«Μega-ανατροπή»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κ. K. Μητσοτάκης και η Αριστερά (προπαντός η δεύτερη) θα πρέπει να αισθάνονται πολλές τύψεις για τον τρόπο που, ως συγκυβέρνηση, χειρίσθηκαν τη λεγόμενη «ελεύθερη» ιδιωτική τηλεόραση. Οχι γιατί κατά το δοκούν μοίρασαν συχνότητες, δηλαδή κρατική περιουσία, οικονομική και πολιτική δύναμη. Αυτό μάλλον δεν μπορούσαν να το αποφύγουν. Αλλά γιατί όλα αυτά τα αγαθά τα μοίρασαν χωρίς όρους, όρια, δεσμεύσεις και προϋποθέσεις. Και ο μεν κ. K. Μητσοτάκης είχε συγκεκριμένο και σαφή πολιτικό στόχο. H κακόμοιρη Αριστερά δεν είχε ούτε σκέψη ούτε λόγο ούτε στόχο!

Οι ευεργετηθέντες ιδιώτες δικαίωσαν με το παραπάνω τον όρο «ελεύθερη τηλεόραση»: όποιος χωρίς όρους και δεσμεύσεις απολαμβάνει και χειρίζεται την «ελευθερία» συνήθως την εξακοντίζει ως την αυθαιρεσία και την ασυδοσία. Ετσι, η μεν ιδιωτική τηλεόραση και τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το δάκτυλό της είναι πράγματι «ελεύθερη» και ασύδοτη και δούλοι της το υπόλοιπο έθνος και κυρίως οι πολιτικοί και η πολιτική ζωή.

Αναφέρω ενδεικτικά: ποια κυβέρνηση και ποιος υπουργός τόλμησαν ποτέ να αναζητήσουν πραγματικά στοιχεία νομιμότητας του «βασικού μετόχου», όπως απαιτεί ο νόμος. Είναι, π.χ. σε όλους γνωστό ότι ο κ. Μπόμπολας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα «εθνικός» εργολάβος και «εθνικός» προμηθευτής. Και ταυτόχρονα όλοι οι Ελληνες πλην της κυβέρνησης και του ΕΣΡ, γνωρίζουν ότι είναι και «εθνικός καναλάρχης». Ποιος τόλμησε να ερευνήσει τις αγοραπωλησίες τηλεοπτικών συχνοτήτων, δηλαδή κρατικής περιουσίας, η κυριότητα της οποίας ουδέποτε μεταβιβάσθηκε. Και ποιος τόλμησε ποτέ (πρωθυπουργός, υπουργός, δήμαρχος ή νομάρχης) να διαμαρτυρηθεί για την καταπάτηση 5-6 στρεμμάτων δημόσιας γης στο Πεδίον του Αρεως και να κατεδαφίσει τα εκεί ανεγερθέντα «αυθαίρετα και κατεδαφιστέα» κτίσματα, σύμφωνα με δικαστική απόφαση. Και ποιος πολιτικός τολμάει να μην εκθέσει την οποιαδήποτε σοβαρότητά του σε σαχλώδη «πρωινάδικα» και σοβαροφανή βραδινά πορτοπαράθυρα.

Ηταν τόση η αφέλεια, η σκοπιμότητα ή το θράσος των ρυθμιστών της «ελεύθερης» ιδιωτικής τηλεόρασης, ώστε ανακήρυξαν σε «ανεξάρτητο όργανο» κατοχυρωμένο μάλιστα από το Σύνταγμα, ένα όργανο αποτελούμενο κυρίως από κομματικούς εγκαθέτους (λυπάμαι, που χρησιμοποιώ αυτήν τη λέξη για εντίμους ανθρώπους, αλλά οι ίδιοι δεν θέλησαν να την αποτινάξουν, αντιθέτως την επικαλούνται). Είναι μια ακόμη εστία κρατικοκομματικής φεουδαρχίας, για την οποία μιλούσαμε χθες. Το ότι όλοι οι μέχρι τώρα πρόεδροι αυτού του «ανεξάρτητου οργάνου» (διαπρεπείς επιστήμονες και ανώτατοι δικαστές) εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση, αυτό θα έπρεπε να λέει πολλά και στους εναπομείναντες.

Η στήλη αυτή δεν ήταν διόλου φιλική προς τον κ. N. Χατζηνικολάου και το «δελτίο ειδήσεων», που κάθε βράδυ μας παρουσίαζε. Αλλά το «δελτίο» ήταν κατάλληλα προσαρμοσμένο στην υπόλοιπη σαχλότητα του τηλεοπτικού χαβαλέ που μας παρουσίαζαν ως πρόγραμμα. Ανεξαρτήτως όμως αυτών των αντιρρήσεων από ποιους και κυρίως για ποιους λόγους αποφασίσθηκε η εύσχημος αποπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου; Το ρωτάμε αυτό γιατί το «μαγαζί» υποτίθεται ότι ανήκει στο κράτος και οι μέτοχοι το διαχειρίζονται και κυκλοφορούν διάφορες φήμες ότι η αποπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου συνδέεται με αναμενόμενες πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες μερικοί θέλουν να… «καναλιζάρουν» και, φυσικά, να τις ελέγξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή