Ενδοσκοπος

5' 45" χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί ίσως να υπερβάλει ο πρόεδρος του ΣΥκ. N. Κωνσταντόπουλος όταν, αναφερόμενος στην πορεία των ολυμπιακών έργων για το 2004, κάνει λόγο για «γιουρούσι της τελευταίας στιγμής». Αλλά πώς να θεωρηθεί ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν είναι πολύ κοντά στην αλήθεια; Οταν σήμερα, αρχή του 2002, υπάρχουν ακόμη τόσες εκκρεμότητες για το ΞΕΚΙΝΗΜΑ έργων, όταν ακόμη τώρα γίνεται λόγος για δυσκολίες για να κρατηθεί ο σχετικός προϋπολογισμός στα 1,5 τρισ. και η κυβέρνηση προβαίνει σε διάφορες «αναδιανομές» κονδυλίων στα έργα για να αποφύγει υπερβάσεις και σε περικοπές έργων, όταν τώρα γίνεται λόγος για λυόμενες, φθηνές κατασκευές, όταν αναζητείται «εναλλακτική» λύση για τη δαπανηρή πεζογέφυρα στο N. Φάληρο και σε άλλα σημεία της Αττικής, είναι δυνατόν να θέλει να εισπράξει συγχαρητήρια η πολιτική ηγεσία από την αντιπολίτευση, για τη δουλειά που πέτυχε έως τώρα;

Δεν μπορεί να παραπονείται η κυβέρνηση γι’ αυτά που «ακούει» από την αντιπολίτευση. Ετσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα σ’ αυτήν την υπόθεση θα ήταν «τρελό» να μην πιέζει η αντιπολίτευση την κυβέρνηση για καλύτερη και ταχύτερη δουλειά, να μην επισημαίνει τις καθυστερήσεις, να μη θέτει ερωτήματα, να μην εκδηλώνει ανησυχίες. Οταν είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της σε θέματα κόστους και χρόνου κατασκευών για το 2004, όπως συνέβη π.χ. στο έργο Ιππικού Κέντρου και Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, ή στη δαπάνη για το έργο του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, τι θα έπρεπε να κάνει η αντιπολίτευση; Να χειροκροτεί την κυβέρνηση, για να μην θεωρηθεί ότι «υπονομεύει» την «εθνική υπόθεση»;

Για ποιους η «ευκαιρία»;

Δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ ότι για το Κυπριακό είναι τώρα «η καλύτερη ευκαιρία» για λύση. Μπορεί να είναι και έτσι, αλλά το θέμα είναι για ΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ θα ήταν «καλύτερη» αυτή η ευκαιρία. Προϋποθέσεις για πολιτική λύση του Κυπριακού και κατά το παρελθόν υπήρχαν και τώρα υπάρχουν. Αλλά η Αγκυρα δεν έπαψε ποτέ να αντιμετωπίζει το όλο θέμα ως ζήτημα διατήρησης και κατοχύρωσης διεθνώς των όσων διά των όπλων κατέκτησε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. «Καλή» λύση, συνεπώς, για την τουρκική πλευρά είναι πάντοτε μια διχοτομικού τύπου λύση και με την Τουρκία να διατηρεί μονίμως το δικαίωμα στρατιωτικής παρέμβασης. Αυτός είναι πάντοτε ο βασικός στόχος της Αγκυρας, που ελάχιστα απασχολείται με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη ο Τουρκοκύπριος πληθυσμός. Εχοντας, λοιπόν, κατά νουν αυτά τα «δεδομένα» αναφέρεται και σήμερα ο κ. Τζεμ στην παρούσα προσφερόμενη «ευκαιρία». H Αγκυρα θα ήθελε, πράγματι, στην παρούσα συγκυρία να απαλλαγεί από το βάρος αυτού του προβλήματος. Αλλά, για την ώρα, μπορεί να αλλάζει τις τακτικές της στην προσέγγιση του προβλήματος, αλλά όχι και κάποιες πολιτικές της.

Στις συνομιλίες Κληρίδη – Ντενκτάς θα φανεί, βεβαίως, αν η Αγκυρα θέλει να ξεφύγει από τις θέσεις «μπετόν» που έως τώρα προβάλλει. Αλλά είναι η επιδεξιότητα που θα επεδείκνυε ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης στην πορεία των συνομιλιών, είναι αυτό που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συνέχεια. Αν στην υπόθεση του Αιγαίου, η Τουρκία έχει ήδη κερδίσει ορισμένους σημαντικούς «πόντους» και βασίμως αισιοδοξεί για τη συνέχεια, στο Κυπριακό όσο κι αν είναι πολλές οι υποχωρήσεις στις οποίες έχει προβεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στη διάρκεια των ετών που πέρασαν, σήμερα το πρόβλημα αυτό είναι πολύ δύσκολο και για την Αγκυρα λόγω της εμπλοκής του με την ενταξιακή υπόθεση.

Περιμένοντας το «πακέτο»…

Ορισμένες φορές εμφανίζονται στην επικαιρότητα κάποια ζητήματα που μας «τρελαίνουν». Τέτοια είναι και η ιστορία που αφορά τώρα την υγιεινή στην κρεαταγορά του Ρέντη: έπρεπε να έρθουν στην Αθήνα εκτάκτως επιθεωρητές του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικής της E. Ενωσης για να πληροφορηθούν οι Ελληνες πολίτες ότι οι κατάσταση σ’ αυτήν την αγορά, που τροφοδοτεί με κρέας 4 εκατομμύρια κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές, διότι δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, κατά τα ισχύοντα στην κοινοτική νομοθεσία! Πληροφορούμε επίσης πράγματα, όπως ότι μέσα σ’ αυτήν την αγορά κανένα κατάστημα δεν έχει άδεια λειτουργίας!

Δεν είναι απίστευτα όλα αυτά;

Τώρα, αναμένεται, λέει, η «λήψη αυστηρών μέτρων» από πλευράς ελληνικών Αρχών. Μετά την επίσκεψη των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων αυτό. Το πράγμα «σκεπαζόταν» δηλαδή έως τώρα ή δεν απασχολούσε κανέναν «αρμόδιο» και τώρα μετά τη «ρομπατσίνα» οι εγχώριοι μηχανισμοί «ελέγχων» κινητοποιούνται…

(Εννοείται ότι KAI το πρόβλημα αυτό πρόκειται να λυθεί οριστικώς με την κατασκευή νέας κρεαταγοράς, που θα κοστίσει 4,3 δισ. – ας είναι καλά τα κονδύλια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)

Το 1998 στην Πατησίων

Αν τύχει και περπατήσετε στην οδό Πατησίων και φθάσετε στη γωνία με την οδό Κύπρου, λίγα μέτρα πριν από τη στάση Καλλιφρονά, θα δείτε ένα μικρό πάρκο (εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το σπίτι του δημάρχου Καλλιφρονά), μέγα μέρος του οποίου έχει μεταβληθεί -αυθαιρέτως φυσικά- σε τόπο παρκαρίσματος I.X. αυτοκινήτων. Μπροστά στο μικρό πάρκο, με φόντο τα δεντράκια και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα υψώνεται, καταβεβλημένη από τον χρόνο, μια μεγάλη πινακίδα του Δήμου Αθηναίων, τοποθετημένη εκεί από το 1998 (έτος δημοτικών εκλογών τότε). Από την πινακίδα οι περαστικοί πληροφορούνται ότι στο μέρος αυτό πρόκειται να ανεγερθεί από τον δήμο γκαράζ πολυώροφο, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Τα χρόνια πέρασαν, η τετραετία εξαντλείται, ο «προϋπολογισμός» είτε δεν είχε πραγματική υπόσταση είτε «πήγε» αλλού, για άλλα δημοτικά έργα, αλλά η πινακίδα του 1998 είναι στη θέση της προφανώς για να μας θυμίζει τι καλό και ωραίο έργο ήταν να γίνει εκεί, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν έγινε. Μεγάλη ατυχία για τη γειτονιά…

Το πολύ εντυπωσιακό σ’ αυτές τις υποθέσεις είναι ότι μπορεί να έχουν διαμορφωθεί «καταστάσεις», χωρίς οι υπεύθυνοι γι’ αυτές να έχουν καθόλου ανησυχήσει, ότι μπορεί κάποτε να βρεθούν άσχημα μπλεγμένοι, υποχρεωμένοι να υποστούν συνέπειες για τα παράτυπα ή τα παράνομα που διέπραξαν. Φαίνεται ότι κάποιοι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι αισθάνονται, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ασφαλείς, βέβαιοι πως ό,τι «στραβό» κι αν συμβεί, τελικώς θα «διορθωθεί» χωρίς ζημίες…

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

κ. K. Σημ., πρ.: Ωστε είναι καιρός, είπατε, να ασχοληθείτε ιδιαιτέρως με θέματα εξωτερικής πολιτικής; Δόξα τω Θεώ! Καλή επιτυχία και καλή σας ημέρα.

κ.κ. ΠΑΣΟΚ: Μα, ναι, έτσι είναι, δεν χρειάζεται να υπερ-πολιτικοποιούμε τις δημοτικές εκλογές, όταν προβλέπεται ότι δεν θα πάμε καλά σε αυτές. Σωστό!

κ.κ. κυβέρνησης: Είστε πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα, γι’ αυτό να μην καταπίνετε βιαστικά κουλούρια, κριτσίνια κ.λπ., διότι είδατε τι πήγε να πάθει ολόκληρος πρόεδρος των ΗΠΑ από τέτοια απροσεξία. Ευχαριστούμε.

(Και είναι βεβαίως λυπηρό ότι το χαβιάρι που καταπίνεται εύκολα, εξαφανίζεται, λέει, από τη διεθνή αγορά.)

κ. K. Σκανδ.: Είναι γνωστό πως είστε αμετανόητος «γαύρος» και συνεπώς δεν ξεγελάτε κανέναν με τα καλά λόγια για την «προσφορά» του κ. Γ. Βαρδινογιάννη και τα λοιπά. Εντάξει;

(Μας αρκεί άλλωστε ότι οι «παναθηναϊκοί» έχουμε τη στήριξη του καλού μας Αρχιεπισκόπου.)

κ.κ. διοικ. ΕΜΠ: Δεν βγάζετε καλύτερα την πινακίδα σας από το θλιβερό κτίριό σας με τον άθλιο σκουπιδότοπο στο προαύλιό του, εκεί στην οδό Πατησίων γωνία με την Αγίου Μελετίου; Γιατί δυσφημείτε έτσι το ΕΜΠ;

κ.κ. αναγνώστες: Βλέπετε πόσο άσχημα μας φέρονται οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Εβγαλαν σκάρτη την υγιεινή στην κρεαταγορά του Ρέντη και μας αναγκάζουν τώρα να κάνουμε και εμείς αυστηρούς ελέγχους, με τις δικές μας υπηρεσίες. Συγγνώμην, αλλά είναι συμπεριφορά αυτή προς ισχυρή χώρα;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT