Βαρύ το κλίμα για τον κ. Σημίτη

Βαρύ το κλίμα για τον κ. Σημίτη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσμενές είναι το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε για τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη ως τελική συνισταμένη της καθαίρεσης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτη, της ριζικής αναμόρφωσης επί το «απολιτικότερον» του Εκτελεστικού Γραφείου του και του μη ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Οι πλήρως αντιφατικοί χειρισμοί του στα θέματα αυτά εμφάνισαν τον πρωθυπουργό μάλλον ως σαστισμένο διαχειριστή της κρίσης της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να περισώσει κάτι, παρά ως ηγέτη που βαδίζει βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.

Η άκρως τολμηρή και ριψοκίνδυνη απόφαση καρατόμησης του κ. Λαλιώτη, ο οποίος περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος ενσάρκωνε τη σύνδεση του «παραδοσιακού» ΠΑΣΟΚ με την «εκσυγχρονιστική» μετεξέλιξή του, μαζί με τις στομφώδεις διακηρύξεις του κ. Σημίτη που τη συνόδευσαν, προδιέθεσαν την κοινή γνώμη για αποφασιστικές κινήσεις του πρωθυπουργού.

Οταν ένας ηγέτης, ο οποίος επιπλέον βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση, αποτολμά τον πολιτικό αποκεφαλισμό του ανθρώπου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξή του ως πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, διακινδυνεύοντας την αδρανοποίηση εκείνης της πτέρυγας που ανέκαθεν έδινε την εκλογική μάχη του ΠΑΣΟΚ, ευλόγως δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.

Καθώς, μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνόδευσε την απομάκρυνση Λαλιώτη με την εκλογή ενός Εκτελεστικού Γραφείου ασήμαντου πολιτικού κύρους, ώστε να μην μπορεί να επηρεάσει ούτε κατ’ ελάχιστο τη δράση της κυβέρνησης, όλοι ανέμεναν τη μεγάλη τομή.

Τη μεγάλη τομή στην κυβέρνηση, φυσικά, αφού αυτή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το πενιχρότατο έργο, τις κραυγαλέες αδυναμίες και ολιγωρίες, τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν προκαλέσει το γενικευμένο πνεύμα δυσφορίας του ελληνικού λαού και την αγανάκτηση ορισμένων κοινωνικών ομάδων.

Εμβρόντητοι, όμως, οι πολίτες αισθάνθηκαν να προσβάλλεται βάναυσα η νοημοσύνη τους, όταν ο κ. Σημίτης διατήρησε ανέπαφο το αποτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι όλη η ιστορία συνίστατο στην αλληλοεξόντωση ενδοπασοκικών φατριών, προκειμένου να καθοριστεί ο κύριος διαχειριστής της διαγραφόμενης εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ. H εντύπωση αυτή ενισχύθηκε από τις χθεσινές πρωθυπουργικές δηλώσεις στο υπουργικό συμβούλιο, όπου απουσίασαν ακόμη και κάποιες ελάσσονες οργανωτικές αλλαγές που είχε διοχετεύσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον προς τον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες. Αρχισαν, μάλιστα, να δημιουργούνται και κάποιες πικρίες σε μέλη του νέου ηγετικού κύκλου, που αισθάνονται πως χρησιμοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό και ήδη υποβαθμίζονται.

Εν κατακλείδι η όλη κατάσταση, αντί να σηματοδοτεί την αναζωπύρωση δυναμικής κυβερνητικής δραστηριότητας, μάλλον υπογραμμίζει την ορθότητα της πεποίθησης πως η πρωθυπουργία του κ. Σημίτη έχει πλέον οριστικά εξαντλήσει τις προωθητικές της δυνατότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή