ΔΕΗ και πολίτες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Σοβαρότατα ερωτήματα εγείρει η στάση της διοικήσεως της ΔΕΗ στο θέμα του χειρισμού των συνεπειών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων στη 2η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Αγίου Δημητρίου Πτολεμαΐδος.

Μόλις χθες, σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα μετά το ατύχημα, και δη υπό το βάρος αποκαλύψεων, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι πυκνωτές που καταστράφηκαν περιείχαν τουλάχιστον 9 λίτρα του τοξικού υγρού PCB, τύπου κλοφέν, το οποίο έχει απαγορευθεί από την τότε EOK το 1985, αλλά του οποίου έχει επιτραπεί ώς το 2010 η παραμονή σε υλικά προγενέστερης κατασκευής!

Η ξένη προς τις ανοικτές κοινωνίες νοοτροπία της αποκρύψεως ενδεχομένων επικινδύνων συνεπειών κατηύθυνε τις ενέργειες των υπευθύνων της ΔΕΗ. Δεκάδες εργαζόμενοι ευρίσκοντο στον τόπο του ατυχήματος, όμως μόνο μετά την παρέλευση δεκαπενθημέρου εστάλησαν προς εξετάσεις – και μάλιστα απλές εξετάσεις αίματος, όχι τις απαιτούμενες λεπτομερειακές.

Ταυτοχρόνως, ολόκληρος μήνας παρήλθε χωρίς να ειδοποιηθεί ο Δημόκριτος ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο επιστημονικό ίδρυμα, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη ή όχι μολύνσεως του περιβάλλοντος από την καύση του τοξικού υγρού. Προφανώς κάποιοι ευθυνόφοβοι αλλά και κοινωνικώς ανεύθυνοι παράγοντες θα έκαναν τον υπολογισμό, ότι όσο αργότερα διέρρεε η είδηση τόσο μεγαλύτερη θα ήταν η αραίωση λόγω εξαπλώσεως ενδεχομένων τοξικών ουσιών, οπότε τόσο δυσκολότερος θα ήταν ο εντοπισμός τους σε ανησυχητικές πυκνότητες.

Δρώσα επί τη βάσει εκτιμήσεων, προσδοκιών και ευχών αποκλειστικώς του δικού της επιστημονικού προσωπικού, διοικητικώς υπαγομένου στους αμέσως ή εμμέσως υπευθύνους, και ταυτοχρόνως προσφεύγουσα σε χρονοβόρες γνωματεύσεις ξένων εργαστηρίων, η ΔΕΗ παρέλειψε την παράλληλη ενημέρωση των οργανισμών πολιτικής προστασίας, στην αποκλειστική ευθύνη των οποίων εναπόκειται η αντιμετώπιση των συνεπειών ενός τέτοιου ατυχήματος, ανεξαρτήτως των άλλων ευθυνών αυτού που το προκάλεσε.

Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη, καθώς προδίδει περιφρόνηση προς τους πολίτες και την υγεία τους, προτάσσουσα μεθοδεύσεις τυπικής οχυρώσεως των υπευθύνων πίσω από διαδικασίες και ενέργειες συγκαλύψεως σφαλμάτων, τα οποία δυνάμει δεν αποκλείεται να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Ευχόμεθα τίποτε επιβλαβές να μην έχει λάβει χώρα λόγω αυτού του ατυχήματος. Οι πολίτες, όμως, πρώτον, έχουν δικαίωμα και απαίτηση επ’ αυτού να λάβουν απάντηση από τα υπεύθυνα επιστημονικά όργανα της πολιτείας και δεύτερον, γνωρίζουν ότι αν όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν, αυτό το οφείλουν μόνο στην καλή τους τύχη και όχι στην ευσυνειδησία των παραγόντων της ΔΕΗ.

Επιπροσθέτως, αν παρ’ ελπίδα αποδειχθεί, ότι σε κάποια φάση η ΔΕΗ όντως ενημέρωσε τα τοπικά ή κεντρικά όργανα του κρατικού μηχανισμού και αυτά αδράνησαν με τη σειρά τους, τότε το πρόβλημα καθίσταται ακόμη σοβαρότερο.

Ορθή η στάση υπερασπίσεως της δράσεως του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις παντός είδους εκτάκτων αναγκών, αλλά η άποψη των πολιτών επ’ αυτού διαμορφούται εκ των αποτελεσμάτων και όχι εκ των προθέσεων.

«Διαδραματίζουμε ένα σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια», είπε ο κ. K. Σημίτης καθησυχάζοντας όλους όσοι έχουν διατυπώσει κάποια διαφορετική εκτίμηση για το θέμα αυτό, ιδιαιτέρως μετά την 28μηνη καθυστέρηση της κυβέρνησης στο θέμα της πολιτικής για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT