Οι προφανείς προτεραιότητες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

H Κυβερνητική Επιτροπή συνέρχεται σήμερα υπό τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη για να συζητήσει και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά πέραν των επί μέρους ζητημάτων που αφορούν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στις 10 Ιανουαρίου, στην έναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στις 16 του ιδίου μηνός, την κατάσταση στη Βαλκανική, στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εκείνο που προέχει είναι η αποσαφήνιση της αντιλήψεως που έχει η κυβέρνηση περί της επικρατούσης καταστάσεως τουλάχιστον στο άμεσο γεωγραφικό περιβάλλον της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. I. Παπαντωνίου που, ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, επιδιώκων την ονομαστική σύγκλιση της οικονομίας εν όψει της εισαγωγής του ευρώ, επεκαλείτο την άνοιξη του 2001 την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τις μειώσεις των εξοπλισμών στην Τουρκία για να ακυρώσει την προμήθεια των μαχητικών Eurofighter, ως υπουργός Αμύνης πλέον διασθάνεται ότι «ενδεχομένως μπαίνουμε σε μία περίοδο τρικυμιώδη σε σχέση με το παρελθόν».

Αλλά οι εκτιμήσεις περί των σχέσεων της Ελλάδος με την Τουρκία δεν είναι δυνατόν να υφίστανται διακυμάνσεις ανά εξάμηνο, ιδιαίτερα όταν διατυπώνονται από το ίδιο πρόσωπο. Πέραν τούτου, εάν οι σχέσεις με την Τουρκία εισέρχονται σε μια «τρικυμιώδη περίοδο», τότε θα πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι, αλλά κυρίως να ληφθούν τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα. Υπάρχει, βεβαίως, και η περίπτωση κατά την οποία οι επισημάνσεις των κυβερνητικών στελεχών αποτελούν μάλλον κενή ρητορική έκφανση μιας συγκεκριμένης στιγμής, πράγμα ιδιαιτέρως επικίνδυνο. Το βέβαιο είναι ότι μία κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να μην έχει συγκεκριμένη άποψη, σαφέτατη, περί της Τουρκίας και της πολιτικής της συμπεριφοράς.

Το δεύτερο μείζον θέμα αφορά την εσωτερική λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών μετά τον ανασχηματισμό, οπόταν στην υφιστάμενη επί έτη αδρανοποίηση της διπλωματικής υπηρεσίας, από την πολιτική ηγεσία, φαίνεται να προστίθεται πλέον και το πρόβλημα της ελλείψεως συντονισμού μεταξύ των μελών της πολιτικής ηγεσίας.

Ο κ. Σημίτης, ο οποίος αναγνωρίζει στον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου τον ρυθμιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εκ βάθρων αναθεώρηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, επέβαλε τρία πολιτικά πρόσωπα στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Ο κ. Αν. Γιαννίτσης, ως υπουργός Αναπληρωτής, μετέχων στο υπουργικό συμβούλιο με αρμοδιότητες καθορισθείσες από τον πρωθυπουργό έχει σαφώς μεγάλη αυτονομία κινήσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας, ιδιαίτερα λόγω της ευθύνης που έχει αναλάβει για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας, που έχει δραματικά καθυστερήσει.

Αλλά εάν η σχετική αυτονομία σε θέματα τακτικής είναι απολύτως κατανοητή και επιβεβλημένη από μιαν άποψη στην περίπτωση του υπουργού Αναπληρωτή, είναι ακατανόητη για τους υφυπουργούς και ειδικότερα για τον κ. I. Ζαφειρόπουλο ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει αυτόνομο τιμάριο εντός του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος που ως υφυπουργός Οικονομικών επί σειρά μηνών δεν επέτρεπε την εκταμίευση ποσών που είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση σε βαλκανικές χώρες στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος στηρίξεως της περιοχής αυτήν τη στιγμή έχει αλλάξει άρδην πρακτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρμοδίων διπλωματικών πηγών, η εκροή κονδυλίων προς τις βαλκανικές χώρες περιλαμβάνει δύο εκατομμύρια δολάρια προς τα Τίρανα για την ολοκλήρωση των εργασιών που αφορούν στο Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας και δύο εκατομμύρια δολάρια προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών της ΠΓΔ της Μακεδονίας. Οι δωρεές όμως αυτές έγιναν -όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές- δίχως η ελληνική πλευρά να εξασφαλίζει κάποια συγκεκριμένα ανταλλάγματα, όπως επιδιώκει κάθε χώρα της Δύσεως ή της Ανατολής.

Είναι κατά συνέπεια προφανές ότι εν όψει της σημερινής συνεδριάσεως της Κυβερνητικής Επιτροπής αλλά και με την αρχή του νέου έτους, οι εκτιμήσεις της Ελλάδος έναντι της πολιτικής συμπεριφοράς Τουρκίας πρέπει να καταστούν σαφέστατες αλλά και ο πληρέστερος συντονισμός του υπουργείου των Εξωτερικών να επιτευχθεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT