Εμείς, οι ανόητοι ψηφοφόροι…

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Ημειωμένη αξιοπιστία των πολιτικών μας ταγών δεν οφείλεται μόνο σε κραυγαλέες ανακολουθίες μεταξύ λόγων και πράξεων και σε αθετήσεις εξαγγελιών. Συχνότερο -και γι’ αυτό περισσότερο φθοροποιό- είναι το φαινόμενο της περιφρονήσεως της κοινής λογικής, της υποτιμήσεως της νοημοσύνης των πολιτών, με την προσφυγή σε σαθρά επιχειρήματα και σε επιλεκτικά στοιχεία. Αίφνης, έχει ήδη επισημανθεί ότι μέσα σε ένα μόλις δεκαπενθήμερο βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επικαλέσθηκαν τις «μαρτυρίες» Γρυλλάκη κατά της Ν.Δ., ως εγκυρότατες, αδιάβλητες και αδιάσειστες. Τα ίδια δε αυτά στελέχη, μόλις δημοσιεύθηκε η λίστα που συνδέει με τη «17 N» 123 μέλη του ΠΑΣΟΚ, έσπευσαν να παρουσιάσουν τον διαβόητο στρατηγό ε.ά. ως ανυπόληπτο, στρατευμένο και ανέμπιστο πολυπράκτορα.

Και την πρώτη και τη δεύτερη φορά οι δύο ακραίες εκδοχές περί του συγκεκριμένου προσώπου είχαν τον ίδιο παραλήπτη. Τον απλό (αλλά όχι απλοϊκό) Ελληνα πολίτη, ο οποίος μπορεί προς στιγμήν να υπέστη σύγχυση, ίσως να διατηρεί ακόμη κάποιες αμφιβολίες για το τι ακριβώς είναι ο κ. Γρυλλάκης, αλλά έχει ήδη διαμορφώσει σαφέστατη άποψη για τους κατά συνθήκην υπερασπιστές και συνηγόρους του ε.α. στρατηγού.

Ας πάμε σ’ ένα δεύτερο παράδειγμα. Γνωρίζατε ότι το κυριότερο πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κερδίσει τον Δήμο Αθηναίων, στις προσεχείς εκλογές, είναι η κούραση των ψηφοφόρων από την 16ετή «κατοχή» της πρωτεύουσας από τους δημάρχους της Ν.Δ.; Το επικαλείται ο βουλευτής και τέως υπουργός κ. Χρήστος Παπουτσής με χθεσινή του συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία». Ιδού, λοιπόν, ότι το περιλάλητο αίτημα της «Αλλαγής» ανακύπτει επιτακτικά και καθοριστικά από τους Αθηναίους δημότες μετά τις τέσσερις διαδοχικές νίκες της Ν.Δ. από το 1986. Ποιος είναι ο πρώτος και αναπόφευκτος συνειρμός στον αναγνώστη της συνεντεύξεως; «Μα καλά κ. Παπουτσή. Τα δεκαοκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν εξ ίσου κουράσει τους ψηφοφόρους; Δεν προκαλούν αντίστοιχο αίτημα για αλλαγή του φορέα που κυβερνά όχι έναν δήμο, αλλά ολόκληρη τη χώρα»;

Είναι βέβαιον ότι ο κ. Παπουτσής, αλλά και όλοι στο ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον θα αποφύγουν να επικαλεσθούν το σύνθημα της αλλαγής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και θα υποχρεωθούν να το αντιμετωπίσουν, να το υποβαθμίσουν, να το ακυρώσουν.

Κατά τ’ άλλα, η πολύχρονη παραμονή και άσκηση της εξουσίας φαίνεται ότι προκαλεί, εκτός των άλλων, και μια απατηλή πολιτική αυτοπεποίθηση. Μια αυταρέσκεια που έχει ως αντίποδα την αντίληψη ότι ο απλός πολίτης είναι άκριτος, άβουλος, ευκολόπιστος, σε όσα του λέμε, σε όσα αποσιωπούμε, σε όσα διαστρέφουμε. Με την ίδια λογική, οσάκις ψηφίζουμε «αλλαγή», αντιμετωπίζουμε και εναλλάξ χαρακτηρισμούς. Οι ηττημένοι μάς αποκαλούν ανώριμους και αγνώμονες, ενώ οι νικητές μάς επιδοκιμάζουν ως συνετούς και διορατικούς ψηφοφόρους…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT