρτουρίζουν ή τσαλαβουτούν στα βροχόνερα. Αρκεί να κερδίσει ο καλός μας ο καιρός – που όμως μας έκλεισε μέσα στο τριήμερο της επετείου, διαψεύδοντας τ’ Αηδημητριάτικο καλοκαιράκι, το οποίο, ως φαίνεται, ετεροχρονίσθηκε κατά Δεκέμβρη μεριά.

Ολα όσα θα ‘πρεπε να ξέρουμε – για να τρέξουμε- για τον χημικό-βιολογικό πόλεμο

Διόλου περίεργο που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη έκδοση, και θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες. Είναι το βιβλίο του καθηγητού κ. Γεώργιου Ε. Μανουσάκη στην έδρα της Ανόργανης Χημείας του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης ώς τον Αύγουστο του 1998. Σήμερα ομότιμος καθηγητής μάς πληροφορεί, σε γλαφυρή αφηγηματική εξιστόρηση, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον τρόμο της εποχής. «Χημικός και Βιολογικός Πόλεμος» ο τίτλος του βιβλίου, με υπότιτλο «Από τις Πλαταιές στο Τόκιο και τη Βαγδάτη». Οι εκδόσεις Πατάκη έχουν μια σίγουρη επιτυχία, γιατί ο καθηγητής και, όπως ο ίδιος δηλώνει στην αφιέρωσή του, είναι αναγνώστης της «K» και του Τήλεφου. Η επίθεση με σαρίν στο μετρό του Τόκιο, η διαρκής επικαιρότης-απειλή των χημικών όπλων, η αναθεώρηση αμυντικών προγραμμάτων, η αναδρομή στο παρελθόν συνταράσσει τον αναγνώστη. Ο Θουκυδίδης γράφει στο 2ο και 4ο βιβλίο του πως χρήσεις χημικών ουσιών έγιναν στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών. Θειάφι και πίσσα γέμισε μια τάφρο το 429 π.Χ. ο βασιλιάς της Σπάρτης Αρχίδαμος ο Β’ για να εξαναγκάσει τους Πλαταιείς να παραδοθούν, όπως κι έγινε. Το «υγρό πυρ» των Βυζαντινών είναι το πιο γνωστό χημικό όπλο της παλιάς εποχής. Ούτε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν άφησαν ασυγκίνητο οι πολεμικές χημικές ουσίες. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Μακεδονικό Μέτωπο ο ελληνικός στρατός δέχτηκε επίθεση με υπερίτη από τους Γερμανούς με λίγες, ευτυχώς, απώλειες. Περνώντας στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση, ο ελληνικός στρατός προμηθεύτηκε αντιασφυξιογόνες μάσκες και οβίδες αερίων. Αλλά και στον Σαγγάριο, τον Σεπτέμβριο του 1921 έγινε χρήση χημικών όπλων, όπως και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Και μια συνταρακτική είηδηση από το ηρωικό παρελθόν: στο Μακεδονικό Μέτωπο είχε προσβληθεί από αέριο μουστάρδας ο Βλαδίμηρος Κολοκοτρώνης, δισέγγονος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με αποτέλεσμα να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες οι πνεύμονές του. Οσο για τα μικρόβια του άνθρακα, έχουν το νησί τους, εκεί που έγιναν τα πρώτα πειράματα, και που είναι το Γκρούναρντ, στις βορειοδυτικές ακτές της Σκοτίας, απέναντι στο μικρό ψαραροχώρι Ολντμπεα. Διαπρεπείς μικροβιολόγοι ήταν επικεφαλής των πειραμάτων που απέδειξαν ότι τα μικρόβια του άνθρακα είναι πιο αποτελεσματικά όταν σκορπίζονται με… βόμβες αεροπλάνων. Πώς πάμε από ανατριχίλα; Το ίδιο κι εμείς. Αλλο είναι η λευκή σκόνη μέσα στον φάκελο κι άλλο ο διασκορπισμός τους στον αέρα που αναφέρουμε. Ποιος θα μας γλιτώσει από τα «ζωντανά όπλα»; Μόνον η απλή κοινή λογική ότι τα όπλα αυτά είναι αυτοκαταστροφικά, υπάρχει αρχή στη χρήση τους αλλά το τέλος θα είναι για την ανθρωπότητα…

Προσφορά για το Γένος

Πριν από δέκα περίπου χρόνια οι πατέρες της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου στο Αγιον Ορος, ανακάλυψαν στο σκευοφυλάκιο της Μονής το ιερό Ευαγγέλιο του Ιωάννη Στ’ Καντακουζηνού. Ο Αυτοκράτορας ήταν ένας από τους κτήτορες της Ιεράς Μονής, στην οποία ήθελε να εγκατασταθεί ως μοναχός. Την επισκέφθηκε το 1341 και προετοίμασε τη διαμονή του εκεί, χρηματοδοτώντας την κατασκευή κτιρίων και δίδοντας προνόμια στη Μονή. Εκανε δε την πιο πλούσια δωρεά βιβλίων που έγινε ποτέ σε Μονή του Αγίου Ορους για τη Βιβλιοθήκη της Μονής. Μεταξύ των χειρογράφων είναι και ο Κώδικας νούμερο 16, που είναι το Ιερό Ευαγγέλιο, και, ίσως, -όπως μας λέει στην ανακοίνωσή της η «Εφεσος – Εκδόσεις»- ένα από τα δύο σημαντικότερα Ευαγγέλια της Ορθοδοξίας καθώς και ένα από τα σπανιότερα δείγματα της βυζαντινής καλλιγραφίας και τέχνης του δεύτερου τετάρτου του 14ου αιώνα. Χρονολογείται με ακρίβεια στο έτος 1340/41, κοσμείται με τις ολοσέλιδες προσωπογραφίες των Τεσσάρων Ευαγγελιστών καθώς και με επίτιτλα και αρχιγράμματα υψηλής τέχνης. Η αναπαραγωγή του Ευαγγελίου υλοποιήθηκε με το σύστημα Ομοιογραφίας, αποτελείται από 790 σελίδες, τυπώθηκε σε 3.500 αριθμημένα αντίτυπα. Ενα από αυτά τα αντίτυπα του Ιερού Ευαγγελίου κοσμεί την βιβλιοθήκη του Τήλεφου που αισθάνεται ευγνωμοσύνη για την προσφορά αυτή κι ευχαριστεί τους εκδότες για το Κωνσταντινουπολίτικο Ιερό Ευαγγέλιο, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχοντικές αίθουσες της «Μεγάλης Βρεταννίας».

Συναυλία Δημοτικής Ναυπλιακής Χορωδίας στον «Παρνασσό»

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 50 χρόνων από της ιδρύσεώς του ο Σύλλογος των απανταχού Ναυπλιέων «Ο Ναύπλιος» πραγματοποιεί συναυλία, με την ευγενώς προσφερθείσα Δημοτική Ναυπλιακή Χορωδία που θα διευθύνει ο μαέστρος Βασίλειος Χαραμής. Η μουσική εκδήλωση θα γίνει στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» αυτό το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, ώρα 19.30 στην πλατεία Καρύτση. Είσοδος ελευθέρας και χαράς αντάμωμα για τους Ναυπλιείς Αθηνών και πάσης Ελλάδος που δεν ξεχνούν και πάντα τιμούν τη γενέτειρα, πρωτεύουσα της νεώτερης Ελλάδας.

Απόψε, στο Μουσείο Βούρου-Ευταξία διάλεξη και Εκθεση

Με την ευκαιρία της έκθεσης «Κώδικες και νοταριακά έγγραφα βυζαντινών και νεωτέρων χρόνων», θα γίνει ομιλία, σήμερα Πέμπτη ώρα 20.00, στην αίθουσα του Μουσείου, επί της Παπαρρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος από τον καθηγητή κ. Χρήστο Λούκο, στην έδρα Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κ. Γιάννη Γιαννιτσιώτη, διδάκτορος Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Τα Συμβολαιογραφικά Αρχεία: μια πλούσια πηγή για τη μελέτη της κοινωνίας που παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη». Την πρόσκληση υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Αθως Γ. Τσούτσος και ο γεν. γραμματέας κ. Αντώνιος Γ. Βογιατζής. Της ομιλίας θα προηγηθεί ξενάγηση στην Εκθεση, έναρξη ώρα 18.45.

Μόνον να δούμε τώρα ποιος θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί έλεγχο στην γενική συνέλευση της Alpha Εθνικής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή