Πολιτική αρχών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Υπόδειγμα ορθής και εποικοδομητικής πολιτικής στάσεως αποτέλεσε η εκ μέρους της Ν.Δ. παρασχεθείσα στήριξη στον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη, εν όψει της σημερινής κρίσιμης συναντήσεώς του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, όπου διακυβεύονται ύψιστα εθνικά συμφέροντα. Επιπροσθέτως, επιδεικνύοντας πολιτικό ήθος και υπευθυνότητα ενός επιπέδου που μέχρι τώρα δεν είμαστε συνηθισμένοι στην Ελλάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως διά πολλαπλών παρεμβάσεων εκπροσώπων του δεν δίστασε να καταδικάσει απεριφράστως την απαραδέκτων μεθοδεύσεων και υπόπτων στόχων περιβόητη πλέον εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, όπου το ΠΑΣΟΚ και στελέχη του εμφανίζονταν ως συμπαθούντες, αν όχι συνεργοί τρομοκρατών.

Η στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλή και του κόμματός του χρήζει έτι περαιτέρω θετικής επισημάνσεως, καθ’ όσον έλαβε χώρα εν μέσω ενός νοσηρού πολιτικού κλίματος που αποπειράται να επιβάλει το ΠΑΣΟΚ και προσωπικώς ο γραμματέας του κ. K. Λαλιώτης, επιτιθέμενος εναντίον της Ν.Δ. με άκρως αμφιλεγόμενες μεθόδους πολιτικού αναχρονισμού. O πειρασμός ήταν αντικειμενικά μεγάλος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αν όχι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει την ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της κυβερνήσεως, τουλάχιστον να σιωπήσει και να αφήσει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους οι υποστηρικτές του «σκληρού ροκ».

Επέλεξε να αρθεί υπεράνω του κομματικού οφέλους και να προτάξει το εθνικό συμφέρον. Παρέσχε έτσι υπηρεσία σημαντικότατη στην αναβάθμιση του δημόσιου βίου. Σύσσωμοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθετήσεως, επιθυμούν να δουν και το ΠΑΣΟΚ να προσανατολίζεται σε ανάλογη στάση, πρωτίστως στα εθνικά θέματα.

Το 2002 εκτιμάται πανταχόθεν ότι θα είναι χρονιά πολύ δύσκολη για τα εθνικά μας θέματα σε πολλά μέτωπα. H κυβέρνηση πρέπει να υπερβεί την καθ’ έξιν -λόγω και της συνεχούς πολυετούς ασκήσεως της εξουσίας- αλαζονική τάση της αποκλειστικής διαχειρίσεως των θεμάτων αυτών και να επιδιώξει ειλικρινώς την ενεργό συμμετοχή της αντιπολιτεύσεως, μέσω διαδικασιών συμπύξεως ενός εθνικού μετώπου στα σοβαρότερα εξ αυτών των ζητημάτων.

Ουδείς καλεί την κυβέρνηση να εκχωρήσει έστω και ελάχιστο τμήμα της εξουσίας χαράξεως και υλοποιήσεως της πολιτικής της, όπως απεφάνθη ο ελληνικός λαός κατά τις εκλογές του 2000. Ουδείς διανοείται να της επιβάλει δεσμευτικές διαδικασίες συναποφάσεως με τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως. Επ’ ουδενί, όμως, θίγονται οι εξουσίες της, αν προχωρήσει σε διαδικασίες ειλικρινών και εις βάθος διαβουλεύσεων περί του πρακτέου με τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως, αντί να τα αντιμετωπίζει ως ακροατές των αποφάσεών της.

Η επίδειξη πολιτικής στάσεως αρχών εκ μέρους της Ν.Δ. καθιστά πρόσφορο το έδαφος και πολύ ευνοϊκή τη συγκυρία ανταποκρίσεως εκ μέρους της κυβερνήσεως του κ. Σημίτη διά του τρόπου αυτού. Απομένει να διαπιστωθεί, αν ο πρωθυπουργός διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα πολιτικού θάρρους και οξυδέρκειας για να πραγματοποιήσει και αυτός το κρίσιμο βήμα.

Πρωτοτυπία…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT