Τιμητικές διακρίσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια τελετή όλο συγκίνηση…

Τιμητικές διακρίσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια τελετή όλο συγκίνηση…

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένα πρωινό αλλιώτικο. Ωρα 7.10, ένα τεράστιο φεγγάρι επέμενε να φωτίζει το γεναριάτικο ξημέρωμα, με τον ήλιο να ανατέλλει στις 7.32, επιτρέποντας στον νυκτερινό προβολέα να προβάρει την επερχόμενη πανσέληνο! «Κάτι καλό θα συμβεί σήμερα» ήταν σαν να ‘λεγε, καθώς γέμιζε με ασημοκλωστές τα γυμνά κλαδιά. Κι ήταν μια μέρα ξεχωριστή, γεμάτη χαρά και συγκίνηση για δέκα επώνυμες προσωπικότητες της επιστήμης, της γνώσης, της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο με αγάπη για τα ορφανά, για τα άρρωστα παιδιά, για εκείνα που χρειάζονται διαρκή φροντίδα και διδαχή για να ανθήσει η δική τους υπόσταση, εφόσον ήρθαν στη ζωή ως άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε ειδική τελετή, ώρα μία, χθες το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος που έκανε θεσμό στις προεδρικές του θητείες την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε εξέχοντα πρόσωπα για την προσφορά του στον τομέα τους, επέδωσε τις τιμητικές διακρίσεις που είχε απονείμει με την ευκαιρία του Νέου Ετους στις εξής προσωπικότητες: τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Κωνσταντίνο Βαβούσκο, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής στους: Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, ακαδημαϊκό, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας του τμήματος Αρχαιολογίας και Λεόν Μπενμαγιόρ, επίτιμο πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας στις κυρίες: Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρο του Συλλόγου «Ελπίδα» και του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, Μαίρη Καρέλλα, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων, Σεμίραμι Μαυροπούλου, τ. πρόεδρο των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, Νίτσα Οικονομοπούλου τ. πρόεδρο του Ασύλου Παιδιού Θεσσαλονίκης, Δάφνη Οικονόμου, πρόεδρο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, Δομίνη Σαρρή, πρόεδρο του Ιδρύματος «H Θεοτόκος». Επίσης, τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος στον Αγάπιο Τόλη, ιδρυτή Λαογραφικού Μουσείου Κήπων, Ζαγόρι Ηπείρου.

Συγκίνηση και προσμονή

Στη μεγάλη Αίθουσα, όπου γίνεται η ορκωμοσία κάθε κυβερνήσεως, επίκεντρο της προσοχής ήταν δύο σειρές, γεμάτες προσμονή. Ηταν οι δέκα τιμώμενοι στη μία, απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πλαισιωμένο από τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας πρέσβη κ. Κωστή Αιλιανό και όλα τα στελέχη της Προεδρίας, με τον διευθυντή της Εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ κ. Γιάννη Βάββα να τηρεί τους κανόνες διακριτικά, ενώ στην άλλη σειρά, καλεσμένοι οι συγγενείς και φίλοι των τιμωμένων, για να τιμηθεί έτσι και η συμβολή της οικογένειας στη μεγάλη προσφορά του τιμωμένου, είτε αυτός είναι ταγμένος στην επιστήμη είτε ως μέλος κοινωνίας αφιερώνει χρόνο και φροντίδα για έργο ζωής στην απάλυνση του πόνου, στη δημιουργία σπιτικού περιβάλλοντος και σχολείου για παιδιά με προβλήματα. Για όλους αυτούς είχε κάτι να πει ο Πρόεδρος κ. Κων. Στεφανόπουλος, με την αμεσότητα και ευστοχία που χαρακτηρίζει πάντα την ομιλία του. Στάθηκε μπροστά στο μακρύ τραπέζι με τα διπλώματα και τα διάσημα των παρασήμων, και πριν από την απονομή είπε τα εξής:

Προεδρικές επισημάνσεις

«Σήμερα είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε την καλή πλευρά της ζωής», είπε στο καθιερωμένο λογύδριο πριν από την επίδοση των διακρίσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, αφού τόνισε ότι «υπάρχει το καλό και το κακό, και πάνω από καθετί είναι οι νόμοι». Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους επιστήμονες που τιμούν την επιστήμη τους και συγχρόνως μάχονται για το εθνικό συμφέρον, όπως ο κ. Βαβούσκος. Να τιμήσουμε την αρχαιολογική γνώση και σκαπάνη που αναζητεί αρχαίους πολιτισμούς με θεαματικά αποτελέσματα, όπως ο κ. Σαρηγιαννίδης. Να τιμήσουμε τον επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Ισραηλητικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και πρωτεργάτη της ίδρυσης του ελληνικού παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, το οποίο ασχολείται με τα ελληνικά θέματα και τις ελληνικές σπουδές. Θέλω να ευχαριστήσω θερμώς τις κυρίες εδώ που ασχολούνται με τον πόνο του άλλου, του συνανθρώπου. Δεν είναι εύκολο να ασχολείται κανείς καθημερινά και να μην λυγίζει κάτω από το βάρος αυτών των καταστάσεων. Είναι μεγάλη η ευχαρίστηση για μένα να μπορώ να εκφράσω αυτήν την ικανοποίηση, αυτήν την περηφάνια, αυτήν την ευχαριστία εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας για την πολύ σημαντική προσφορά όλων των τιμωμένων κυριών». Και ζήτησε συγγνώμη εάν υπήρξε καθυστέρηση καθώς και από όσους έχουν επίσης προσφέρει και δεν είναι εδώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ‘ρθει η σειρά τους…

Και ίσως να ‘ρθει και η σειρά για τον Τύπο που έχει προβάλει αυτό το έργο, κάνοντάς το γνωστό στο πανελλήνιο και παραδειγματίζοντας και άλλους να βοηθήσουν, να πάρουν τη σκυτάλη…

Η ώρα της καταξίωσης

Μετά την επίδοση των διακρίσεων που έκανε ο Πρόεδρος αναφερόμενος στο έργο του καθενός και της καθεμιάς και τις χειραψίες ήρθε η ώρα των γενικών συγχαρητηρίων και των γεμάτων συγκίνηση εναγκαλισμών των τιμηθέντων από τους δικούς τους. Οι φωτογράφοι έβγαλαν φωτογραφίες αναμνηστικές αυτής της μεγάλης καταξίωσης που είναι η απονομή διακρίσεων από την Πολιτεία διά προεδρικής χειρός! H κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη πλαισιωμένη από τον σύζυγό της κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη και τους γιους της, Γιάννη «Τζίγκερ» και Νίκο, καθώς και από τη νύφη της, τη Μελίσα, είχε δάκρυα συγκίνησης στα μάτια της. H κυρία Μαίρη Καρέλλα φωτογραφήθηκε με τους γιους της, τα Κανελλοπουλάκια που γνωρίσαμε παιδιά και τώρα είναι σε υπεύθυνα πόστα της οικονομικής ζωής και με τον σύζυγό της χειρουργό ιατρό κ. Γιώργο Διαμαντόπουλο. H κυρία Δάφνη Οικονόμου, η πρόεδρος της Εταιρείας Σπαστικών και δημιουργός της «Πόρτας Ανοιχτής» στην Αργυρούπολη είχε τον άνδρα της, τον σκηνοθέτη γιο της και την εξαίρετη φωτογράφο κόρη της Μαριάννα Οικονόμου. H κ. Σεμίραμις Μαυροπούλου ήταν με τα αδέλφια της, η κ. Δομίνη Σαρρή, της «Θεοτόκου» με την οικογένειά της, ο κ. Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης (που ζει μεταξύ Μόσχας και Αθήνας, με τα ανασκαφικά του ευρήματα για αρχαιοτάτους πολιτισμούς να εκτίθενται στο Μουσείο του Ασχαμπάντ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν) ήρθε με την αδελφή του και την ανιψιά του και τον σύμβουλο A΄ κ. Νίκο Γαρέλη, τώρα στην Κεντρική Υπηρεσία, που όταν ήταν πρόξενος στη Μόσχα, είχε βοηθήσει τον αρχαιολόγο να ξεπεράσει δυσκολίες στο ανασκαφικό έργο. Με συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους ήταν εκεί, οι δυο γιοι, για να παραλάβουν τη διάκριση, για τους τιμηθέντες δικούς τους, ο κ. Οικονομόπουλος για την 85χρονη μητέρα του κ. Νίτσα Οικονομοπούλου, με 60χρονη προσφορά στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπεν Μαγιόρ για τον πατέρα του, που ήταν άρρωστος. Και στους δύο απόντες έστειλε τις ευχές του ο κ. Στεφανόπουλος «γρήγορα να ‘ναι καλά». Στις φωτογραφίες, μία εντύπωση της ωραίας τελετής, όσο για το έργο τους, ευτυχώς, συνεχίζεται…

Οτι υπάρχουν… «φρουτάκια» στην Πάτρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή