ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει καπνός, αλλά όχι ακόμη φωτιά, σχετικά με την είδηση που είδε το φως στην επαρχιακή εφημερίδα «Πανευβοϊκό Βήμα», όπως μας πληροφόρησε αναγνώστης μας. Αναρωτήθηκε η στήλη τι πράγματι συμβαίνει. Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης να ζητήσει επιτακτικά την εκκένωση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου; Και εάν αυτό αληθεύει, ποια θα είναι η τύχη του Μουσείου, που είναι θεσμός και χώρος έκθεσης κειμηλίων του Απελευθερωτικού Αγώνος και της ιστορίας της Ελλάδος. Αυτά γράφτηκαν στον Τήλεφο την Τρίτη 6 Νοεμβρίου. Σε μια πρώτη διερεύνηση του θέματος, απευθυνθήκαμε στους ιθύνοντες της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, που συνεστήθη, μαζί με την ίδρυση Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το 1882, για να στεγαστούν ύστερα από πολλές περιπέτειες στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, με εγκαίνια λειτουργίας Μουσείου εκεί στις 21 Ιουνίου 1962.

Χθες, Σάββατο, πήραμε την εξής επιστολή που απευθύνεται στη στήλη της «K» και την οποία δημοσιεύουμε:

«Σχετικά με το δημοσίευμα που αφορά το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο οποίο αναφέρεται ο «Τήλεφος» την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2001, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι το θέμα εθίγη παλαιότερα και πρόσφατα ανακινήθηκε από τον κύριο Πρόεδρο της Βουλής. Η αρχική παραχώρηση του κτιρίου της Παλαιάς Βουλής προς την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος για τη στέγαση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου έγινε το 1932, επικειμένης της μεταστεγάσεως Βουλής και Γερουσίας στο Κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων. Μεταγενέστερα δε εκδόθηκε και σχετικός Νόμος. Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, οσάκις ετέθη το θέμα, διατύπωσε σοβαρότατες επιφυλάξεις τόσο για τη σκοπιμότητα όσο και τη δυνατότητα μεταστέγασης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Μετά τιμής» ακολουθούν οι υπογραφές: Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσαμαδός, ο Γενικός Γραμματέας Ι. K. Μαζαράκης-Αινιάν.

Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να τη διαβάσουμε μέσα από τις γραμμές. Με τη σειρά της η στήλη διατυπώνει δημοσίως και ευθέως «σοβαρότατες επιφυλάξεις τόσο για τη σκοπιμότητα όσο και τη δυνατότητα μεταστέγασης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου» και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλο να πάρουν θέση. Για να διαλυθεί ο καπνός, να μην υπάρξει εστία αναζωπύρωσης της φωτιάς…

«Το Ημερολόγιο ενός Αθηναίου δημοσιογράφου» ένα βιβλίο – μια 50χρονη δημοσιογραφική ζωή από τον Γιάννη Καιροφύλα

Ολες οι σελίδες του Ημερολογίου έχουν τυπωθεί με μελάνι και μεράκι και πίστη στο δημοσιογραφικό λειτούργημα που, ευτυχώς, ακόμη το εξασκεί μέσα από το ετήσιο «Αθηναϊκό Ημερολόγιο» και τα βιβλία του, ο έφηβος με τα λευκά μαλλιά και το ζωηρό βλέμμα, ο φίλος της στήλης και τροφοδότης της, ως προς τα αθηναϊκά θέματα, Γιάννης Καιροφύλας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου, μεγάλης γιορτής του Νεκταρίου Αιγίνης, γιόρταζε κι ο δημοσιογραφικός κύκλος με τις έγκυρες υπογραφές την παρουσίαση του δημοσιογραφικού Ημερολογίου του Γιάννη Καιροφύλα από τις εκδόσεις «Φιλιππότη». Μόνον ο Στρατής Φιλιππότης δεν ήταν εκεί γιατί τον κράτησαν μακριά τα μποφόρ στο πέλαγος της Τήνου! Ολοι οι άλλοι ήταν εκεί! Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος χαιρέτισε την παρουσίαση λέγοντας πόσο χρήσιμο θα ‘ναι το Ημερολόγιο αυτό στο βιβλίο για την 90χρονη πορεία της ΕΣΗΕΑ που πρόκειται να εκδοθεί.

Εκεί, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Σκούρας, Βάσος Τσιμπιδάρης, Αγις Βούρβουλης, Γιάννης Κολιάτσος, Μάνος Χωριανόπουλος και πόσοι άλλοι, συνάδελφοι και φίλοι του Καιροφύλα στην 50χρονη τροχιά της επιτυχημένης σταδιοδρομίας του. Και στο πάνελ, να μιλούν για το βιβλίο, για τον ίδιο και τη θεματολογία του, ο Ακαδημαϊκός καθηγητής της Παιδιατρικής, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Νίκος Ματσανιώτης, που γνώρισε τον Καιροφύλα όταν εκείνος έκανε υγειονομικό ρεπορτάζ, η καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη που κάλυψε τα θέματα της αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας, των νεοκλασικών σπιτιών που θυσιάστηκαν στην αντιπαροχή και είναι από τα θέματα που δονούν τον Καιροφύλα. Ο Δημήτρης Κουμπιάς, δημοσιογράφος, διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» που μίλησε για τον ρεπόρτερ Γιάννη Καιροφύλα, που είχε αφήσει εποχή. Τέλος, ο παλιός συμμαθητής του, ο πνευματώδης κ. Χριστόφορος Νικολακόπουλος, που μίλησε για τα παλιά και τους συμμαθητές του Πέμπτου Γυμνασίου Αρρένων.

Η δημοσιογραφία, η Αθήνα, η αγάπη για τις δύο που διέπουν τη ζωή του Καιροφύλα προβάλλουν ανάγλυφα στο πολύτιμο βιβλίο του, που θα το παρουσιάσει η στήλη μία άλλη μέρα. Η εκδήλωση -γιορτή στη Στοά Τέχνης και Λόγου ήταν για τον Γιάννη Καιροφύλα που μίλησε όπως γράφει- ζωηρά, παραστατικά, συγκινημένα και με πενιές από χιούμορ. Στις πρώτες θέσεις η γυναίκα του Λυδία, οι δύο κόρες του, οι γαμπροί του, ο εγγονός του ο Γιωργάκης, 12 ετών, η αγαπημένη του οικογένεια που δεν ζήλεψε ποτέ τη μεγάλη της αντίζηλο – τη δημοσιογραφία! Η συνέχεια στις σελίδες του Ημερολογίου ενός Αθηναίου Δημοσιογράφου, που μας αφορά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή