Ενδοσκοπος

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O «ενοχλημένος» πρωθυπουργός

Ευρισκόμενος σε εμφανή σύγχυση, ο πρωθυπουργός δήλωσε δημοσίως ότι η «ανασχηματισμολογία» (που δικοί του συνεργάτες προωθούν) είναι πράγμα «δευτερεύον» και κακώς συζητείται τόσο. Δήλωσε επίσης ότι για την κυβέρνηση η προεδρία στην E. Ενωση «δεν είναι άσκηση δημοσίων σχέσεων» (διαφώνησε δηλαδή με αυτό που εντονότατα προβάλλουν δικοί του, στενότατοι συνεργάτες του). Την ίδια ώρα ο αρχηγός της «ισχυρής» υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει με πολύ ενδιαφέρον την πορεία των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων (με συμμετοχή παραγόντων του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ) για το καλύτερο δυνατό «κλείσιμο» της υπόθεσης του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, που έχει κάνει «κουβάρι» το κόμμα και την κυβέρνησή του. Εννοείται, βεβαίως, ότι ο κ. K. Σημίτης είναι -όπως βεβαιώνουν συνεργάτες του- ιδιαιτέρως «ενοχλημένος» από την όλη κακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω του και τον εμφανίζει αδύναμο να διαχειριστεί έστω και συμβατικά τα «τρέχοντα» κυβερνητικά προβλήματα.

Το δύσκολο για τον κ. K. Σημίτη και την ομάδα των «εκσυγχρονιστών» που του είναι ακόμη πιστοί βρίσκεται στο ότι ο θόρυβος και οι δυσάρεστες οσμές «σκανδάλων» προκαλούν εντονότατη δυσφορία σε μια κοινωνία, σημαντικό τμήμα της οποίας είναι φορτωμένο με πολλά προβλήματα.

Οι πολίτες της χώρας ακούν σήμερα και διαβάζουν πολλά και διάφορα περί «διαπλεκομένων» και περί χρηματιστηριακών παιγνίων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τις χαμηλότερες κοινωνικές δαπάνες στην E.E., με το 22% του πληθυσμού της χώρας να ζει στα όρια της ανέχειας. Δεν χρειάζονταν ειδικώς τα επιθετικά δημοσιεύματα μιας αθηναϊκής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας για να βρεθεί σε άσχημη θέση η κυβέρνηση του κ. K. Σημίτη. Στην «ισχυρή Ελλάδα» του πρωθυπουργού ο πληθωρισμός είναι διπλάσιος του μέσου κοινοτικού της Ευρωζώνης, η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή, το ίδιο και η ανταγωνιστικότητα της χώρας στην E.E. και η ανεργία μόνο πως θα μειωθεί δεν προβλέπεται.

Γιατί νίκησαν το 2000;

Ασχέτως με τα όσα γράφονται από τη στενή φίλη του ΠΑΣΟΚ «Αυριανή» για κάποιους νεόπλουτους «συντρόφους», τα πράγματα στην οικονομία μόνον για επαίνους στην κυβέρνηση δεν προσφέρονται.

Ηδη, στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε καταγράφηκε η απώλεια 41.000 θέσεων εργασίας (οι αναγγελίες προσλήψεων μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα), ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν αυξάνει διαρκώς και η «ανάπτυξη» από το Γ΄ ΚΠΣ δεν διοχετεύεται στην ελληνική κοινωνία. Πρώτο τρίμηνο του 2003 και ο προϋπολογισμός της χρονιάς «υποφέρει» ήδη, λόγω διόγκωσης των δαπανών, οι «μαύρες τρύπες» στον δημοσιονομικό τομέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στην κυβέρνηση και τα προσδοκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν λένε να εμφανιστούν για μια «ικανοποιητική μείωση» του χρέους, κατά τη σχετική αναφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.

Μπορεί να εκτιμώνται ως υπερβολικές και εν μέρει «εκβιαστικές» οι αναφορές της ηγεσίας του ΣΕΒ για το παρόν και το προσεχές μέλλον της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά έστω κι έτσι δεν αλλάζει μια πραγματικότητα που έχει φέρει την Ελλάδα, αδύναμη, στον «πάτο» της E.E. και έχει κάνει την κοινωνία της ολοένα και πιο απαισιόδοξη. Νοικοκυριά υπερχρεωμένα, ανεργία νέων, απολύσεις εργαζομένων στον βιομηχανικό κλάδο, επενδυτική ακινησία, όλα αυτά και πολλά άλλα τα παρακολουθεί μια νωθρή, άτολμη κυβέρνηση, η οποία δείχνει να μην είναι ακόμη σε θέση να καταλάβει για ποιο λόγο βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ πάλι στην εξουσία τον Απρίλιο του 2000. Και επί πλέον, αυτή η κυβέρνηση έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως ευθέως υπεύθυνη για την άνθηση των «διαπλεκομένων».

Του χρωστούν…

Δεν έχουν τίποτε να κάνουν όλα αυτά με «σκοτεινές» δυνάμεις που κατά τον πρωθυπουργό και τους «εκσυγχρονιστές» του θέλουν τον χαμό της κυβέρνησης. Ενας άκρατος εγωισμός οδηγεί τη μικρή ομάδα που κυβερνά στην άποψη ότι αν σήμερα απευθύνεται κανείς επικριτικά προς τον κ. K. Σημίτη και τους «αστέρες» του, δεν μπορεί να το κάνει παρά επειδή έχει «σκοτεινούς» σκοπούς. Μια τόσο σπουδαία ηγεσία, δηλαδή, δεν μπορεί να δέχεται σκληρές κριτικές παρά μόνο από κακόβουλους «σκοτεινούς» κύκλους ή από ανόητους.

Ακόμη και αν τα οικονομικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας εξελίσσονται άσχημα, θα έπρεπε κάθε έμφρων Ελληνας πολίτης, κάθε έντιμος πολιτικός να σκεφθεί, ότι είναι εξαιτίας των υψηλών επιδόσεων του λαμπρού πρωθυπουργού που δεν είναι και χειρότερα. «Αυτή» η Ελλάδα χρωστάει στον ηγέτη αυτόν, το ότι δεν έχει περιέλθει σε πλήρη διάλυση…

Στο μηδέν…

Ετσι, παρ’ ότι καθημερινώς προστίθενται γεγονότα και στοιχεία αποκαλυπτικά μιας σημαντικής εθνικής καθυστέρησης και κραυγαλέας αδυναμίας των κυβερνώντων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της «νέας εποχής», η πολιτική ηγεσία μένει σταθερή στη γνωστή θέση της: Ναι, υπάρχουν βεβαίως προβλήματα γενικώς, αλλά μεγάλο, θετικό έργο συντελείται, οι εθνικές προοπτικές είναι πολύ καλές, η οικονομία της χώρας δεν αντιμετωπίζει ιδιαιτέρως μεγάλα προβλήματα, άρα δεν υπάρχουν λόγοι για απαισιόδοξες προβλέψεις…

(Για το πώς ενδεχομένως θα άλλαζε και θα μεγάλωνε η παραγωγική βάση της χώρας, κουβέντα καμιά.)

Την ίδια ώρα κάποια στελέχη της κυβέρνησης, κάνοντας κατά κάποιο τρόπο επίδειξη «ρεαλισμού», παραδέχονται ότι γενικώς τα πράγματα είναι άσχημα για το ΠΑΣΟΚ και σκορπίζουν πομπωδώς λόγια για την ανάγκη σημαντικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων, νέων πολιτικών σχεδίων και «κοινωνικών συμβολαίων», αλλά και αναδιοργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος που έχει «απομακρυνθεί» από τον «λαό»…

(Για το πώς ενδεχομένως θα άλλαζε και θα μεγάλωνε η παραγωγική βάση της χώρας, κουβέντα καμιά). Με λίγα λόγια, παραγωγή πολιτικής ΜΗΔΕβαθμού. Το μεγάλο άγχος στο κυβερνών κόμμα και στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι το πώς θα εφευρεθούν κάποια «κόλπα» (διά της λεγομένης «επικοινωνιακής» οδού…), ώστε κατά κάποιους τρόπους να «ξεχαστεί» το πόσο πολύ ευθύνεται η κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην Ελλάδα. Τίποτε περισσότερο από αυτό δεν είναι πλέον σε θέση να σκεφθούν οι «εγκέφαλοι» του ΠΑΣΟΚ.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

κ. K. Σημ., πρωθ.: Σας πιέζουν οι δικοί σας για γρήγορες «πρωτοβουλίες»; Μα, καλά, δεν βλέπουν ότι δεν έχετε καμιά όρεξη πια για τέτοια πράγματα και ότι επιθυμείτε να «αράξετε» επιτέλους; Τι κόσμος Θεέ μου! Κουράγιο, Γκλόριους.

κ. Χρ. Πρωτοπ.: «H χώρα κυβερνάται καλά», λέτε; Δόξα τω Θεώ, καλέ μας κύριε! Να είστε καλά, τέτοια να μας λέτε.

κ. Παπαντ., υπ. Εθν. Αμ.: Κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι, αλλά μη δίνετε εσείς σημασία σ’ αυτό. Να τους χαμογελάτε για να τους εκνευρίσετε, όπως προβλέπεται από την «αναθεωρημένη» πολιτική του αρχηγού. Ευχαριστώ.

κ.κ. παίκτες ΠΑΟ: Δεν ξέρω οι άλλοι, αλλά εσείς πάντως σίγουρα καμιά «ντόπα» δεν είχατε πάρει στη Ριζούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή