Ενδοσκοπος

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικώς air frappe

Ουδείς εμπόδισε έως τώρα τον κ. K. Σημίτη να εκπονήσει ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας στην πρώτη μετά ONE περίοδο, ή μια «χάρτα πραγματικής σύγκλισης». Ούτε και κάποιο από τα «πρώτης σειράς» κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον εμπόδισε να διαχειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα, οικονομικά, διοικητικά, κοινωνικά, κατά τον τρόπο που το ζήτησε για κάθε υπουργικό τομέα. Αν ο κ. K. Σημίτης ήθελε να του συμβαίνει σήμερα κάτι άλλο από αυτά που τον απασχολούν, δεν είχε παρά να εργασθεί αναλόγως. Αν εκείνος αδράνησε, αν βρέθηκε σε αμηχανία ενώπιον του όγκου των προβλημάτων που είχαν ήδη συσσωρευθεί το 2000 στην Ελλάδα, αν δεν τόλμησε να προχωρήσει σε ρήξεις εκεί όπου ΠΡΑΓΜΑΤΙ έπρεπε να έχουν γίνει, σε χώρους της οικονομίας, της διοίκησης, στο θέμα της διαφάνειας ορισμένων επιχειρηματικών δράσεων, για όλα αυτά δεν του έφταιξε κανένας. O ίδιος επέλεξε την ακινησία και τη διατήρηση ορισμένων κρίσιμων «ισορροπιών», το είδος των οποίων γνωρίζει εκείνος καλύτερα.

Τα πράγματα έφθασαν έτσι κάποια στιγμή στο «μη περαιτέρω». Και στο κυβερνών κόμμα συνειδητοποιήθηκε από τους πάντες, ότι το μόνο που η παρούσα πορεία «υπόσχεται» είναι μια εκλογική ήττα προσεχώς. Πολύ αργά πλέον για σοβαρό νέο «πρόγραμμα» και για νέο μοντέλο διακυβέρνησης, πολύ αργά για πραγματικές «κοινωνικές» πολιτικές και για υποσχέσεις βελτίωσης της «καθημερινότητας» των Ελλήνων. Το μόνο που απέμεινε στον πρωθυπουργό ήταν μια κίνηση που θα του έδινε τη δυνατότητα να παρουσιάσει ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ «αλλαγών». Και με αυτήν την κίνηση, του δόθηκε και μια καλή EYKAIPIA, να «ξεφορτωθεί» με μια «συμβολική» κίνηση τον εξαιρετικά αντιπαθή του και εκτός «κλίματος Μαξίμου», κ. K. Λαλιώτη. Ολα τα υπόλοιπα, τα προβαλλόμενα από «εκσυγχρονιστές» και τα «βαποράκια» τους, περί «ανανέωσης», είναι «αέρας κοπανιστός». Και είναι βεβαίως και αστείο να ψάχνει για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός, τώρα, καλοκαίρι του 2003!

O κατάλληλος

Δεν πρόκειται βεβαίως «να ανατρέψει την εικόνα του παλιού» ο κ. K. Σημίτης με αυτό το Εκτελεστικό Γραφείο που κατασκεύασε. «Παλιός» ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν έχει την πρόθεση να πετύχει τίποτα παραπάνω από τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος, στην προοπτική εξελίξεων, σχετικών με τις επόμενες εκλογές και τα αποτελέσματά τους.

Με κομματικά «τσικό» στο Ε.Γ. (όπου και ένας προβληματισμένος και άκεφος Απ. Κακλαμάνης) ο «εκλεκτός» του πρωθυπουργού, νέος γραμματέας κ. M. Χρυσοχοΐδης, έχει εκ των πραγμάτων, αναλάβει έναν πολιτικά υποβαθμισμένο ρόλο καθ’ οδόν προς την προεκλογική ετοιμασία του κ. K. Σημίτη.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει, φαίνεται, καμιά διάθεση να ακούσει «νέες ιδέες» τρίτων στο κόμμα. Αυτό που θέλει είναι να περνούν χωρίς αντιρρήσεις και προβλήματα οι δικές του «νέες ιδέες» για το ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Χρυσοχοΐδης σίγουρα ανήκει στους «εκσυγχρονιστές», που το έχουν πολύ καλά κατανοήσει αυτό. Είναι, λοιπόν, για τον κ. K. Σημίτη το πιο κατάλληλο πρόσωπο για έναν ρόλο γραμματέα αυτήν την κρίσιμη για το κόμμα περίοδο. O κ. Χρυσοχοΐδης «φτιάχτηκε» ως στέλεχος «πρώτης γραμμής» από τον κ. Σημίτη και δεν διαθέτει πολιτικό βάρος μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ικανό για να τον φέρει «ανυπάκουο» αύριο ενώπιον του πρωθυπουργού και πολιτικού «ευεργέτη» του. (Και ποιος, άλλωστε, να συγκινηθεί τώρα στο ΠΑΣΟΚ, ακούγοντας τον νέο γραμματέα να καλεί τους συναδέλφους του -«συντρόφους» ακόμη- σε δράση, ζητώντας τους με αφελέστατο ενθουσιασμό «να βάλουν φωτιά στις συνειδήσεις των ανθρώπων»;…)

«Επικοινωνιακώς» απασχολεί…

Σίγουρα δεν μπορεί, πάντως, να κατηγορηθεί ο πρωθυπουργός από κανέναν ότι δεν κατάφερε να προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες. H κοινή γνώμη, αφού είχε πληροφορηθεί προ διμήνου ότι τον Ιούλιο θα πάρει ο κ. Σημίτης σημαντικές «πρωτοβουλίες», πληροφορήθηκε, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Χαλκιδική, ότι υπάρχει «θέμα K. Λαλιώτη» και «ριζικός» ανασχηματισμός προσεχώς, προ ημερών ο πρωθυπουργός με προσωπική πρωτοβουλία του κατήργησε τον κ. Λαλιώτη από τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, «ανανέωσε» το Εκτελεστικό Γραφείο, ανακοίνωσε έναν φτωχό πλην διασκεδαστικό κυβερνητικό ανασχηματισμό και στη συνέχεια η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει νέα «πρωτοβουλία», η οποία θα αφορά την εκπόνηση «Χάρτας Πραγματικής Σύγκλισης», που θα οδηγήσει στην ανακοίνωση «πρωτοβουλιών» του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο…

Μπορεί να μην σημαίνουν τίποτε το ιδιαίτερο από απόψεως πολιτικής ουσίας όλα αυτά, αλλά δεν είναι λίγα. Συνθέτουν, αντιθέτως, ένα υλικό απολύτως επαρκές για «επικοινωνιακή» αξιοποίηση. Μπορεί να είναι έως και γελοίο να ανακοινώνεται από την ηγεσία ότι στα τέλη της τετραετίας 2000-2004 ΘΑ ασχοληθεί σοβαρά με το μείζον θέμα της πραγματικής σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες, αλλά έστω και μ’ αυτό το ζήτημα καθυστερημένο κατά μία τετραετία, ο κ. K. Σημίτης μπορεί να σκέφτεται πώς θα «γεμίσει» τον χρόνο του έως τις επόμενες εκλογές. Μπορεί να μην είναι πράγμα σοβαρό να υποστηρίζεται από μια ηγεσία, ότι ένα εξάμηνο προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν άφησε χρόνο δουλειάς σοβαρής για το υπόλοιπο μιας τετραετίας (!), αλλά προφανώς, έτσι όπως πορεύτηκε μετά τις εκλογές του 2000 ο πρωθυπουργός τώρα κάτι καλύτερο να υποσχεθεί δεν διαθέτει.

Είναι, πάντως, ενδιαφέρον «επικοινωνιακώς» το νέο… «νέο ξεκίνημα» του πρωθυπουργού. Το ζεστό καλοκαίρι Ιουλίου – Αυγούστου θα περάσει όπως πάντα σε «κλίμα» διακοπών (τα «ατυχή» πολιτικά απρόοπτα, δεν γίνεται να υπολογισθούν), τον Σεπτέμβριο θα γίνει «μπούγιο» με τις περί της «Χάρτας» ανακοινώσεις (και συνοδευτικές αναλύσεις της). Και -το καλύτερο για το ΠΑΣΟΚ Σημίτη- αυτή η «Χάρτα» δοσμένη και ως «πρόγραμμα» προεκλογικό, θα μπερδέψει τα πράγματα, ως προς τον πολιτικό χρόνο που θα της αντιστοιχεί. Ετσι, αναλόγως των εσωτερικών «εξελίξεων», θα ρυθμίσει και ο πρωθυπουργός την όποια επόμενη «πρωτοβουλία» του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή