Καθημερινες Βολες

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζουν να φεύγουν…

Παρά το γεγονός ότι ο φετινός Αύγουστος αναμένεται ιδιαίτερα «καυτός» σε ό,τι αφορά τις ειδήσεις -λόγω εξελίξεων στο μέτωπο της τρομοκρατίας- από αυτό το Σαββατοκύριακο και για το επόμενο δεκαήμερο, αρχίζουν οι διακοπές τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση. O πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης βρίσκεται από χθες στους Αγίους Θεοδώρους. Το αργότερο έως την Τρίτη, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν συγκλονιστικές εξελίξεις, θα αναχωρήσει για τον καθιερωμένο τόπο των διακοπών του, τη Σίφνο. Στο Μαξίμου αναμένεται να επιστρέψει μετά τον Δεκανπενταύγουστο. O υπουργός Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου αναχωρεί σήμερα για την Κω. Εκεί βρίσκεται ήδη από χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί και τη Μυτιλήνη. O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας φεύγει σήμερα για την Κρήτη, όπου αυτό το Σαββατοκύριακο βρίσκεται και ο κ. A. Τσοχατζόπουλος, για να εγκαινιάσει όμως αγροτική έκθεση. O υπουργός Ανάπτυξης θα αναχωρήσει αργότερα για διακοπές, δεν έχει κάνει όμως γνωστό τον προορισμό του. O γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης αναχωρεί για την Κεφαλονιά, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι και το μοναδικό, ίσως, που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης θα «ξεκλέψει» για να απουσιάσει από την πρωτεύουσα.

Κάποιοι θα μείνουν…

Στη Νέα Δημοκρατία τώρα, ο κ. K. Καραμανλής βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη στο Μαγγανάρι της Ιου, όπως συνηθίζει κάθε χρόνο. Στην Αθήνα -ή καλύτερα στη Ραφήνα- θα επανέλθει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά μόνο για λίγα 24ωρα, καθώς τον Δεκαπενταύγουστο θα επισκεφθεί την Παναγία Σουμελά. Στα Χανιά βρίσκεται, οικογενειακώς, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα συντμήσει φέτος τις διακοπές της, λόγω των υποχρεώσεων του προεκλογικού αγώνα στον Δήμο Αθηναίων. Αντιθέτως, ο κ. Γ. Σουφλιάς βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς επέστρεψε ύστερα από ολιγοήμερη απουσία και δεν προβλέπεται να δραπετεύσει εκ νέου επί μακρόν. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. B. Μεϊμαράκη, ο οποίος έχει αναλάβει το βάρος να περιορίσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η υποψηφιότητα Τζαννετάκου. Στο γραφείο του στη Ρηγίλλης θα βρίσκεται και αυτή την εβδομάδα ο γ.γ. της K.O. κ. Δ. Σιούφας, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Πρ. Παυλόπουλος. Αλλωστε, οι τέσσερις τελευταίοι έχουν αναλάβει να κρατήσουν το «μαγαζί» όσο θα απουσιάζει ο κ. Καραμανλής.

Οργή για τους «τρεις»

«Θεατρινίστικη κίνηση, που υπαγορεύεται περισσότερο από τις τοπικές τους ανάγκες», χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι την κίνηση των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζήτησαν απευθείας ακρόαση από τον πρωθυπουργό για το θέμα των βαμβακοπαραγωγών. Μάλιστα, όπως τελικά αποκαλύπεται, τρεις και όχι τέσσερις ήσαν οι βουλευτές που έκαναν την παράσταση στον κ. Μανίκα, αφού ο κ. Βασιλακάκης ήταν ωσεί παρών. «Είναι εξωφρενική η πρότασή τους να αντλήσουμε τα χρήματα μέσω του ΕΛΓΑ ως δήθεν αποζημιώσεις για γεωργικές καταστροφές, όταν είναι σίγουρο ότι ως πρόστιμο θα πληρώναμε τα πενταπλάσια». Πάντως, όλα δείχνουν ότι πλέον η όποια κοινοβουλευτική δραστηριότητα σταματά με τη διακοπή των εργασιών της Βουλής ώς τις 20 Αυγούστου και ήδη από αύριο ο μεν κ. Στέφανος Μανίκας αναχωρεί για τη Σέριφο, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα φύγει και ο κ. Σωκράτης Κοσμίδης.

Προγραμματισμός από τώρα

Είναι γνωστός για την αγάπη του στον προγραμματισμό ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης. Ετσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει ήδη προσδιορίσει τα θέματα που θα απασχολήσουν τις πρώτες συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων μετά την επιστροφή του από τη θερινή ανάπαυλα. H πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τις 20 Αυγούστου θα έχει ως αντικείμενο την Παιδεία. H δεύτερη θα ασχοληθεί με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με «ορίζοντα» την παρουσία του κ. Σημίτη στη ΔΕΘ, αλλά και την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Ενώ αντικείμενο της τρίτης θα είναι πιθανότατα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Καίει το… βαμβάκι

Κρίσιμη για την έκβαση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη την 7η Σεπτεμβρίου. Τότε θα απαντήσουν στον υπουργό Γεωργίας κ. Γ. Δρυ οι ομόλογοί του της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το εάν θα επιτρέψουν, ειδικά για φέτος, να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ένα μέρος των επιδοτήσεων προς τους βαμβακοπαραγωγούς. Πάντως, ακόμη κι αν η απάντηση των Ευρωπαίων εταίρων είναι καταφατική, ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να καλύψει περισσότερο από το 50% των απωλειών που είχαν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί. Πάντως, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, από την παραγωγή του 2002 προκύπτει πως τον επόμενο χρόνο -που θα είναι και προεκλογικός- δεν πρόκειται να υπάρξουν υπερβάσεις, οπότε οι αγρότες θα εισπράξουν τα συμφωνημένα ποσά.

Υπερέβη τα όρια

Δεν πέρασε πολύς καιρός που η Ρηγίλλης πέτυχε να «ενοποιήσει», κατά τη ρήση κορυφαίου στελέχους της, τις απόψεις που εκφράζουν στελέχη της για την τρομοκρατία ώστε να παύει να εκτίθεται το κόμμα, να σου που προέκυψε ένα νέο πρόβλημα. Και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε κανένας, δηλαδή από τα… Σκόπια. Οπου ο βουλευτής Πιερίας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος έσπευσε να επισκεφθεί τη δημοσιογράφο από την Ταϊβάν, Κέρολ Αν Τσαγκ, που έχει ξεκινήσει ανθελληνική εκστρατεία με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη θεώρηση εισόδου στη χώρα μας που ζήτησε ο εικονολήπτης της, στο προξενικό γραφείο της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ. O κ. Κωνσταντόπουλος, όπως έδειξε η τηλεόραση των Σκοπίων, όχι μόνον υπέγραψε στο βιβλίο της εκστρατείας της δημοσιογράφου, αλλά δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αντικατάστασης του προσωπικού του προξενικού γραφείου της Ελλάδας, καθώς και να φέρει το όλο θέμα των θεωρήσεων στο ελληνικό Κοινοβούλιο! Σημειώνεται ότι η εκστρατεία της Τσαγκ έχει σύνθημα «Ντροπή στην ελληνική πρεσβεία».

Εξεταστική Σεπτεμβρίου

Τέλη Αυγούστου είναι προγραμματισμένη σε αρκετά πανεπιστήμια η έναρξη της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, η οποία είναι διπλή λόγω της ματαίωσης των εξετάσεων του Ιουνίου. Ενδεικτικά, σε δύο μεγάλα κεντρικά AEI -ΕΜΠ και Πάντειο- ο προγραμματισμός είναι για έναρξη των εξετάσεων στις 26 Αυγούστου. Ηδη, πάντως, η αγωνία των φοιτητών αυξάνεται -το φανερώνουν τα συνεχή τηλέφωνα στα δημοσιογραφικά γραφεία- καθώς οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν την πρόθεση να συνεχίσουν την αποχή τους από το εκπαιδευτικό έργο (αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνουν εξετάσεις) λόγω της μη ικανοποίησης των οικονομικών τους αιτημάτων. Οι φοιτητές δεν μπορούν να προγραμματίσουν για τον Σεπτέμβριο, καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται από χθες σε διακοπές αλλά και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ τελούν σε διακοπές. Οπότε τι μένει στους φοιτητές να κάνουν; Υπομονή και διακοπές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή