Βλέμμα αγάπης στο αστικό «Πρόσωπο της Αθήνας»

Βλέμμα αγάπης στο αστικό «Πρόσωπο της Αθήνας»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μου ζητούσαν να περιγράψω το «Πρόσωπο της Αθήνας», το μόνο που θα ‘λεγα ότι της μοιάζει είναι το γαλήνιο πρόσωπο μιας αγαλμάτινης Κόρης από την Ακρόπολη, που το ελαφρότατο μειδίαμα δεν φθάνει στα συλλογισμένα μάτια της. Μένει πάντα ωραία η Αθήνα, για όποιον είδε εκεί, σε κάποια γειτονιά της, το φως της ημέρας, κι ελπίζει να ‘ναι δειλινό, με τον Υμηττό να βάφεται μενεξελής όταν θα την αποχαιρετήσει. «Πρόσωπο της Αθήνας» όμως είναι και τα σπίτια της, εκείνα που πέρασαν από χίλια δυο δεινά και πειρασμούς κι όμως διασώθηκαν και, περήφανα, μπορούν να μιλούν για την εποχή της αίγλης τους, έστω κι αν τώρα φέρουν τις χαρακιές του χρόνου.

Αυτόν τον ωραίο τίτλο «Το Πρόσωπο της Αθήνας», επέλεξε για το βιβλίο του, ο εκλεκτός, νέος στην ηλικία αλλά έμπειρος συντάκτης της «K», ο Νίκος Βατόπουλος, βαθύς γνώστης της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της Αθήνας, σε φωτογραφίες εξαίρετης ευαισθησίας του Βασίλη Μακρή, από τις Εκδόσεις «Ποταμός». Είναι ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στις αστικές συνοικίες της πρωτεύουσας. Περιλαμβάνει περίπου 400 φωτογραφίες στα σπίτια που σώζονται και πολυκατοικίες χρακτηριστικές της εποχής τους. O Νίκος Βατόπουλος, συνεργάτης του Τήλεφου εδώ και πολύ καιρό, μας δίνει ένα πανόραμα της αθηναϊκής κατοικίας στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Κοντά στα νεοκλασικά και στα «αρ ντεκό» σπίτια εντάσσονται και οι πολυκατοικίες της δεκαετίας ’50 και ’60 -τα καλύτερα δείγματα- συνθέτοντας έτσι μια αθηναϊκή Πινακοθήκη αστικής συνέχειας. Τώρα, μέσα από το βιβλίο αυτό, μπορούμε να την κοιτάξουμε κατά πρόσωπο και να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας.

Περισσότερα στοιχεία και αρχιτεκτονική πληροφόρηση στην παρουσίαση του βιβλίου, μεθαύριο Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, ώρα 1 μ.μ., στην αίθουσα Λόγου, στη Στοά του Βιβλίου (στοά Αρσακείου) από τους αρχιτέκτονες Μάνο Μπίρη και Δημήτρη Φιλιππίδη καθώς και από τον συγγραφέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή