Ενδοσκοπος

5' 46" χρόνος ανάγνωσης

Ακούγαμε χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή (στον «Φλας») τον κ. Θ. Τσουκάτο να κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει κάθε ακροατή για τις αγαθότατες προθέσεις που οδήγησαν τον ίδιο και 44 συναδέλφους του βουλευτές στην υποβολή της πρότασης για το Ασφαλιστικό, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της κυβέρνησης. Τυπικώς, ο κ. Τσουκάτος έχει δίκιο: Γιατί να μη δείξουν ενδιαφέρον γι’ αυτό το φλέγον και εκκρεμές κοινωνικό θέμα οι βουλευτές; Γιατί να μην έχουν άποψη γι’ αυτό, γιατί να μην προχωρήσουν σε μια «ουσιαστική» πολιτική παρέμβαση που θα βοηθούσε και το πάσχον (πάλι) ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από το νέο κύκλο «εσωστρέφειας» που έχει ανοίξει; Και επιπλέον ένας καλός «διάλογος» για το Ασφαλιστικό και μια καλή συνέχεια, δεν θα συμβάλει στο να ανακτήσει δυνάμεις το κυβερνών κόμμα, για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές;

Να, όμως, που την αθώα αυτή πλευρά του θέματος, δεν τη δέχθηκαν ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Εργασίας ούτε (φυσικά) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ολοι τους δεν κατάλαβαν τον λόγο αυτής της παρέμβασης στο συγκεκριμένο χρόνο, καθώς μάλιστα ο υπουργός Εργασίας κ. Δ. Ρέππας ασχολείται σήμερα ιδιαιτέρως με το Ασφαλιστικό, αναζητώντας την καλύτερη και πάντως τη λιγότερο ζημιογόνο για την κυβέρνηση λύση.

Οι στενοί συνεργάτες του κ. K. Σημίτη βεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι τώρα πολύ «θυμωμένος» και ότι γενικώς «στου Μαξίμου» ούτε μισός καλός λόγος για τον κ. Τσουκάτο δεν ακούγεται. Πάει καιρός άλλωστε, καθώς φαίνεται, που οι σχέσεις του αποκαλούμενου «στρατηγού» με τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του στην οδό Ηρώδου Αττικού είναι άσχημες.

Θέλουν βλάβη;

Ασχέτως, όμως, του όποιου «κλίματος» σχέσεων Τσουκάτου – Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αγνοήσει το ότι την πρωτοβουλία του παλιού, και κάποτε πιστότατου σ’ αυτόν συνεργάτη του, συνυπέγραψαν 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Κι αν τώρα η πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι η πρόταση για το Ασφαλιστικό, έτσι όπως έγινε, αποτελεί «κτύπημα» για την κυβέρνηση, αυτό σημαίνει ότι εκτιμά πως 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν αυτήν την ώρα να της προκαλέσουν βλάβη.

Το πράγμα είναι συνεπώς πολύ πιο σοβαρό απ’ το να διαπιστώνεται μια «κόντρα» της ηγεσίας με τον κ. Τσουκάτο. Το κείμενο της πρότασης για το Ασφαλιστικό υπογράφουν και αξιόλογα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και τέως υπουργοί με «όνομα». Αν, λοιπόν, όλοι αυτοί θέλουν να προκαλέσουν βλάβη στην κυβέρνηση, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι τα πράγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πολύ άσχημα και ότι ο κ. K. Σημίτης αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα. Λογικώς, λοιπόν, υποστηριζόταν χθες στα παρασκήνια της κυβέρνησης η άποψη, πως η έντονη δημόσια αντίδραση της ηγεσίας σ’ αυτό το ζήτημα μάλλον αποτελεί μια «γκάφα» πρώτου μεγέθους, η οποία μόνο την προσπάθεια για αποδυνάμωση της «εσωστρέφειας» δεν ενίσχυσε βεβαίως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περνώντας στα μέσα ενημέρωσης το «κλίμα» που κυριάρχησε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το «κτύπημα» και με πρόσφατο το «θέμα Ζαφειρόπουλου» (και την «ουρά» του) δήλωσε πως «δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν να γυρίσουμε στην προ του συνεδρίου εποχή». Αλλά, τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια δήλωση, αν θεωρήσουμε, ότι κρύβει κάποιο νόημα και δεν ήταν απλώς μια «κουβέντα»;

Σε ποιους και πώς δεν θα κάνει τη «χάρη» η ηγεσία; Πρόκειται να «τιμωρήσει» κανέναν ο πρωθυπουργός; Και έτσι που είναι ήδη τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελέγξει το «κλίμα» ο κ. K. Σημίτης, κάνοντας «αυστηρές συστάσεις» σε πόσους; Σε 45 βουλευτές; Στους «δελφίνους» που δεν χάνουν ευκαιρία πάλι να πουν «τα δικά τους», μόλις ανακύψει κάποιο πρόβλημα μέσα στην κυβέρνηση; Στα στελέχη που μαλώνουν λόγω «ροκ» στο κόμμα;

Επίδειξη ανασφάλειας

Αλλά και στο θέμα των «δελφινομαχιών» ειδικότερα, μάλλον με λανθασμένο τρόπο αντιδρά ο πρωθυπουργός, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οταν ο κ. Πρωτόπαπας «υπενθυμίζει» ότι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με 71% από το συνέδριο και πρωθυπουργός είναι ο κ. K. Σημίτης, που θα είναι ο ηγέτης στις επόμενες εκλογές, γιατί το κάνει; Κανένας στο πάλι «εσωστρεφές» ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσει, ούτε κατ’ ελάχιστον θέμα αρχηγού. Οι «δελφίνοι» μεταξύ τους ανταλλάσσουν «βολές» και ο καθένας τους προσπαθεί να αποκτήσει μια κάποια «προίκα» για το μέλλον, μη έχοντας καμία διάθεση -όλοι το γνωρίζουν αυτό στο ΠΑΣΟΚ- να διεκδικήσει αρχηγία πριν από τις επόμενες εκλογές. Αν είναι να χάσει μια εκλογική μάχη το κόμμα -κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο- όλοι οι «δελφίνοι» προτιμούν βεβαίως να τη χάσει ο κ. K. Σημίτης, όχι ένας απ’ αυτούς.

Γιατί λοιπόν η επίδειξη τόσης ανασφάλειας τώρα από την πλευρά της ηγεσίας, με δηλώσεις όπως αυτή του κ. Πρωτόπαπα; Τόσο λίγο «ενισχυμένος» θεωρεί άραγε ότι παραμένει σήμερα ο πρωθυπουργός, τρεις μόλις μήνες μετά το συνέδριο της «καθαρής λύσης», που του έδωσε μια επανεκλογή με 71%, οδήγησε στην ήττα τον κ. Τσοχατζόπουλο και την εσωκομματική «αντιπολίτευση», και του έδωσε τη δυνατότητα για έναν ανασχηματισμό της απολύτου αρεσκείας του, προκειμένου να προωθήσει το λεγόμενο «δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού»;

Ή πολύ εκνευρισμένος είναι αυτήν την περίοδο ο πρωθυπουργός λόγω των δύσκολων προβλημάτων που έχει να διαχειρισθεί ή πολύ εμπιστεύεται κάποιες εισηγήσεις στενών, πλην ατάλαντων συνεργατών του.

Τόσο νωρίς…

Ούτε καν ως «μαύρο χιούμορ» δεν μπορεί να εκληφθεί η άποψη της αμερικανικής διπλωματίας, ότι τα εγκαίνια νέου κτιρίου «πρεσβείας» των ΗΠΑ στα κατεχόμενα αποτελεί σήμερα «συμβολή» στον διάλογο για «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό. Πρόκειται για μια κίνηση πολιτικού κυνισμού με εμφανή στόχο την ενίσχυση της πίεσης που δέχεται ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης για να «αναγνωρίσει» ότι στη νήσο υπάρχουν «δύο κράτη», όπως το θέλουν η Αγκυρα και ο κ. Ντενκτάς.

Στη δεξίωση που δόθηκε στο νέο κτίριο, παρέστησαν ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, κ. Ντόναλντ Μπάτλερ, ο Τούρκος «πρεσβευτής» στα κατεχόμενα και η τουρκική στρατιωτική ηγεσία των δυνάμεων κατοχής. O κ. Μπάτλερ απέρριψε το διάβημα διαμαρτυρίας της κυπριακής κυβέρνησης, λίγη ώρα μετά την αποστολή του, με το επιχείρημα που αναφέραμε, προφανώς για να αντιληφθεί απολύτως ο κ. Κληρίδης ποιο ήταν το «μήνυμα» από αυτήν την τελετή εγκαινίων.

Και ακόμη ο διάλογος Κληρίδη – Ντενκτάς βρίσκεται στο ξεκίνημά του…

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

κ. K. Σημ., πρ.: Νομίζω ότι υπερβάλλετε. Δεν πρόκειται για «εσωστρέφεια». Για «χαβαλέ» πρόκειται. Τι να γίνει; Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, που θα λέγατε κι εσείς σε στιγμή μεγάλου θυμού. Καλή σας ημέρα, Αδιαμφισβήτητε.

κ. Θ. Τσουκ.: Παρντόν, αλλά περιμένετε να πιστέψει κανείς, πως ό,τι κάνατε, το κάνατε για το καλό του κόμματος και της κυβέρνησης; Πώς; A, βεβαίως και δεν το περιμένετε! E, είπα κι εγώ, προς στιγμήν…

κ. X. Πρωτόπ.: Είναι, κύριε, τόσο άσχημα τα πράγματα ώστε να χρειάζεται να υπενθυμίσετε, ότι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο κ. K. Σημίτης;

κ. K. Λαλιώτη: Εδώ που τα λέμε, δεν είναι, πράγματι, καθόλου συμπαθητική η περίπτωση των κ. Πασχαλίδη και Μπένου. Αλλά και εσείς, καλό είναι να ελέγξετε την «τσαντίλα» σας. Εχουν γίνει πια «κανταΐφι» τα νεύρα τού προέδρου σας.

κ. Πικέ, Ισπ., υπ. Εξ.: Εντάξει, σενιόρ, να δείξουμε «ευελιξία» στο θέμα του Ευρωστρατού, όπως μας το ζητάτε, αλλά μήπως έχετε κάποιες ασκήσεις να μας προτείνετε;

κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρ.: Ωστε δεν αλλάζετε πολιτική στα ελληνοτουρκικά; Δόξα τω Θεώ!

κ.κ. αναγνώστες: Είδατε, που δεν περνάει ούτε μία ημέρα πλήξης για κανέναν μας; Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν αφήνουν ούτε ένα 24ωρο να περάσει, χωρίς «χάπενινγκ» για την ψυχαγωγία μας. Καλημέρα σας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT