Κλωνοποίηση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζωπύρωση των θυελλωδών συζητήσεων περί των όντως σοβαροτάτων προβλημάτων που εγείρει το θέμα της κλωνοποιήσεως ανθρωπίνων οργανισμών, προκάλεσε το ανακοινωθέν επιστημονικό επίτευγμα μικρής αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, να δημιουργήσει κλωνοποιημένο πρώιμο έμβρυο. H εταιρεία διακηρύσσει, φυσικά, ότι πρόθεσή της δεν είναι να προχωρήσει στην κλωνοποίηση ανθρώπων, δεδομένου πως κάτι τέτοιο θα προσέκρουε σε σχεδόν καθολική κατακραυγή, αλλά η μέσω της νέας μεθόδου ανάπτυξη ευρέος φάσματος θεραπειών για πληθώρα ανθρωπίνων παθήσεων – από τις νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ έως διαβήτη και καρδιοπαθειών.

Εν πρώτοις, επιβάλλεται η διευκρίνιση ότι πραγματικά αυτό που δημιουργήθηκε δεν ήταν πλήρες έμβρυο, αλλά έμβια μάζα κυττάρων. Το κλωνοποιημένο κύτταρο χρησιμοποιήθηκε ως πηγή βλαστοκυττάρων – εκείνων των αρχέγονων κυττάρων, δηλαδή, τα οποία υφίστανται μόνο κατά τις πρώτες ημέρες ενός εμβρύου και εν συνεχεία διαφοροποιούνται και αναπτυσσόμενα σχηματίζουν κάθε τύπο ανθρωπίνων κυττάρων. H κολοσσιαία θεραπευτική δυνατότης αυτής της ανακαλύψεως έγκειται στο ότι τα βλαστοκύτταρα αυτά, μεταμοσχευόμενα, είναι θεωρητικώς σε θέση να αντικαταστήσουν τα τραυματισμένα ή φθαρμένα κύτταρα ενός ανθρωπίνου οργανισμού. Ετσι, αφ’ ενός, μπορούν όχι απλώς να ανακοπούν, αλλά και να αντιστραφούν οι επιπτώσεις εκφυλιστικών ασθενειών και, αφ’ ετέρου, σε επόμενη φάση, να αντικατασταθούν «εν των ένδον» ολόκληρα όργανα!

Ενδεχόμενη υλοποίηση αυτής της θεραπευτικής δυνατότητος θα αποτελούσε πραγματική ιατρική επανάσταση, δεδομένου ότι η δι’ αυτού του τρόπου αντικατάσταση οργάνων δεν θα προκαλούσε κανενός είδους αντιδράσεις του οργανισμού για απόρριψη του μοσχεύματος. Επομένως, οι ασθενείς θα ζούσαν πλέον φυσιολογική ζωή, χωρίς την ανάγκη ισοβίου λήψεως ισχυρών φαρμάκων καταστολής του ανοσοποιητικού τους συστήματος, τα οποία τους καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους σε κάθε είδους μόλυνση.

Εως εδώ τα πράγματα είναι ρόδινα. Το πρόβλημα είναι ότι η μέθοδος αυτή ανοίγει ήδη τον δρόμο για την κλωνοποίηση ανθρώπων. Από καθαρά επιστημονικής απόψεως, αυτό θα ήταν ένα μεγαλειώδες επίτευγμα. Από κοινωνικής πλευράς, όμως, αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Οπως πάντα, η πιθανότης αρνητικής αξιοποιήσεως μιας επιστημονικής ανακαλύψεως δεν αναιρεί την αξία αυτής καθεαυτής της ανακαλύψεως ούτε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία αναχαιτίσεως της επιστημονικής προόδου. Αυτό όμως επ’ ουδενί σημαίνει αδράνεια της κοινωνίας και των θεσμών της ενώπιον καταστροφικών κινδύνων, οι οποίοι προέρχονται από επιστημονικά επιτεύγματα. Οι τεράστιες δυνατότητες π.χ. της ωφέλιμης χρήσεως της πυρηνικής ενέργειας συνοδεύτηκαν από την εμφάνιση για πρώτη φορά της δυνατότητος ολοσχερούς εξαφανίσεως του ανθρωπίνου είδους.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ενθαρρύνσεως της επιστημονικής έρευνας και χαλιναγωγήσεως των απειλητικών εφαρμογών της, πρέπει να κινηθεί η ανθρωπότης και στο ζέον θέμα της κλωνοποιήσεως. Αποτελεί καθήκον των συντεταγμένων πολιτειών, ύστερα από βαθύ προβληματισμό και διάλογο μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιστημονικών φορέων, των κοινωνικών παραγόντων κάθε είδους, να προβούν στον καθορισμό και στη διασφάλιση της τηρήσεως ενός αυστηρού και σαφούς πλαισίου, εντός του οποίου θα καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της κλωνοποιήσεως κατά τρόπο απαλλαγμένο επίφοβων παρενεργειών.

Αναχρονιστικές προκαταλήψεις και άκριτοι ενθουσιασμοί όχι μόνον δεν υπηρετούν, αλλά και διαστρέφουν επικίνδυνα την ανάγκη νηφάλιας αντιμετωπίσεως ενός θέματος, το οποίο ενδέχεται να καθορίσει κατά ένα μέρος ακόμη και το μέλλον της ανθρωπότητος.

β. H διαφορετική υπηρεσιακή και οικονομική μεταχείριση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, χωρίς αξιοκρατική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή