Ενδοσκόπος

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν βγαίνουν τα περίστροφα…

Το τι ακριβώς συνέβη στο επί της οδού Λευκωσίας 10 καφενείο, όπου ένας αστυνομικός πυροβόλησε έναν 20χρονο Αλβανό στο κεφάλι, δεν μπορούμε φυσικά να γνωρίζουμε. Κατά την περιγραφή που αρμοδίως δόθηκε, «εκπυρσοκρότησε» το περίστροφο του αστυνομικού τη στιγμή που ο ελεγχόμενος επιχείρησε να του επιτεθεί, κρατώντας μαχαίρι. O φονευθείς ελεγχόταν σ’ αυτό το καφενείο, διότι η Αστυνομία είχε πληροφορηθεί ότι προ ημερών είχε τραυματίσει με μαχαίρι δύο συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια συμπλοκής.

Επειδή δεν είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι ο αστυνομικός που οδήγησε στον εισαγγελέα, μπήκε στο καφενείο με σκοπό να σκοτώσει τον 20χρονο και με την παραδοχή της εκδοχής που αρμοδίως παρουσιάστηκε, λογικό, νομίζουμε είναι να σκεφθούμε, ότι για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν (πόσοι δεν γνωρίζουμε) αστυνομικοί, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ΠΩΣ πρέπει να γίνεται ο έλεγχος ενός υπόπτου, ΠΩΣ αντιμετωπίζεται ο ελεγχόμενος αν αντιδράσει με «απότομες κινήσεις» ή βγάλει μαχαίρι και ΠΟΤΕ και ΠΩΣ πρέπει να χρησιμοποιήσει το όπλο του ο ελέγχων, κατά περίπτωση.

Είναι πολλοί πλέον οι αστυνομικοί (νεότατοι οι περισσότεροι) που περιπολούν και πραγματοποιούν ελέγχους στην πόλη. Είναι όμως, εκπαιδευμένοι, για να αντιμετωπίζουν σωστά και με ψυχραιμία «έκτακτες» καταστάσεις; Είναι σε θέση να εξουδετερώσουν υπόπτους διαθέτοντας τα απαραίτητα φυσικά προσόντα, γνωρίζοντας τις τεχνικές που πρέπει να χρησιμοποιούν πριν υπάρξει πραγματικός λόγος για την ακραία περίπτωση ανάγκης χρήσης περιστρόφου, οπότε πλέον «παίζονται» ζωές;

Τα πράγματα δείχνουν ότι υπάρχουν αστυνομικοί που εύκολα πανικοβάλλονται όταν αντιμετωπίσουν «έκτακτες» περιπτώσεις. Και φαίνεται, επίσης ότι υπάρχουν και κάποιοι αστυνομικοί «τσαμπουκάδες» που θεωρούν «μαγκιά» την εύκολη χρήση των όπλων. Είτε πανικοβαλλόμενοι είτε «μάγκες» οι αστυνομικοί αυτοί ούτε από σωστή επιλογή πέρασαν ή αν σωστά πέρασαν δεν έλαβαν την εκπαίδευση που έπρεπε.

Τι είναι «ασφάλεια»;

Αν στην τελευταία περίπτωση, του καφενείου στην οδό Λευκωσίας, ο αστυνομικός (που υπηρετεί στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής) γνώριζε, όπως αρμοδίως λέγεται, ότι ο ελεγχόμενος ήταν άτομο που πιθανότατα χρησιμοποιούσε μαχαίρι, δεν διέθετε την ικανότητα να εξουδετερώσει εγκαίρως την οποιαδήποτε «απότομη κίνησή» του να τον αφοπλίσει, χωρίς «εκπυρσοκρότηση» περιστρόφου; Πρέπει να υποθέσουμε ότι τέτοια ικανότητα σαφώς δεν διέθετε.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Απαραίτητο, δυστυχώς, είναι πλέον να ενισχύεται διαρκώς η αστυνόμευση στη σημερινή Αθήνα, με τα πολλά «σκοτάδια» και τις τόσες «δύσκολες» γειτονιές. Αλλά για να καταλήγει αυτό στην παροχή μιας σχετικής έστω, «ασφάλειας» στους πολίτες, χρειάζεται να έχει μια καλή ποιότητα ο αστυνομικός μηχανισμός. Πόση «ασφάλεια» μπορεί να παρέχεται, όταν υπάρχει ο φόβος ότι αν ένα ελεγχόμενο άτομο, ρίξει μια γροθιά, μια κλωτσιά, προσπαθήσει να επιτεθεί με ένα μαχαίρι ή το βάλει ξαφνικά στα πόδια, θα εισπράξει μια σφαίρα στο κεφάλι;

Ο αστυνομικός έχει ανάγκη από μια άρτια εκπαίδευση, όχι για να ελέγξει έναν φιλήσυχο πολίτη στον δρόμο, αλλά για να μπορεί να ελέγξει ή να εξουδετερώσει τα «έκτακτα» που μπορεί να παρουσιάζουν κινδύνους, μικρούς ή μεγάλους. Αν ο ελεγχόμενος φέρει όπλο, ο εκπαιδευμένος αστυνομικός θα χρησιμοποιήσει το δικό του. Αν όπλο δεν εμφανίζεται, χρησιμοποιούνται τεχνικές που ο αστυνομικός πρέπει να έχει διδαχθεί. Αν αυτά τα στοιχειώδη δεν ισχύουν, ας φροντίσουν ο κ. υπουργός Δ. Τάξεως και η ηγεσία της Αστυνομίας να ισχύσουν, το ταχύτερο δυνατόν.

Οχι άνευ αδείας…

Εκανε λοιπόν «νταντά» τους υπουργούς του ο κ. K. Σημίτης, ανακοινώνοντάς τους ότι στο εξής, πριν κάνουν μια δημόσια δήλωση, θα πρέπει να ενημερώνουν σχετικώς τον συνάδελφό τους, κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αφού δεν είναι σε θέση οι υπουργοί να εμφανίσουν δημοσίως «ενιαίο» κυβερνητικό λόγο, υπάρχει σοβαρός λόγος για τη λήψη αυτού του πρωθυπουργικού αυστηρού μέτρου. Πώς θα τηρηθεί τώρα αυτό στην πράξη, δεν γνωρίζουμε εμείς, βεβαίως. Αλλά εφόσον ο κ. K. Σημίτης εκτιμά ότι το μέτρο θα αποδώσει και θα συμβάλει, ώστε να είναι καλύτερη από εδώ και πέρα η «εικόνα» της κυβέρνησής του, για ποιο λόγο να κρίνουμε εμείς την απόφασή του;

(Απ’ ό,τι λέγεται πάντως στα κυβερνητικά παρασκήνια, το πρόβλημα του πρωθυπουργού αυτήν την περίοδο του «νέου ξεκινήματος» είναι ότι οι σχέσεις που έχουν μεταξύ τους ορισμένοι υπουργοί δεν είναι καθόλου καλές. Επιπλέον δε και το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάποια «προβλήματα» με κάποιους υπουργούς – και μάλιστα με έναν «νεο-εκσυγχρονιστή», από τα πιο «καλά παιδιά» της ηγεσίας έως προσφάτως. Και όλα αυτά, συμβαίνουν ασχέτως δημοσίων δηλώσεων…)

Αναλυτικώς…

Δεν έχουμε, ούτε μπορούμε να έχουμε, αντίρρηση να ονομάζεται «Ομάδα πολιτικής ανάλυσης» ο διευρυνόμενος «πρωινός καφές», λεγόμενος, στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά, μια και έτσι αποφασίσθηκε, κάποια πολιτική ανάλυση θα πρέπει να παραχθεί από αυτήν την ομάδα στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απ’ όσα γνωρίζουμε, ο έως τώρα απλός «πρωινός καφές» στην οδό Ρηγίλλης είχε μεν μια κάποια χρησιμότητα, αλλά πολιτική ανάλυση πραγματική δεν παρήγαγε. Τώρα, αναγκαστικώς, με τη νέα ονομασία, κάποια αποτελέσματα πολιτικής ανάλυσης θα πρέπει να παραχθούν και αυτό, βεβαίως, θα φανεί (ή δεν φανεί) στην πράξη προσεχώς.

(Επείγον, είναι τώρα στη Ν.Δ. το ενδιαφέρον πρόβλημα της μακράς πολιτικής ανάλυσης που απαιτείται για τη σοβαρή περίπτωση του μικρού «εμφυλίου» που έχει ξεσπάσει στο κόμμα με αφορμή τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες στον Δήμο Αθηναίων.)

Κακό δεν θα κάνει, πάντως, στη Νέα Δημοκρατία να επεκτείνει τις αναλύσεις του το επιτελείο της, πέρα απ’ τη μελέτη των δημοσκοπήσεων που χρήσιμες είναι μεν, αλλά δεν είναι δυνατόν να δίνουν λύσεις στα πραγματικά πολιτικά προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ορισμένοι «αναλυτές» της Ν.Δ. που εμφανίζονται στο κόμμα ενθουσιασμένοι απ’ το δημοσκοπικώς καταγραφόμενο «σταθερό προβάδισμά» της, μάλλον δεν έχουν ακόμη καταλάβει ποια είναι τα θέματα που αξίζει στ’ αλήθεια να αναλυθούν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή