ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ

5' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «μυστήρια» της μηχανής…Αυτό που ονομάζεται κρατική μηχανή είχε πάντοτε και εξακολουθεί να έχει πολιτικούς προϊσταμένους. Πώς γίνεται λοιπόν να «καταγγέλλουν»τη μηχανή αυτή οι κ. προϊστάμενοι για την κακή ποιότητά της, να μιλούν για «παραλυσία», για «διαφθορά» της; Με τα χειρότερα λόγια αναφέρθηκε στην κατάσταση της δημόσιας διοίκησης, προσφάτως, ο πρωθυπουργός (επαινώντας τη δράση του Συνήγορου του Πολίτη) και προ ολίγων ημερών, την περασμένη Τρίτη, στη Βουλή, ο κ. Θ. Πάγκαλος είπε… και τι δεν είπε για τα χάλια και τη διαφθορά της.

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πάγκαλος, ότι είναι γι’αυτόν «μυστήριο» το πώς, π.χ. γίνεται να λειτουργούν χωρίς άδεια στην Αττική… 3.000 επιχειρήσεις. Ποιοι έδωσαν τις πολεοδομικές άδειες, πώς έδωσε ρεύμα η ΔΕΗ σ’ αυτές τις επιχειρήσεις; -αναρωτήθηκε ο βουλευτής και πρώην υπουργός.

Λογικά αυτού του είδους τα ερωτήματα. Αλλά όταν τίθεται από την πλευρά μιας πολιτικής παράταξης που κυβερνά επί έτη πολλά τη χώρα, πώς θα πρέπει να εκληφθούν απ’ τους πολίτες, που δεν κινούνται στα κυκλώματα της εγχώριας «λαμόγιας»;

Αν οι έχοντες την πολιτική ευθύνη του ελέγχου της κρατικής μηχανής την καταγγέλλουν για τα χάλια της και απορούν για το πώς καταφέρνει να νομιμοποιεί τους παρανομούντες και να τους προστατεύει, τότε ποια άλλη δύναμη μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το κακό;

Μπορεί να παίρνει «αποστάσεις»η πολιτική τάξη που κυβερνά απ’ τους κρατικούς μηχανισμούς που η ίδια εποπτεύει; Αν δεν είναι σε θέση να βελτιώσουν τα πράγματα στους κρατικούς μηχανισμούς οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους, ποιοι άλλοι μπορούν να το κάνουν αυτό; Αν πολιτικοί «καταγγέλλουν» (απευθυνόμενοι πού, άραγε) την κρατική μηχανή για αδράνεια και διαφθορά, οι ταλαιπωρούμενοι πολίτες σε τι καλό μπορούν να ελπίζουν;

Πότε επιτέλους θα «στρώσουν»;

Συνεχίζεται, δυστυχώς, το «σίριαλ» των προβληματικών σχέσεων συνεργασίας των υπευθύνων για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το έτος 2001 βαίνει προς το τέλος του κι όμως ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατόν να κατασκευαστεί ένα πλαίσιο καλής και παραγωγικής συνεργασίας, χωρίς προσωπικούς ανταγωνισμούς και «παράπονα», μεταξύ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης και της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ο.Α.

Στη σημερινή φάση, ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Βενιζέλος έχει «αναβαθμιστεί» σε επίπεδο κατοχής αρμοδιοτήτων, με απόφαση του πρωθυπουργού, η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου είναι δυσαρεστημένη από αυτό (και συνεχίζει να παραπονείται για καθυστερήσεις στα έργα με ευθύνη της κυβέρνησης) και ο κ. K. Σημίτης παρέχει την πλήρη στήριξή του στην κ. πρόεδρο, που προχθές είχε φθάσει, όπως λέγεται παρασκηνιακώς, στα όρια της παραίτησης…

Υποτίθεται, ότι στην προχθεσινή συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου το χειρότερο απετράπη με την παροχή ικανοποιητικών(;) «εξηγήσεων». Τι θα γίνει όμως από εδώ και στο εξής; Θα είναι σε θέση να συνεργαστούν σωστά εκεί όπου πρέπει ο «ανεβασμένος» κ. Βενιζέλος και η «σταρ» και καλή φίλη της ΔΟΕ, κ. Γιάννα Αγγελοπούλου; Θα μπορέσει και ο πρωθυπουργός να ελέγξει την όλη κατάσταση και να επιβάλει τις σωστές συνεργασίες – ώστε να σταματήσουν και οι παρασκηνιακοί «ψίθυροι» για ενδεχόμενη παραίτηση της κ. Αγγελοπούλου σε κάποια «επόμενη» φάση;

* * *

Αν, πάντως, από εδώ και στο εξής γίνει πάλι λόγος για θέμα με τίτλο «οριοθέτηση αρμοδιοτήτων» μεταξύ των πρωταγωνιστών της ολυμπιακής προετοιμασίας, θα πρόκειται πλέον για εξέλιξη φάρσας θλιβερής. Δεν αντέχει άλλα «χάπινινγκ» αυτή η ιστορία που η ίδια η πολιτική ηγεσία θεωρεί ως «εθνική υπόθεση» και κατατάσσει, κατά δήλωσή της, στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής της δράσης. Και ο κ. K. Σημίτης δεν προσφέρει φυσικά τίποτε ιδιαιτέρως, περιοριζόμενος σε ρόλο «πυροσβέστη» όταν ξεσπούν διαμάχες μεταξύ των προσώπων που διαχειρίζονται την ολυμπιακή προετοιμασία. Κάτι περισσότερο θα πρέπει να κάνει στο εξής, αν δεν θέλει να δει να «ξεχειλώνει» πάλι το πράγμα. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο πλέον ότι από εδώ και πέρα κάθε σοβαρή καθυστέρηση σε όποιο λόγο κι αν θα οφείλεται, θα οδηγήσει το όλο «σύστημα» της προετοιμασίας σε καταστάσεις τέλειου πανικού.

Προβληματισμοί στην Αγκυρα

Ετσι όπως έχει χειρισθεί έως τώρα η Αγκυρα την υπόθεση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου σε συνδυασμό με το θέμα της πολιτικής λύσης, δεν έχει φαίνεται, σήμερα πολλά περιθώρια για την επίδειξη «ευελιξίας». Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκληρώνονται επιτυχώς και η άκαμπτη στάση του τουρκικού καθεστώτος, που ζητεί αναγνώριση του «κράτους» στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη πριν συζητήσει οτιδήποτε για το μέλλον της Κύπρου, μόνο εκνευρισμό προκαλεί πλέον στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Αν, λοιπόν, δεν πάρει κάποια αναβολή η επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Αγκυρα θα έχει να αντιμετωπίσει προσεχώς ένα σοβαρό πρόβλημα. Από τις επιθετικές και απειλητικές δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ και του κ. Τζεμ και τα περί «νέας κρίσης» του Ραούφ Ντενκτάς φαίνεται ότι στη φάση αυτή το τουρκικό καθεστώς προσπαθεί να πετύχει την αξιοποίηση της παραγράφου, που αναφέρεται, στο κείμενο του Ελσίνκι, στη συνεκτίμηση «όλων των σχετικών παραγόντων», πριν οι Δεκαπέντε αποφασίσουν την ένταξη της Κύπρου. Η ηγεσία της Τουρκίας προσπαθεί να βάλει τις βάσεις για την κατασκευή μιας εικόνας πολιτικής έντασης και «κρίσης» γύρω από την υπόθεση της Κύπρου, ώστε να έχουν αναστολές αύριο, ενδεχομένως, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. στην απόφασή τους για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς προηγούμενη λύση του πολιτικού προβλήματος.

Αντιδρά σ’ αυτήν την τακτική ένα – όχι μικρό τμήμα του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία που βλέπει ότι αυτή η «γραμμή» έχει μεγάλο ρίσκο και πέρα από το ότι δεν υπόσχεται τίποτε το καλό και αισιόδοξο για τους Τουρκοκυπρίους μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Μπορεί, λοιπόν, να παραμένει η τουρκική πολιτική ηγεσία στη γνωστή «σκληρή» ρητορεία της στα περί Κύπρου, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση κάποιων αλλαγών σ’ αυτήν την πολιτική της προσεχώς (αναλόγως και εξελίξεων που θα σημειωθούν στην υπόθεση του πολέμου στο Αφγανιστάν).

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

κ. K. Σημ., πρ.: Ολα εντάξει, λοιπόν, με τον «Αθήνα 2004»; Ευχαριστημένη τώρα και η κ. πρόεδρος; Δόξα τω Θεώ! Αλλά, κακά τα ψέματα, χωρίς τις δικές σας εύστοχες παρεμβάσεις σε διάφορους ατυχείς «καυγάδες», τίποτε δεν θα πήγαινε τόσο καλά σήμερα σε αυτό το εθνικό θέμα. Χίλια μερσί, κύριε!

κ.κ. κυβέρνησης: Παρντόν, αλλά έτσι από απλή περιέργεια ρωτάμε: Πότε θα είστε σε θέση να υπολογίσετε πόσο ακριβώς θα κοστίσουν τα ολυμπιακά έργα; Ευχαριστώ.

κ.κ. ΥΠΕΧΩΔΕ: Α, πέφτουν τα νερά από το βουνό πάνω στο δρόμο που είναι ένα μέτρο πιο ψηλά από τα οικόπεδα και έτσι πλημμυρίζουν οι από κάτω. Εντάξει, έτσι εξηγείται απολύτως το πράγμα και στο Συκάμινο.

(Είναι δίκαιο να είναι σωστά ενημερωμένος ο πλημμυροπαθής, για να μην ακούει τον καθένα να λέει το μακρύ του και το κοντό του).

κ. Ευάγγελο Βενιζ. Κάτι σαν υπουργός Ολυμπιάδας, δηλαδή; Καλά, για πιανίστας πολύ γρήγορα ανεβήκατε, εντυπωσιακά, κύριε! Μπράβο σας.

κ. Κυρ. Σπυριούνη βουλ.: Ειλικρινώς σας συγχαίρουμε για την τοποθέτησή σας στο θέμα του βουλευτικού μισθού. Επιτέλους ένας βουλευτής είπε για όλους αυτόν τον μισθό παίρνουμε (άνω των 2 εκατ.) αυτόν δίνει η πατρίδα και «είμαστε πολύ καλά».

κ. Μ. Πυρ. «Ε.Τ.»: Σωστά το γράφετε. Δεν κερδίζετε τίποτε με ειρωνείες εις βάρος του κ. Νάιλς. Αλλωστε, το ότι είναι σήμερα ιδιώτης δεν σημαίνει ότι είναι και Ιdiot.

κ.κ. αναγνώστες: Εντάξει, το κακό πέρασε! Ολα τα έργα υποδομής της χώρας προχωρούν με γοργούς ρυθμούς πλέον, το ίδιο και τα ολυμπιακά, όλες οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις είναι έτοιμες, και η οικονομία είναι πάλι σε ανοδική πορεία. (Λέμε καμιά ανοησία, να περνάει και η ώρα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή