Χωρίς προϋποθέσεις πάλι «ξεκίνημα»…

Χωρίς προϋποθέσεις πάλι «ξεκίνημα»…

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές προσώπων στα «ρετιρέ» του κυβερνώντος κόμματος, ανασχηματισμός κυβέρνησης, ανακοινώσεις υπουργικών αποφάσεων με προεκλογικό «άρωμα». Αυτά, ως φαρμακευτικό υλικό αντιμετώπισης μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης, είναι δυνατόν να αποτελέσουν θετικά δείγματα πολιτικής φαντασίας;

Τα πολλά, μεγάλα, άλυτα προβλήματα που έχουν πέσει στους ώμους μιας κουρασμένης πολιτικής ηγεσίας δεν αντιμετωπίζονται επιτυχώς με ενέργειες, που στόχο έχουν πρωτίστως τη δημιουργία νέων «εντυπώσεων» για τις ικανότητες μιας κυβερνητικής μηχανής. Προβλήματα, όπως αυτά που έχει σήμερα η Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα από μια ηγεσία, αν αυτή δεν διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εθνικής ανάπτυξης για την πρώτη μετά ONE περίοδο και βεβαίως και τον χρόνο που θα της επέτρεπε να το υλοποιήσει.

Και τα δύο αυτά βασικά στοιχεία δεν τα διαθέτει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ακόμη και αν υπήρχε στο κυβερνών κόμμα ένα πολιτικό προσωπικό, καλύτερο από αυτό που τώρα βρίσκεται στη διαχείριση των κυβερνητικών πραγμάτων, σε καμιά θετική «αλλαγή» δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα αυτό το προσωπικό, εφόσον δεν θα είχε κληθεί για να εργαστεί επάνω σε ένα συγκεκριμένο νέο πολιτικό σχέδιο, σε μια λογική χρονική προοπτική.

Μη έχοντας, λοιπόν, τις παραπάνω προϋποθέσεις, ο πρωθυπουργός είναι από τα πράγματα υποχρεωμένος να αναλάβει «πρωτοβουλίες», χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, από τη στιγμή που επέλεξε να δημιουργήσει ένα σκηνικό «νέου ξεκινήματος». Εφόσον αυτό μόνο βλέπει ο κ. K. Σημίτης ως «λύση» του προβλήματος της πολιτικής κρίσης που έχει ενώπιόν του, μοιραίως δεν θα είναι σε θέση να κάνει κάτι περισσότερο από μια θορυβώδη επίδειξη ασκήσεων «επικοινωνιακού» τύπου, για μια βελτίωση των δημοσκοπήσεων.

Το κυβερνών ΠΑΣΟΚ ασθενεί βαρέως. Με τόσα πολλά ανοικτά οικονομικά, διοικητικά και κοινωνικά προβλήματα, φυσικό είναι να διέρχεται περίοδο σοβαρής κρίσης ένα μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία, σε αυτήν την Ελλάδα που εισήλθε στην Ευρωζώνη με ισχνές εθνικές δυνάμεις, ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα νέα σκληρά δεδομένα της συμμετοχής της στην ONE. Οταν αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, πόση πολιτική αξία μπορεί να έχουν οι σημερινές «πρωτοβουλίες» του «χάλια» αισθανόμενου εντός Ελλάδος, κ. K. Σημίτη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή