Τα ναρκωτικά στην E.E.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα της ετήσιας εκθέσεως του οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τα ναρκωτικά, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολουθήσεως Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).

Εν πρώτοις, εντείνεται η χρήση σκληρών ναρκωτικών, με σημείο αιχμής τη διείσδυση της κοκαΐνης, καθώς διαπιστώνεται ότι εξασθενούν στις χώρες-μέλη της E.E. τα παραδοσιακά όρια που διέκριναν τους εύπορους «ψυχαγωγικούς» χρήστες κοκαΐνης σε σκόνη από τους εξαρτημένους περιθωριακούς χρήστες κατώτερης ποιότητος «βάσης-κρακ» με ενδοφλέβια λήψη ή κάπνισμα. Υπάρχουν ήδη περιοχές ή πόλεις ευρωπαϊκών κρατών, όπου η χρήση κοκαΐνης έχει ανέλθει στη δεύτερη θέση, μετά το χασίς. Το χειρότερο είναι ότι διαμορφώνεται «μόδα» χρήσεως κοκαΐνης σε συνδυασμό με αλκοόλ σε χώρους νυκτερινής διασκεδάσεως και δη από νέους κοινωνικά ενταγμένους.

Ακόμη δυσμενέστερες είναι οι εξελίξεις στον τομέα των συνθετικών ναρκωτικών, τα οποία μάλιστα όχι μόνο διακινούνται αλλά και παράγονται εντός της Ευρώπης – με την Ολλανδία σταθερά επικεφαλής των παραγωγών και εξαγωγέων του ναρκωτικού «έκστασις», αλλά και τις υπό ένταξιν στην E.E. Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία και δημοκρατίες της Βαλτικής να έχουν επιδείξει ταχύτατη προσαρμοστικότητα στον τομέα αυτόν, ώστε να έχουν ήδη αναδειχθεί σε σημαντικότατους παραγωγούς και εξαγωγείς αυτού του είδους ναρκωτικών. Με ανησυχία το ΕΚΠΝΤ επισημαίνει τόσο «το υψηλό επίπεδο χρήσεως τους σε κοινωνικά ενταγμένες ομάδες» όσο και «τον ρόλο τους ως μοντέλο αναφοράς στην κουλτούρα των νέων». H κατανάλωση τέτοιων ναρκωτικών επεκτείνεται σε χώρους τέκνο, ντισκοτέκ, νυχτερινά κέντρα, αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους.

Ετσι, πέραν της ψυχικής υγείας, σαφείς είναι και οι αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία των συχνά νέων σε ηλικία χρηστών. Σε ανοδική τάση φαίνεται να εισέρχεται και πάλι η προσβολή από τον ιό του έιτζ σε τουλάχιστον έξι από τις δεκαπέντε χώρες της E.E. – Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση εν σχέσει με το ποσοστό προσβολής των χρηστών ναρκωτικών από ηπατίτιδα C, το οποίο είναι υψηλότατο σε όλη την E.E., ανερχόμενο στο 40% έως το 90% των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, αναλόγως της χώρας. Αυξάνεται η ανησυχία και για τους κινδύνους που ενέχει η μακροχρόνια χρήση του ναρκωτικού «έκστασις», ιδίως λόγω των επιπτώσεών του στον εγκέφαλο…

Πάντα είναι λίγα και ανεπαρκή όσα και αν γράψει κανείς για τις αρνητικές επιπτώσεις των ναρκωτικών. Θα ήταν επίσης άδικο, αν υποβάθμιζε κανείς τις όντως τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται στις χώρες της E.E. από πλευράς υγειονομικής περιθάλψεως και ψυχολογικής στηρίξεως των χρηστών, ενώ ακόμη και η νομοθεσία επιδεικνύει συχνά ασυνήθιστη προσαρμοστικότητα προς την κατεύθυνση υποβοηθήσεως των ανωτέρω προσπαθειών.

Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει και επιδεινούται, κυρίως λόγω των κοινωνικών αιτίων του. Σε άλλες περιπτώσεις, η κενότης της καθημερινής ζωής και οι ασφυκτικές πιέσεις της μάχης για την επιβίωση, σε άλλες η έλλειψη ιδανικών και η προβολή στρεβλών προτύπων, σε άλλες η εξαθλίωση και ο κοινωνικός αποκλεισμός – τελικά, πληθώρα συνιστωσών αιτιών συνεισφέρουν στη μεγαλύτερη μάστιγα της σύγχρονης εποχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή