Γιατί απεργούν…

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Από τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τον κ. Κώστα Κωνσταντόπουλο λάβαμε δύο επιστολές. H πρώτη απευθύνεται στη «Σύνταξη της Καθημερινής». (υποθέτω ότι εννοεί τη Διεύθυνση) και έχει ως εξής:

«Κύριοι,

Επανειλημμένα, αλλά και στο σημερινό φύλλο σας (10 Ιαν.) στην πρώτη σελίδα, η εφημερίδα προβάλλει ως μοναδικό λόγο κινητοποίησης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, την απαγόρευση εργασίας των πανεπιστημιακών στον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω να έχετε πληροφορηθεί ότι ΔΕείναι αυτός ο λόγος της όλης κινητοποίησης και πάντως σας βεβαιώνω ότι υπάρχουν άλλοι πολύ σημαντικότεροι λόγοι για να γίνεται κάτι τέτοιο για τόσο διάστημα. Το γεγονός ότι συμμετέχουν και πανεπιστημιακοί γιατροί που OYTE ιδιωτικό επάγγελμα ασκούν, OYTE σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα έχουν, πρέπει να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι δεν μπορεί να είναι μόνον στενά επαγγελματικά τα κίνητρα μιας τέτοιας κινητοποίησης.

Σας απευθύνω την παρούσα με την απαίτηση του αναγνώστη που θέλει να μαθαίνει από τις στήλες σας ολόκληρη την αλήθεια».

Η δεύτερη και εκτενέστερη επιστολή απευθύνεται στον γράφοντα και σας τη μεταφέρω ως έχει.

«Αγαπητέ κ. Καρκαγιάννη,

Την περασμένη Κυριακή διάβασα και σας άκουσα σήμερα (11.01.02) να επαναλαμβάνετε στον ΣΚΑΪ ένα σχόλιο για τις λίγες ώρες διδασκαλίας του Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (με βάση κάτι στοιχεία από δημοσίευμα του γιατρού κ. Βώρου). Δεν ξέρω περισσότερες λεπτομέρειες για το δημοσίευμα αυτό, αλλά για τις μειωμένες ώρες διδασκαλίας του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, μάλλον θα ‘πρεπε να αναζητήσετε ευθύνες ΕΞΩ από την Ιατρική Σχολή. Και εξηγούμαι:

1. Για την ανατροπή της σχέσεως διδασκόντων / διδασκομένων που προσδιορίζει και τις ώρες διδασκαλίας, υπεύθυνος είναι όποιος ορίζει τον αριθμό φοιτητών (εισαγομένων-μεταγραφομένων). Αυτός ο υπεύθυνος ΔΕείναι η Ιατρική Σχολή. H τελευταία απλώς ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ αριθμό εισακτέων αλλά δεν εισακούγεται.

2. Για την ΑΦΑΙΡΕΣΗ από την οργανική δύναμη της Ιατρικής Σχολής εκπαιδευτικών διδακτικών νοσοκομειακών κλινών (με διαδικασία «ιδρύσεως» κλινικών του ΕΣΥ σε αμιγώς πανεπιστημιακά κληροδοτήματα-νοσοκομεία, όπως τα ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΣΥΓΓΡΟΥ κ.λπ.) ΔΕευθύνεται η Ιατρική Σχολή.

3. Για την παρακράτηση από το υπουργείο Υγείας ολοκλήρων νοσοκομειακών συγκροτημάτων που ιδιοκτησιακώς ανήκουν 100% στο πανεπιστήμιο, όπως το ΛΑΪΚΟ (μόλις το 40% των κλινών του είναι σήμερα εκπαιδευτικού-πανεπιστημιακού χαρακτήρος), επίσης ΔΕευθύνεται η Ιατρική Σχολή.

4. Για τη μη ένταξη στη δύναμη της Σχολής και τη μη αξιοποίηση στο Πρόγραμμα Σπουδών-Εκπαίδευσης μιας σειράς νοσοκομείων-κληροδοτημάτων του πανεπιστημίου (όπως τα ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ, ΤΣΑΓΓΑΡΗ, ίσως και άλλα που μου διαφεύγουν τώρα) ΔΕευθύνεται η Ιατρική Σχολή. Πάντως, τα τελευταία, σήμερα ΟΥΔΟΛΩΣ υπηρετούν την προπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση.

5. Για την άρνηση υλοποίησης από την πολιτεία νόμων με τους οποίους η ΙΔΙΑ η πολιτεία έχει «ιδρύσει» εκπαιδευτικές υπηρεσίες της Σχολής, όπως την Κλινική Μεταμοσχεύσεως, την Καρδιοχειρουργική Κλινική, την Αιματολογική Κλινική, τη B΄ και τη Γ΄ νομίζω Ψυχιατρική Κλινική κ.λπ., κ.λπ. πάλι ΔΕευθύνεται η Ιατρική Σχολή. H άρση όλων των παραπάνω εκκρεμοτήτων υπερ-επαρκεί και υπερ-καλύπτει τις (όποιες) εκπαιδευτικές ανάγκες σε ώρες διδασκαλίας κ.λπ.

Ισως ευθύνη της Σχολής (και γενικά του Πανεπιστημίου) να είναι η έλλειψη κατάλληλης ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα παραπάνω άτοπα και άλλα παρόμοια. Οπως π.χ. για μερικές παραδοξότητες στο σημερινό Πρόγραμμα Σπουδών που είναι όχι απλώς πρωτάκουστες για τον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και αντίθετες με την κοινή λογική. Παράδειγμα: ο φοιτητής που ενώ δεν έχει διασφαλίσει προαγωγή στο μάθημα της Ανατομίας (2ο έτος), να μπορεί να παρακολουθεί και να εξετάζεται ή και να προάγεται στην χειρουργική (6ο έτος).

Αυτά είναι πολύ-πολύ ουσιωδέστερα από το συνολικό άθροισμα των χιλιάδων ωρών διδασκαλίας που είναι ή δεν είναι απαραίτητες για τη λήψη πτυχίουΙατρικής. Δεν νομίζετε;

Μετά τιμής

Κώστας Κωνσταντόπουλος

επικ. καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT