ΣΧΟΛΙΟ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αγροτικό ζήτημα έρχεται πάλι στο προσκήνιο και ήδη τα τρακτέρ εμφανίστηκαν σε δημόσιους χώρους στη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την εξέλιξη που μπορεί να έχουν οι κινητοποιήσεις και η αντιπολίτευση αναζητεί τους καλύτερους τρόπους υποστήριξης των αγροτών.

Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε στην πολιτική σκηνή ήταν η τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μπλόκα που ενδεχομένως θα έστηναν οι αγρότες σε εθνικούς δρόμους: η Νέα Δημοκρατία φάνηκε αρχικώς να μην αποδοκιμάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η κυβέρνηση έσπευσε να την κατηγορήσει, διά στόματος υπουργού Γεωργίας, ότι «διολισθαίνει διαρκώς και βαθύτερα στο τέλμα του λαϊκισμού».

Το μείζον θέμα, όμως, δεν είναι πώς τοποθετούνται τα κόμματα στα αγροτικά μπλόκα. Μια τέτοια συζήτηση στο ξεκίνημα των αγροτικών κινητοποιήσεων οδηγεί σε υποβάθμιση του κεντρικού θέματος που είναι το μεγάλο αγροτικό πρόβλημα. Και το πρόβλημα αυτό είναι υποχρεωμένη να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η διαρκής συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η αύξηση του ελλείμματος στο γεωργικό ισοζύγιο είναι υπαρκτά στοιχεία ενός προβλήματος με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, που δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, βεβαίως, με αναφορές του υπουργού Γεωργίας για την ανάγκη «προσαρμογής» των αγροτών «στις ανάγκες της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Δηλώνεται σήμερα από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα μιλάει με τους αγρότες «τη γλώσσα της αλήθειας». Αργά, όμως, θυμήθηκε το κυβερνών κόμμα την «αλήθεια» στο αγροτικό ζήτημα. Αν σήμερα είναι υπαρκτό και μεγάλο το αγροτικό πρόβλημα κι αν η πολιτική ηγεσία ταλαιπωρείται, προσπαθώντας να το αντιμετωπίσει, αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο ότι επί μία και πλέον δεκαετία το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση πριν από το 1981 και ως κυβέρνηση τα αμέσως επόμενα χρόνια, έκρυψε την αλήθεια από τον αγροτικό κόσμο: όχι μόνο δεν τον βοήθησε να προετοιμαστεί για μια σταδιακή, ομαλή προσαρμογή του στο «περιβάλλον» της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αλλά τον έπεισε ότι έπρεπε να πολεμήσει τον ευρωπαϊκό «εχθρό» που στόχο είχε να τον αφανίσει.

Η μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε τότε, κατά την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο των απαραίτητων -και σε σημαντικό βαθμό εφικτών- αγροτικών αναδιαρθρώσεων και προσαρμογών, συσσώρευσε προβλήματα από τα οποία προέκυψε η σημερινή πολύ άσχημη κατάσταση στον αγροτικό τομέα και στις κοινωνίες της ελληνικής περιφέρειας γενικότερα.

Δεν είναι, λοιπόν, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρόβλημα της κυβέρνησης. Οι «αλήθειες» του ΠΑΣΟΚ είναι το μείζον πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή