H ουσία του ευρώ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αφιερωμένη αποκλειστικώς στο ευρώ, πραγματοποίησε χθες η κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Δεν θα υπήρχε τίποτε το μεμπτό σε αυτό, αν η συνεδρίαση δεν αναλωνόταν σχεδόν ολοκληρωτικώς στις διαχειριστικές πλευρές της εισαγωγής του νέου νομίσματος.

Ουδείς αμφισβητεί ότι υφίσταται πληθώρα πρακτικών προβλημάτων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν εγκαίρως, ώστε η εισαγωγή του ευρωπαϊκού νομίσματος να γίνει επιτυχώς. Ουδείς υποτιμά τον κίνδυνο εμφανίσεως σοβαρών ψυχολογικών ή ακόμη και πολιτικών δυσχερειών, αν π.χ. δυσαναλόγως μεγάλος αριθμός μηχανημάτων αναλήψεως μετρητών (ATM) καταστεί ανενεργός για ορισμένες ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά, υποχρεώνοντας τους πολίτες να εισβάλουν κατά μάζες στις τράπεζες για να πάρουν τους μισθούς, τις συντάξεις ή τις καταθέσεις τους, ώστε να μπορέσουν να έχουν χρήματα για τις ανάγκες τους. Αναμφισβητήτως πρέπει να επιλυθεί σωρεία αναλόγων προβλημάτων, δεδομένου και του ανέκαθεν παρεπιδημούντος «ωχαδερφισμού» στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας».

Αυτά όμως είναι προβλήματα, τα οποία μπορούν και πρέπει να χειριστούν μηχανισμοί κατωτέρου επιπέδου. Αλλα πράγματα σχετιζόμενα με το ευρώ πρέπει να απασχολούν το υπουργικό συμβούλιο. H εισαγωγή του ευρώ ως πραγματικού πλέον νομίσματος της πλειονότητος των ευρωπαϊκών χωρών συνιστά πρόκληση γιγαντιαίων διαστάσεων, ιδίως για τη χώρα μας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση των κρατών της Ευρωζώνης. Το θέμα της πραγματικής συγκλίσεως της ελληνικής οικονομίας με τις υπόλοιπες ένδεκα, θα τεθεί με οξύτατο τρόπο. Οι επιμελώς συγκαλυπτόμενες υστερήσεις θα καταστούν εμφανείς σε πολύ ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού, καθώς πλέον οι συγκρίσεις θα είναι ακαταμάχητα απλές και εύκολες, αφού όλα τα μεγέθη θα εκφράζονται μονοσημάντως στο ενιαίο νόμισμα. H τάση εξομοιώσεως των τιμών θα είναι ταχύτατη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα τον σύντομο εκτοπισμό από την ελληνική αγορά των εγχωρίων προϊόντων, τα οποία παράγονται ή διατίθενται σε μη ανταγωνιστικές τιμές.

Αντιθέτως, η τάση συγκλίσεως των αποδοχών των Ελλήνων με εκείνες των υπολοίπων Ευρωπαίων θα είναι πολύ βραδύτερη, αφού δεν είναι δυνατόν να διανεμηθούν χρήματα, αν δεν παραχθούν μέσω της πραγματικής ανόδου της παραγωγικότητος της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι έχουν πλέον εκλείψει όλοι ανεξαιρέτως οι νομισματικοί μηχανισμοί (υποτιμήσεις, επιτόκια κ.λπ.), οι οποίοι είτε όντως βελτίωναν τη σχετική ανταγωνιστική θέση της χώρας είτε δημιουργούσαν επίπλαστη εικόνα ονομαστικής συγκλίσεως (π.χ. πληθωρισμός).

Απαιτείται επαναστατική αλλαγή της νοοτροπίας κυβερνώντων και κυβερνωμένων, προκειμένου να επιτευχθεί η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. H εισαγωγή του ευρώ επ’ ουδενί σηματοδοτεί αφ’ εαυτής βήμα συγκλίσεως. Αντιθέτως, επιβάλλει ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο κανόνων δράσεως, εντός του οποίου καλείται η κυβέρνηση να αποδείξει αν συνθήματα όπως αυτό της «ισχυρής Ελλάδος» ανταποκρίνονται στη σκληρή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ή αν αποτελούσαν ευσεβείς πόθους και αβάσιμους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς.

– Δεν νομίζω. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξωθούν τις εταιρείες σε μια επιθετική στρατηγική εξαγορών. Ορισμένες ενδιαφέρονται για τη διεύρυνση του φάσματος των προϊόντων τους ή για την πρόσβασή τους σε άλλες αγορές. Κάποιες άλλες διαβλέπουν μια δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας και προετοιμάζονται. Παράδειγμα η εξαγορά του Yves Saint Laurent από τον Gucci.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή