Πολιτικό όραμα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Οχι απλώς άνευ προβλημάτων άξιων αναφοράς, αλλά με έκδηλο ενθουσιασμό υπεδέχθησαν την Πρωτοχρονιά το ευρώ άνω των τριακοσίων εκατομμυρίων Ευρωπαίοι πολίτες. Χθες κατεκλύσθησαν και οι τράπεζες από εκείνους που έσπευσαν να κάνουν τις πρώτες συναλλαγές τους στο υπό φυσική και όχι άυλη πλέον μορφή υφιστάμενο κοινό νόμισμα.

Η πρεμιέρα υπήρξε απολύτως επιτυχής και ουδείς αμφιβάλλει ότι πέραν των φυσιολογικών μικροπροβλημάτων μεταβάσεως και προσαρμογής στη νέα νομισματική μονάδα, η μάχη επιβολής του ευρώ στην καθημερινή ζωή πρέπει να θεωρείται ήδη επιτυχώς κριθείσα.

Απομένει τώρα η ουσιαστική αξιοποίηση αυτής της επιτυχίας, η οποία έχει όχι μόνον οικονομική, αλλά και τεράστια ψυχολογική σημασία. Επείγει η κεφαλαιοποίησή της προς την κατεύθυνση της επιταχύνσεως των διαδικασιών πολιτικής ολοκληρώσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, οι οποίες εμφανίζουν σαφή σημεία κοπώσεως μετά την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής της Νίκαιας προ έτους.

Είναι πασίγνωστο ότι η ONE και το ευρώ υπήρξαν αποτέλεσμα πολιτικής αποφάσεως και όχι απόρροια «αυτοματοποιημένης» προσυντελεσθείσης οικονομικής συγκλίσεως. Πολλοί γραφειοκράτες, μάλιστα, στερούμενοι πολιτικής ενοράσεως, μεμψιμοιρούσαν συστηματικά και επέκριναν τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης οι οποίοι, με επικεφαλής τον τότε Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, είχαν σωστά εκτιμήσει ότι το πολιτικό όφελος από την εισαγωγή του ευρώ θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα μειονεκτήματα των όντως υπαρχουσών οικονομικών ατελειών της ΟΝΕ.

Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η πολιτική βούληση επιβολής του ευρώ ήταν ορθή, αφού αυτή αποτέλεσε την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκληρώσεως τα τελευταία χρόνια. Τώρα επέστη η στιγμή, η επιτυχία του ευρώ να ανατροφοδοτήσει τις απαραίτητες διαδικασίες πολιτικής ενοποιήσεως της Ευρώπης. H συγκυρία είναι άκρως ευνοϊκή και ο ενθουσιασμός των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου δεν πρέπει να αφεθεί να ξεθωριάσει ανεκμετάλλευτος. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προωθήσουν την πολιτική ολοκλήρωση της E.E., να σφυρηλατήσουν το όραμα της Ευρώπης του 21ου αιώνα, το οποίο θα συνεγείρει τους λαούς της ηπείρου μας και ταυτοχρόνως θα αποτελέσει και την πραγματική ασπίδα του ευρώ εναντίον κάθε κινδύνου.

Η τεράστια επιτυχία ενάρξεως της κυκλοφορίας του ευρώ δεν πρέπει να δημιουργήσει αυταπάτες και υποτίμηση των προβλημάτων. H οικονομική και νομισματική ενοποίηση σήμερα 12 και σύντομα 25 ή και περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών, με τεράστιες διαφορές στο επίπεδο οικονομικής αναπτύξεως, εμπεριέχει εξ ορισμού εντάσεις, οι οποίες είναι αδύνατον να αντιμετωπίζονται εσαεί σε γραφειοκρατικό επίπεδο οικονομικών τεχνοκρατών. Θα υπάρξουν κρίσεις στο μέλλον, όπου μόνον οι μηχανισμοί πολιτικών διαβουλεύσεων και αποφάσεων θα είναι δυνατόν να παράσχουν διέξοδο. Μόνον ένα επίπεδο πολιτικής ενοποιήσεως κατά πολύ ανώτερο του σημερινού θα είναι σε θέση να διασφαλίσει αρμονικές διευθετήσεις χωρίς κοινωνικές εκρήξεις.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ευρώ, λοιπόν, θα είναι η επανενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικής ενοποιήσεως της Ευρώπης, χωρίς καθυστερήσεις και ταλαντεύσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT