O Αγιος Βουκόλος στη Σμύρνη περιμένει…

O Αγιος Βουκόλος στη Σμύρνη περιμένει…

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαταλελειμμένη αλλά περήφανη μέσα στην ερείπωσή της στέκει η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, ο μόνος ορθόδοξος ναός που διεσώθη από την Καταστροφή του ’22. Τον θυμόμαστε σήμερα, που η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του Αγίου Βουκόλου, μαθητή του Ιωάννη του Ευαγγελιστή και πρώτου Επισκόπου Σμύρνης στα τέλη του 1ου μ.Χ. αιώνα.

Η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου έχει μεγάλη ιστορική αλλά και συμβολική σημασία. Βρίσκεται μέσα στην πόλη, στη συνοικία Μπασμανέ, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σμύρνης, και κτίστηκε πάνω σε αρχαίο, εθνικό ναό. Είναι ένα πολύ αξιόλογο κτίσμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής, που αναμένει ακόμη την ανάδειξή του… Για τη σωτηρία αυτού του ιστορικού ναού έχει αρθρογραφήσει η «Καθημερινή» (2 Ιουνίου 2002) προβάλλοντας την εκστρατεία της προξένου της Ελλάδος στη Σμύρνη, κ. Χριστίνας Αλεξοπούλου, η οποία ελπίζει ότι θα ξαναλειτουργήσει ο ναός. Κοντά στην εκστρατεία αυτή έχει σταθεί και η Ενωση Σμυρναίων, που έχει θέσει υπό την αιγίδα της την όποια προσπάθεια. Και στο έκτο του τεύχος, το περιοδικό «Παμμακάριστος», που έφθασε στο δημοσιογραφικό γραφείο, έχει τον Αγιο Βουκόλο της Σμύρνης στο εξώφυλλο προβάλλοντας το θέμα αλλά και τον αγώνα της «Καθημερινής».

Οι λίγοι ορθόδοξοι της Σμύρνης δεν έχουν δικό τους ορθόδοξο ναό. Για τις θρησκευτικές ανάγκες χρησιμοποιείται από το 1952 προτεσταντικός ναός, με τη συμβολική ονομασία Αγία Φωτεινή, τον οποίο έχει παραχωρήσει η Ολλανδία στο ελληνικό προξενείο για 99 χρόνια έναντι του συμβολικού τιμήματος της μιας… λίρας! H επαναλειτουργία του Αγίου Βουκόλου, τουλάχιστον στις μεγάλες εορτές των Ελλήνων, με παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη θα έχει μεγάλη συμβολική αξία και θα συσφίγξει και τις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων στην αρχαία αυτή γη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή