Υγειονομική άμυνα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και προς το παρόν δεν έχει πιστοποιηθεί ότι η Νοτιοαφρικανή αεροσυνοδός, που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο, πάσχει από άτυπη πνευμονία, το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει ένα κύμα φόβου στην κοινή γνώμη. Στην πραγματικότητα, όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι θέμα τύχης που η Ελλάδα έχει παραμείνει απρόσβλητη από τον φονικό ιό SΑRS.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης τα πάντα κυκλοφορούν πολύ γρήγορα και οι ιοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατή η υγειονομική στεγανοποίηση της χώρας. Είναι δυνατόν, όμως, να ληφθούν τα πιο αυστηρά μέτρα για να εντοπίζονται αμέσως και να απομονώνονται στους ειδικούς θαλάμους τα άτομα που είναι ύποπτα ότι έχουν προσβληθεί.

Στο επίπεδο αυτό η εικόνα είναι μάλλον θολή. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας και των αρμοδίων αρχών. Από την άλλη, όμως, η πραγματική εικόνα δεν είναι τόσο ενθαρρυντική. Στις πύλες της χώρας, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, τα μέτρα ελέγχου δεν είναι επαρκή. Επιπροσθέτως, στα περισσότερα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και στον Ευαγγελισμό, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη δημιουργία θαλάμου αρνητικής πίεσης. Σε κανένα, μάλιστα, νοσοκομείο δεν υπάρχει εντατική μονάδα αρνητικής πίεσης.

Οι γνωρίζοντες από τα μέσα την κατάσταση επισημαίνουν ότι η αμυντική γραμμή που έχουν ορθώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορεί σε γενικές γραμμές να λειτουργήσει μόνο εάν ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων παραμείνει μικρός. Στην απευκταία -αλλά όχι απίθανη- περίπτωση που ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων στην Ελλάδα πολλαπλασιασθεί, η αμυντική γραμμή θα καταρρεύσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με άλλα λόγια, ούτε η υφιστάμενη υποδομή επαρκεί, αλλά ούτε και το ανεπαρκές σύστημα δημόσιας υγείας είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυξημένες ανάγκες.

Ο φόβος που είναι εμφανές ότι διατρέχει την ελληνική κοινωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή αφετηρία για την αυτοπροφύλαξη του πληθυσμού. Ειδικοί επιδημιολόγοι υπογραμμίζουν ότι είναι ζωτική ανάγκη να λάβουμε πρόσθετα μέτρα υγιεινής και να αλλάξουμε ορισμένες καθημερινές συνήθειες, οι οποίες μπορεί να διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Δυστυχώς, όμως, η έντονη ανησυχία των πολιτών δεν φαίνεται -τουλάχιστον προς το παρόν- να τους ωθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι προφανές ότι η επέκταση του θανατηφόρου ιού στην Ελλάδα είναι απολύτως συναρτημένη με τον βαθμό διάδοσής του διεθνώς και ειδικότερα στη Γηραιά Ηπειρο. H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας παίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας απειλής, αλλά απαιτείται η λήψη μέτρων και στο κοινοτικό επίπεδο. H Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί ουσιαστικά ενιαίο χώρο. Ταυτοχρόνως, διαθέτει τη διοικητική ικανότητα συντονισμού των εθνικών υπηρεσιών. Ως εκ τούτων έχει και το καθήκον και τη δυνατότητα να οργανώσει τη δική της δεύτερη γραμμή άμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή