Συντόμως οι απαντήσεις…

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

H κυβέρνηση διαβεβαιώνει την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη ότι στη νέα φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τίποτε πέραν του νομικού θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σε μια θέση που υποστήριξαν όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας από τη δεκαετία του ’70, ως βάση ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η Αγκυρα έχει αρνηθεί έως τώρα να περιορίσει την πολιτική που ακολουθεί στο Αιγαίο στο νομικό θέμα της υφαλοκρηπίδας (θέμα που δεν στερείται πολιτικών διαστάσεων, βεβαίως), επιμένοντας στην ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συζήτησης με την Ελλάδα για ένα «πακέτο» θεμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέφερε τώρα το ζήτημα ενός διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα στη βάση της άποψης της κυβέρνησης κατά την οποία τα οριζόμενα στο κείμενο του Ελσίνκι ανοίγουν δρόμο για το ενδεχόμενο μιας διαφορετικής εξέλιξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου. O κ. Γ. A. Παπανδρέου εκτιμά ότι το πλαίσιο που παρέχει το «Ελσίνκι» δεν υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να εισέλθει σε ένα στάδιο «εφ’ όλης της ύλης» πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία.

Στις συνομιλίες που θα έχουν προσεχώς ο κ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του κ. Ισμαήλ Τζεμ, θα διαπιστωθεί ποια είναι η πραγματική διάσταση αυτής της υπόθεσης, ποια θα είναι η βάση ενός διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα, άρα και ποια είναι η άποψη της Αγκυρας σχετικώς με ό,τι αυτή θεωρεί ως «δεσμεύσεις» της, κατά την παράγραφο 4 του κειμένου των Δεκαπέντε στο Ελσίνκι. Αν έχει γίνει διπλωματική προετοιμασία των συνομιλιών που θα έχουν προσεχώς οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποια νέα στοιχεία έχουν προστεθεί στην ύλη της υπόθεσης του διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο διάλογος θα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνέχεια.

Αν πάλι τα δύο μέρη δεν έχουν αλλάξει θέσεις και «ερμηνεύουν» με διαφορετικό τρόπο το καθένα το «Ελσίνκι», τότε οι «διερευνητικές», θεωρούμενες συνομιλίες Παπανδρέου – Τζεμ δεν θα έχουν συνέχεια. Σε μια τέτοια περίπτωση «ναυαγίου» θα πρέπει να αναμένεται μια περίοδος μεγάλης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που μοιραίως θα επηρέαζε αρνητικά και τις συνομιλίες που ήδη διεξάγονται για το Κυπριακό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT