Οι παλιές δυνάμεις και ο νέος κόσμος που έρχεται…

Οι παλιές δυνάμεις και ο νέος κόσμος που έρχεται…

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Πολλά έχουν ειπωθεί για την εποχή μας, για τούτο τον παγκοσμιοποιημένο, τον ταχέως μεταβαλλόμενο και εν πολλοίς αδιαμόρφωτο κόσμο. Ενας πυρετός αλλαγών διαπερνά την ανθρωπότητα σε τούτες τις συνθήκες συνεχούς μετάλλαξης των πάντων.Ενας απλός παρατηρητής των πολλαπλών και πολυσήμαντων εξελίξεων αντιλαμβάνεται εύκολα τη μεταβολή, τη διαρκή κίνηση σε όλα τα επίπεδα. Από την επιστήμη, την πολιτική και την οικονομία, μέχρι την κοινωνία και τον πολιτισμό, τα πάντα δείχνουν εξελίξιμα, έτοιμα να ξεπεράσουν την υφιστάμενη τάξη και να πετάξουν σε μια καινούργια εποχή, όπου θα επικρατήσουν νέοι όροι, άλλες ισορροπίες και άλλα χαρακτηριστικά.

Η επιστήμη κυριαρχείται από την πρόοδο της βιολογίας, τις νέες ανακαλύψεις για την ίδια τη ζωή και την ύπαρξή μας. O άνθρωπος για πρώτη φορά από την ύπαρξή του βρίσκεται κοντά στη λύση του μυστηρίου της δημιουργίας, είναι έτοιμος να αποκρυπτογραφήσει τη γένεσή του, να αποκτήσει γνώση που ποτέ δεν φανταζόταν. Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε με άλλους όρους για τις ασθένειες, για τη γήρανση, για τη σύλληψη και τα γενετικά χαρακτηριστικά. Οι τεχνολογικές δυνατότητες δίδουν άλλες ευκαιρίες αναζήτησης νέων ενεργειακών πηγών, πιο καθαρών και πιο αποδοτικών. Στα εργαστήρια έχουν ήδη ξεγράψει την εποχή του πετρελαίου, μιλούν για την εποχή του υδρογόνου και της πυρηνικής σύντηξης, που θα μεταβάλει την υφιστάμενη γεωπολιτική προσέγγιση του κόσμου. Ταυτόχρονα η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο.

Η πρόσβαση σε πηγές ενημέρωσης και πληροφόρησης είναι κοινή για όλους, στον αυτόν χρόνο, με κόστος ελάχιστο.

Οι ιδέες τρέχουν με ταχύτητα φωτός, τίποτε δεν μπορεί πια να τις κλειδώσει ή να τις περιορίσει, αποτελούν ευκαιρία για όλους, εργαλείο παραγωγής, ανασύνθεσης και προσαρμογής στις κατά τόπους ιδιαιτερότητες. O κόσμος ταυτόχρονα έγινε πιο κινητικός, περισσότερο προσπελάσιμος από ποτέ. Οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, τα ερεθίσματα έρχονται από παντού, δεν υπάρχουν απόμακροι και εξωτικοί, όλοι φαίνονται τόσο κοντινοί και οικείοι, είτε ζουν στη Μογγολία είτε στην Παταγωνία.

Το εμπόριο, οι συναλλαγές άνετες όσο ποτέ, το χρήμα πάει παντού, ικανό να κινητοποιήσει αγαθά και υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο. Το μεγάλο μέγεθος μπορεί να καλύψει περιοχές απίστευτες, αλλά και το μικρό αν είναι καλό και ανταγωνιστικό έχει απεριόριστες δυνατότητες. H μεγάλη επιχείρηση νιώθει ότι έχει ευκαιρίες μεγέθυνσης, αλλά και η μικρή δεν γνωρίζει πια σύνορα. Νέες αντιλήψεις για το εισόδημα,για τη διαχείριση των πόρων, για την αναδιανομή του εισοδήματος έρχονται να συμπληρώσουν τα παραπάνω, να προσθέσουν ύλη αμφισβήτησης στην υφιστάμενη δομή και τεχνική διαχείρισης των οικονομιών. Οι τέχνες τα γράμματα, η μουσική, ο κινηματογράφος, πάνε παντού, μεταφέρουν και μεταδίδουν συνήθειες, τρόπους, συμπεριφορές. Οι κοινωνίες επίσης αλλάζουν. Ενας νέος τρόπος ζωής αναδύεται. Αυτός των ανθρώπων του κόσμου, που δέχονται επιρροές από παντού και είναι έτοιμοι να καταρρίψουν μύθους και δόγματα ιδεολογικά, θρησκευτικά, κοινωνικά, τα πάντα. Δεν υπάρχει μύθος στην εποχή μας που να μη δοκιμάζεται.Τι να πιστέψεις πια; Πού να πιασθείς και να μη βρεθείς την επομένη, αιωρούμενος περιβαλλόμενος από πλήθος αμφισβητήσεων.

Είναι τούτη μια άλλη εποχή, που μοιάζει με πολλες μαζί του παρελθόντος. Είναι ταυτόχρονα εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων, των μεγάλων επαναστάσεων, των μεγάλων ανατροπών και των κοσμογονικών αλλαγών, ωσάν σύγχρονοι θαλασσοπόροι να ανοίγουν δρόμους σε άλλους ωκεανούς.

Θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς τον εαυτό του ευτυχή που ζει τούτη την αναθεώρηση και ταυτόχρονα όμως δυστυχή όταν παρατηρεί τον πνιγηρό εγχώριο περίγυρο, που επιμένει στα παλιά, στα μικρά μιας στενής και προβληματικής διαχείρισης, που δεν έχει μέλλον, αλλά αρνείται την προσαρμογή και επιζητεί συνεχείς παρατάσεις, με όποιο κόστος για τους πολίτες και τη χώρα.

Και είναι να απορεί κανείς πώς σε τούτη την εποχή των καινούργιων μεγάλων δρόμων, υπάρχουν δυνάμεις που κρατούν τούτη την κοινωνία δεσμευμένη, καθηλωμένη σε πρότυπα και μεθόδους του παρελθόντος.

Οσο όμως και αν οι σύγχρονες δυνάμεις της συντήρησης, διάσπαρτες σε όλο το φάσμα του πολιτικο-οικονομικού-κοινωνικού συστήματος, επιμένουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι τέτοιο το κύμα της μετάλλαξης που θα παρασύρει τους πάντες στο πέρασμά της.

Με πρώτους τους διεκδικούντες τα αγαθά του προστατευτισμού, όλους εκείνους που οχυρώνονται πίσω από τα κάστρα της συναλλαγής και της διαφθοράς.

ποιο έδαφος;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT