Σημειωματαριο

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μας συναντάτε στον δρόμο σας, μας κοιτάτε, αλλά δεν μας βλέπετε», είναι σαν να λέει το παραπονεμένο βλέμμα του μικρού ημίαιμου σκυλάκου και το νάζι της κοκκινότριχης γατούλας που φωτογραφήθηκαν μαζί για την αφίσα της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, με την οποία μάς καλεί να βάλουμε στα «πρέπει» αυτού του Σαββατοκύριακου το Παζάρι Αγάπης για τα ζώα, που διοργανώνει και εφέτος η Φιλοζωική «για να συγκεντρωθούν πόροι για τη μεγάλη εκστρατεία που ξεκινήσαμε για προστασία των αδέσποτων ζώων της Αττικής εν όψει της Ολυμπιάδας», όπως γράφει στην επιστολή – πρόσκληση που συνοδεύει την αφίσα η δραστήρια γενική διευθύντρια κ. Λιάνα Αλεξανδρή. Οτι θα είμαστε εκεί, όλοι όσοι αγαπάμε τα ζώα, εμείς που έχουμε κατοικίδια και τα φροντίζουμε στο πείσμα των καιρών και συχνά των γειτόνων, που τα θεωρούν πηγή ενόχλησης, αυτό εξυπακούεται. Και με κάθε καιρό μπορούμε να κάνουμε αυτήν τη βόλτα αγάπης στο εκθεσιακό κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου φθάνει κανείς με το μετρό, στον σταθμό Μεγάρου Μουσικής.

Αυτό το Σάββατο, από το πρωί στις 10 ώς τις 7 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 10 ώς τις 3. Με πολύ ωραία δώρα, επιλεγμένα με γούστο, πολλά βιβλία, τροφές για τα ζώα, μικροαντικείμενα για το σπίτι, στολίδια χριστουγεννιάτικα και γνωριμία και κουβέντα με άλλους που, κι αυτοί αγαπούν τα ζώα, γιατί βρήκαν στην ανιδιοτελή τους αφοσίωση το νόημα της αληθινής συντροφικότητας που λείπει. Εξάλλου στα ελληνικά σπίτια πάντα υπήρχε μια γάτα, ένας σκύλος, ένα καναρίνι για αγάπη και συντροφιά. O Τήλεφος με τις 12 κοκκινομάλλες γάτες του, που ζουν στον κηφισιώτικο κήπο, σε αρμονία με τα σκυλιά των γειτόνων και τα κοτσύφια και σπουργίτια της γειτονικής ρεματιάς, θα ‘ναι εκεί και θα πάρει… απουσίες, ενώ θα κουβεντιάσει με τους άλλους ζωόφιλους επισκέπτες. Πάρτε και ένα παιδί μαζί σας, για να μάθει να αγαπά και να φροντίζει και αυτό τα ζώα, θα ‘ναι ένα ευχάριστο μάθημα που θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.

Το Παζάρι της Αγάπης αυτού του Σαββατοκύριακου και η επίσκεψή μας σε αυτό, είναι μια αρχή. Το εκθεσιακό κέντρο στεγάζεται, το μετρό φθάνει ώς εκεί, με ήλιο ή με βροχή, τα αδέσποτα έχουν την ανάγκη μας. Είναι και το πνεύμα των Χριστουγέννων – στα δώρα που θα πάρουμε για τους δικούς μας, ας τα διαλέξουμε από εκεί!

Προεδρικά εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου»

Με το χθεσινό φύλλο της «K» ακόμη στα περίπτερα, έφθασαν με το πρωινό ταχυδρομείο οι ευχαριστίες του Δήμου Καλλιθέας για το φωτογραφικό ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε για την ανακαίνιση της οικίας Λασκαρίδου. Μαζί και η πρόσκληση του δημάρχου Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνου Ασκούνη να παρευρεθούμε στα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης «Σοφία Λασκαρίδου» που θα γίνουν τη Δευτέρα 26/11, ώρα 19.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Αγιασμό θα τελέσει ο επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων, ο δήμαρχος κ. Κων. Ασκούνης θα χαιρετίσει το γεγονός και θα επακολουθήσει η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη και η απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Δήμου Καλλιθέας. Μετά την αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει η επίσκεψη στην Εκθεση Ζωγραφικής με θέμα «H ιστορία της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου – Σοφία Λασκαρίδου (1882-1965) – η ανατροπή ενός κατεστημένου».

Την πρόσκληση συνόδευε και το ευγενικό γράμμα του αντιδημάρχου κ. Θεοδ. Γ. Ψαλιδόπουλου, που διευκρίνιζε ότι η αρχοντική οικία δεν θα γίνει Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπως από λάθος του φωτορεπορτάζ είχαμε γράψει, αλλά ότι θα στεγαστεί εκεί η Δημοτική Πινακοθήκη. Στον χώρο αυτό θα φιλοξενούνται μόνιμο Μουσείο Ενθυμημάτων της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου, δωρεά της γλύπτριας κ. Ελισάβετ Βάλβη, καθώς και αριθμός έργων της, τα οποία δωρήθηκαν στον Δήμο Καλλιθέας από την πρώην πρόεδρο της «Λασκαριδείου Στέγης» κ. Εφη Λιβανού. Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας, λοιπόν, και μόνιμο Μουσείο Ενθυμημάτων με έργα της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου και με εγκαίνια από τον δημοφιλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον οποίο η στήλη ακολουθεί στις επίσημες επισκέψεις του εκτός συνόρων, πόσο μάλλον τώρα που θα τιμήσει τον γειτονικό μας Δήμο Καλλιθέας!

Οι εργασίες επέκτασης του Μουσείου Βορρέ προχωρούν, οι χορηγίες βοηθούν…

Στην Παιανία Αττικής, γενέτειρα του Δημοσθένη, ο ήχος του εκσκαφέα και των κομπρεσέρ που πολεμάνε τα βράχια αναγγέλλει με ντεσιμπέλ πως οι εργασίες που άρχισαν γίνονται για καλό σκοπό. Χωρίς να χαλαστεί ο κήπος που περιβάλλει το Μουσείο Βορρέ Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και Λαογραφίας προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες επέκτασης του Μουσείου με μια νέα πτέρυγα 2.000 τ.μ. Το νέο κτίριο θα στεγάσει την συνεχώς αυξανόμενη αξιόλογη συλλογή νεωτέρων Ελλήνων καλλιτεχνών και θα χρησιμεύσει επίσης ως κτίριο πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων. H νέα πτέρυγα θα διαθέτει επίσης χώρους εστιάσεως, κατάστημα αναμνηστικών -Gift shop-, εργαστήριο συντήρησης, καθώς και χώρους αποθήκευσης. Αναμένεται ότι το έργο θα έχει αποπερατωθεί σε ένα περίπου έτος. Το νέο κτίριο -όπως μαθαίνουμε- έχει προσκληθεί να εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Παιανίας στη διάρκεια της οκταετούς θητείας του προέδρου του Μουσείου κ. Ιωνα Βορρέ ως δημάρχου Παιανίας.

Η επέκταση κρίνεται απολύτως αναγκαία, εν όψει της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στα προγράμματα της οποίας εντάσσεται το Μουσείο. Ηδη υπάρχουν κρατήσεις για εκδηλώσεις από αντιπροσωπείες ξένων χωρών, όπως μας πληροφορεί το Μουσείο.

Και μετά την ευχάριστη είδηση της επέκτασης ενός Μουσείου καταξιωμένου για την ποιότητα και την αντιπροσώπευση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής σύγχρονης ελληνικής τέχνης, και το οικονομικό μέρος. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατομμύρια δραχμές. Για την υλοποίηση του έργου το Μουσείο Βορρέ (Κοινωφελές Ιδρυμα ΦΕΚ 406, 14/7/83) βασίζεται πολύ στον θεσμό της χορηγίας, ο οποίος έχει αναπτυχθεί δυναμικά στην Ελλάδα και έχει ωφελήσει ουσιαστικά την πολιτιστική και καλλιτεχνική εξέλιξη της χώρας. H διοίκηση του Μουσείου ανακοινώνει με εύλογη χαρά και ικανοποίηση την σημαντική χορηγία δύο εταιρειών, της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και της A.E. ΤΣΙΜΕΝΤΩΤΙΤΑΝ, οι οποίες προσφέρουν όλη την ποσότητα του σκυροδέματος που θα χρειασθεί για την ανέγερση του κτιρίου, γεγονός που εξασφαλίζει την ταχύτερη υλοποίηση του έργου. Με άλλες γενναιόδωρες χορηγίες που θα δοθούν για να γίνει η νέα πτέρυγα κτίριο πραγματικότητα, οι εργασίες συνεχίζονται, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες με τον πρόεδρο του Μουσείου κ. Ιωνα Βορρέ να πρωτοστατεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή