O κ. Τριανταφυλλόπουλος ως θεσμός

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

A τυπα η δημοσιογραφία έχει ονομασθεί «τετάρτη εξουσία». Με την έννοια ότι μαζί με τις συντεταγμένες -νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική- μπορεί ή πρέπει να συνυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Τούτο προκάλεσε και μια άλλη αναβάθμιση, επίσης άτυπη. Αναγορεύσαμε, κάπως αυτάρεσκα, τη δημοσιογραφία σε λειτούργημα, με την έννοια ότι μπορεί ή πρέπει να προτάσσει την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, υποβαθμίζοντας τα υλικά επαγγελματικά κίνητρα.

Με τα δεδομένα αυτά, καλούμεθα εμείς οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι να τοποθετηθούμε στο είδος της δημοσιογραφίας που ασκεί ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και όχι μόνον αυτός. Να απαντήσουμε στο ερώτημα αν ένας δημοσιογράφος, ασκώντας την άτυπη «τετάρτη» εξουσία, είναι επιτρεπτό να μετέρχεται αστυνομικές και ανακριτικές μεθόδους, μάλιστα όχι θεμιτές, να μεταβάλλεται σε εισαγγελέα και δικαστή και, τέλος, να διεκδικεί και ρόλο νομοθέτη, εισηγούμενος τα αναγκαία μέτρα για την πάταξη των κακώς κειμένων.

Εμείς οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι θα απαντούσαμε κατηγορηματικά όχι. Μας πρόλαβαν, όμως, οι πρωτίστως «θιγόμενες» από τη δημοσιογραφική υπέρβαση συντεταγμένες εξουσίες και απάντησαν ναι. H εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου ήταν αυτή που προκάλεσε την απόφαση του κ. Σημίτη να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του τον εκτραπέντα κ. Χρυσανθακόπουλο. H ίδια εκπομπή υποχρέωσε τον πρωθυπουργό της χώρας να «αντιληφθεί», επιτέλους, τη μάστιγα του τζόγου και να συγκαλέσει ευρεία διυπουργική σύσκεψη για την πάταξη του φαινομένου. (Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες της αντιπολιτεύσεως για τον παράνομο τζόγο είχαν απορριφθεί ως ασύστατες και καταχρηστικές). Τον κ. Τριανταφυλλόπουλο κάλεσε ο αρμόδιος(!) υπουργός Δημοσίας Τάξεως -και όχι τις υπηρεσίες του- για να ενημερωθεί περί των παρανόμων κυκλωμάτων και να διαβουλευθεί μαζί του, επί μιάμιση ώρα, προφανώς, περί του πρακτέου. H ίδια εκπομπή, τέλος, χρησιμοποιείται ως μοχλός για να κινηθεί η δικαστική εξουσία.

Με άλλους λόγους, το κυβερνών κόμμα, το οποίο ασκεί την εκτελεστική εξουσία και ελέγχει με την πλειοψηφία του τη νομοθετική, όχι μόνον δικαίωσε τη δημοσιογραφία του κ. Τριανταφυλλόπουλου, αλλά και υποτάχθηκε πλήρως στα κελεύσματά της. Πού οδηγεί αυτή η υποτέλεια του φορέα της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας στον «Κίτρινο Τύπο» και στη «Ζούγκλα»; Σαφέστατα, εξωθεί την αντιπολίτευση, τις αστυνομικές αρχές, τους εισαγγελείς και τα λοιπά θεσμικά όργανα να καταφύγουν και να ενσωματωθούν στις εκπομπές του κ. Τριανταφυλλόπουλου. Μόνον μέσω αυτών θα μπορούν εφεξής να ασκήσουν επάξια, αποτελεσματικά και -προ παντός- έγκυρα την αποστολή τους. Και μη χειρότερα…

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο του Γρηγοράκου, παρήγγειλε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του κρατουμένου. Παράλληλα, ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά κ. Αντώνης Λιόγας διέταξε για τον ίδιο λόγο τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Την έρευνα αυτή, που έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος, θα διενεργήσουν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT