Ανεμοδεικτης

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει νομικός τρόπος κατοχύρωσης (ο ίδιος επέμεινε ότι υπάρχει, αλλά «δεν μπορεί επί του παρόντος να πει περισσότερα…») μιας τέτοιας συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά σε επίπεδο εντυπώσεων, η «προσφορά» (για λογαριασμό της κυβέρνησης, φυσικά) που έκανε δημόσια ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, είναι πολύ ουσιαστική και εκ των πραγμάτων φέρνει τη Ν.Δ. σε θέση αμυνομένου. H «κάθετη» αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ξεκινήσει καν συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, στηρίζεται (και λογικά…) στο επιχείρημα πως είναι αντιδημοκρατικό και πάντως «ανφέρ» μια κυβέρνηση λίγο πριν στηθούν οι κάλπες να «μαγειρεύει» στα μέτρα της έναν εκλογικό νόμο. Και επειδή, βεβαίως, υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη πως εκλογικός νόμος που ψηφίζεται από μια Βουλή ισχύει υποχρεωτικά για τις ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΕΣ εκλογές (εκτός αν εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία – δηλαδή και με ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης), η Ν.Δ. αρνείται να «παίξει» το παιχνίδι της κυβέρνησης με συμμετοχή σε διάλογο, όχι επειδή φοβάται να μην της «τη φέρει» η κυβέρνηση (αφού δεν μπορεί…), αλλά γιατί δεν θέλει να γίνει «τζόγος» και… ερωτοτροπίες του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, με δέλεαρ έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο…

Το επίμαχο σημείο, βεβαίως, της ανησυχίας της Ν.Δ. (αλλά γι’ αυτό δεν μπορεί να κάνει τίποτε…) είναι πως η κυβέρνηση θα ψηφίσει με την πλειοψηφία που διαθέτει τον εκλογικό νόμο που θέλει, ο οποίος ναι μεν δεν θα ισχύσει για τις επόμενες εκλογές (τις οποίες ευελπιστεί να κερδίσει η Ν.Δ. με τον ισχύοντα νόμο), αλλά… θα ισχύσει στις μεθεπόμενες, που είναι πολύ πιθανόν να γίνουν το 2005, αφού κατά πάσα βεβαιότητα θα σημειωθεί «εμπλοκή» στην προεδρική εκλογή (εκτός και αν η νεοδημοκρατική πλειοψηφία ξεπερνάει τις 180 έδρες – όχι και πολύ εύκολο…), οπότε θα διαλυθεί η Βουλή και θα ξαναστηθούν κάλπες! Αυτό το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» στην εξουσία είναι που κατά την εκτίμηση της Ρηγίλλης κυκλοφορεί στην πολιτική αγορά η κυβέρνηση και θέλει από τώρα, με μοχλό κάποιον αναλογικότερο εκλογικό νόμο, να εξασφαλίσει «δημοκρατική συνεργασία» για την επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία…

Τι είπε, λοιπόν, χθες δημόσια (το θέμα συζητήθηκε και στα κομματικοκυβερνητικά διαβούλια…) ο κ. Πρωτόπαπας: πως «αν η Νέα Δημοκρατία αρνείται τον διάλογο που προτείνουμε για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και την εναρμόνιση στις νέες απαιτήσεις του εκλογικού νόμου, επειδή φοβάται μήπως ο νέος νόμος ισχύσει στις ενδεχόμενες εκλογές του 2005, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να δεσμευθούμε -και υπάρχει τρόπος νομικής κατοχύρωσης, αν συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα- αυτός ο νέος νόμος να ΜΗισχύσει ούτε στις μεθεπόμενες εκλογές, αλλά να εφαρμοστεί στις εκλογές του 2007 ή του 2008, όποτε γίνουν…»!

Οι νομικοί και οι συνταγματολόγοι θα αποφανθούν αν μπορεί να υπάρξει τέτοια κατοχύρωση – που στην ουσία θα… παρακάμπτει το Σύνταγμα. Σίγουρα, όμως, το θέμα, όπως εξελίσσεται, δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό, έστω και στις εντυπώσεις. Και στο παρόν «επεισόδιο» του σίριαλ που βρίσκεται εν εξελίξει, η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει το απάνω χέρι στις εντυπώσεις και να τις κερδίζει! Γιατί κάθε καλόπιστος πολίτης, με το δίκιο του θα σκεφθεί «γιατί ρε λεβέντες της Ν.Δ. αρνείσθε να γίνει διάλογος και να υπάρξει -αν υπάρξει- υπερκομματική συναίνεση για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι ο εκλογικός νόμος, από τη στιγμή που οι άλλοι σας λένε πως ο νόμος που θα αποφασισθεί και θα ψηφισθεί θα ισχύσει… τρεις κάλπες από σήμερα;».

Ξαναλέμε πως παραμένει να αποδειχθεί ότι τέτοιος τρόπος κατοχύρωσης για την αναβολή ισχύος νόμου υπάρχει ή αν απλώς το διαδίδει το ΠΑΣΟΚ γιατί και αυτό το συμφέρει: να σταματήσει το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» (για το οποίο, άλλωστε, κάποιοι «πρωτοκλασάτοι» εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους…), γιατί αν το δεις «αλλιώς», ισοδυναμεί με ομολογία ήττας του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές! Σε κάθε περίπτωση όμως, και πέρα από το πεδίο των εντυπώσεων, η Ν.Δ. θα μπορούσε κάλλιστα να προσέλθει στον διάλογο για το νόμο και το σύστημα των εκλογών (ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσει…), να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της, να καταγγείλει «πονηριές» που ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσει στον νόμο και να συμπεριφερθεί ως αξιόπιστη εν αναμονή κυβέρνηση…

Αφού είναι σίγουρη πως ο νέος νόμος ΔΕθα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, και αφού από την άλλη δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να εμποδίσει την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου από την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία, η στάση της (εκ των πραγμάτων αμυντική…) εκπέμπει έναν ανεξήγητο για τον πολύ κόσμο αρνητισμό και μιαν εμμονή σε μικροκομματικές «καντρίλιες», χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά πως και η ανακίνηση του όλου θέματος από το κυβερνών ΠΑΣΟΚ δεν συνιστά και από την πλευρά του… μικροκομμματική καντρίλια προεκλογικής σκοπιμότητος, πέρα και άσχετα με το «δημοκρατικόν» και το «θεσμικόν» που επιχειρεί να την επενδύσει!

Το… καλό για τη Ν.Δ. (πάντα σε επίπεδο εντυπώσεων – εκεί -φευ- «ζυμώνεται» η κατά τα νεοελληνικά πρότυπα «πολιτική»…) είναι ότι και τα κόμματα της Αριστεράς αρνούνται να μπουν στη διαδικασία του διαλόγου για αλλαγή «επί το αναλογικότερον» του εκλογικού νόμου, αυτά από άλλη σκοπιά: επιμένουν στο πάγιο αίτημά τους για την καθιέρωση «αγνής και άδολης» απλής αναλογικής, και δεν μπαίνουν σε «παζάρια» για… λιγότερη «κλοπή» εκλογικής τους δύναμης, όπως αυτή εκφράζεται σε αριθμό εδρών που εξασφαλίζουν ανάλογα με τα ποσοστά που παίρνουν στις εκλογές…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύονται από την κυβέρνηση, στις προτάσεις της για το νέο εκλογικό σύστημα, περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων και μια «αύξηση της αναλογικότητος» για τα λεγόμενα μικρά κόμματα, δηλαδή: ενώ με το ισχύον εκλογικό σύστημα από το σύνολο των ψήφων που παίρνουν στις κάλπες, ένα 70% «μεταφράζεται» σε έδρες, με το νέο σύστημα που θα φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση, αυτό το 70% αυξάνεται στο 80%-85%. Σε πρακτικούς όρους, αν ένα μικρό κόμμα που εξασφαλίζει στις εκλογές 4%, σήμερα «βγάζει» 8 βουλευτές (με «άδολη» αναλογική θα έβγαζε 12, δηλαδή το 4% των 300 εδρών, κι από αυτούς τους 12 το 70% που ισχύει σήμερα ισοδυναμεί με 8 έδρες…), με το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα αυτές οι 8 έδρες θα αυξηθούν σε 10, ίσως και 11…

Γι’ αυτό και.. πονηρά «απόρησε» ο κ. Πρωτόπαπας για την άρνηση των αριστερών κομμάτων να συζητήσουν αλλαγή του εκλογικού νόμου, έστω «αναλογικότερου» και αναρωτήθηκε δημόσια «δηλαδή, το… λιγότερο αναλογικό σύστημα που ισχύει σήμερα είναι καλύτερο από αυτό που προτείνουμε εμείς;».

Οι άλλες προτάσεις της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο είναι να δημιουργηθεί έτσι το εκλογικό σύστημα που να εξασφαλίζει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, ακόμη κι αν αυτό πάρει στις κάλπες το 41% των ψήφων (κι άσχετα με τη διαφορά του από το δεύτερο…), την κατάργηση της «εξομάλυνσης», τη διατήρηση του «πλαφόν» 3% για την είσοδο κάποιου κόμματος στη Βουλή, την καθιέρωση «λίστας» επικρατείας για 60-100 βουλευτές (από τους 24 που ισχύει σήμερα) και βεβαίως την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατάτμηση των «μεγάλων περιφερειών»…

Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες τυχόν «άλλες πονηράδες» υπάρχουν στις κυβερνητικές σκέψεις για τον εκλογικό νόμο. Αλλά με αυτές τις προτάσεις που διαρρέουν, γιατί να μη… συμφωνήσει η Ν.Δ.; O σημερινός συσχετισμός δυνάμεων (αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις…) δεν προδιαγράφουν για την ίδια κανέναν κίνδυνο. Εκτός πια κι αν απλά θέλει… αυτή να φτιάξει τον δικό της εκλογικό νόμο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή