Ανεμοδεικτης

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια…» – και οι εκλογές φέρνουν πάντα τις… νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων! Αυτών που θεωρητικά… δεν υπάρχουν, γιατί υποτίθεται ότι η προηγούμενη (προεκλογική πάντα!) «νομιμοποίηση» όσων είχαν απομείνει από την… προηγούμενη νομιμοποίηση είχε κλείσει οριστικά το θέμα! Τώρα πάλι, βρισκόμαστε σε ένα ακόμη επεισόδιο του γνωστού σίριαλ με τα αυθαίρετα, με την πολιτεία να υπόσχεται στους «αυθαίρετους» οριστική τακτοποίηση του προβλήματος, που για να ‘μαστε ειλικρινείς, έχουμε ξεχάσει πια σε πια «γενιά» έχει φθάσει! Θυμόμαστε μόνο τον μακαρίτη Αντώνη Τρίτση, που είχε «οριστικά» ρυθμίσει το ζήτημα, όταν ακόμη μιλούσαμε για τη «δεύτερη γενιά αυθαιρέτων», με εκείνες τις πλουσιοπάροχες διαφημιστικές εκστρατείες τους («αν το δηλώσεις, θα το σώσεις!» και τα τοιαύτα…), τότε που το κόστος της νομιμοποίησης ήταν ακόμη σχετικά φθηνό! Επειτα (μετά τον Τρίτση που απομακρύνθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού «είχε γράψει ιστορία», αλλά αρνήθηκε την… επανέκδοσή της με «νέας γενιάς» νομιμοποιήσεις!), ήρθε η τρίτη γενιά, μετά η τέταρτη, και «ράβε ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει…».

Και ταυτόχρονα, φυσικά, να πετυχαίνει το γκουβέρνο «με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια»: και τους «αυθαίρετους» να ικανοποιεί και να κανακεύει προεκλογικά, αλλά από την άλλη και… παραδάκι να εξασφαλίζει για τα δημόσια ταμεία, παραδάκι πολύ κρίσιμο και χρήσιμο για τις παροχές που θα χρειαστεί να γίνουν, πάλι… εν όψει εκλογών! Και δεν μιλάμε για μερικές εκατοντάδες ή έστω χιλιάδες αυθαιρέτων, που «ξέφυγαν» από τον απηνή κρατικό έλεγχο (εδώ μπορείτε άνετα να σκάσετε στα γέλια!), αλλά για περίπου 200.000 περιπτώσεις που χρήζουν «νομιμοποίησης», με μέσο κόστος αυτής της διαδικασίας περί τα 5.000 ευρώ (1,5 εκατομμύριο δραχμές!) ανά κτίσμα – κάντε μόνοι σας τους υπολογισμούς! Και διαφημίζει τώρα η κυβέρνηση, ότι αυτή η νέα νομιμοποίηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με εκπτώσεις στα συσσωρευμένα πρόστιμα, μέχρι και 50% (ανάλογα με την περίπτωση) αν η καταβολή τους γίνει εφ’ άπαξ (ή «εφ’ άπαξ» – διαλέγετε και παίρνετε!) – και αυτά τα 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο, αφορούν το τελικό πρόστιμο META την έκπτωση!

Καλά, θα σκεφτεί κανείς με το δίκιο του, αν έχουν ήδη προηγηθεί νομιμοποιήσεις… τεσσάρων γενεών αυθαιρέτων, και με δεδομένο ότι τα εναπομένοντα αυθαίρετα είναι 150-200.000, τότε… χτίζεται καμιά οικοδομή νόμιμα στη «σύγχρονη, ισχυρή Ελλάδα»; Από τα επίσημα στοιχεία, προκύπτει ότι το… 50% της δόμησης (αστικής, περιαστικής, αγροτικής) της χώρας, είναι αυθαίρετη! Και ακόμη από τα «νομίμως ανεγειρόμενα» κτίρια, το… 70% γίνεται με σημαντικές παραβάσεις – με άλλα λόγια, με όλο αυτό το κύκλωμα, που βεβαίως και αναπτύσσεται όχι μόνο «κάτω από τη μύτη», αλλά πολύ συχνά και με την ένοχη ανοχή της πολιτείας (των αρμοδίων οργάνων της) έχει ανοίξει μια «φάμπρικα» και ένα ρουσφετολογικό αλισβερίσι, που τελειωμό δεν έχει και το χειρότερο… κανείς δεν θέλει να έχει τελειωμό!

Γι’ αυτό, προφανώς, ο Τρίτσης, σε μια… έκρηξη ειλικρίνειας είχε πει πως «θα έπρεπε να στήσουμε στην Ελλάδα ένα… άγαλμα στον Αγνωστο Αυθαίρετο Οικιστή»! Γιατί… ωφελεί τριπλά τη χώρα: συμβάλλει στην οικοδομική δραστηριότητα (είπαμε το 50% των κτισμάτων είναι αυθαίρετα – ένας ολόκληρος κόσμος και βιοτεχνίες ζουν!), δημιουργεί στρατιές εξαρτημένων (άρα ευάλωτων προεκλογικά…) πολιτών, και τέλος προσφέρει κάθε τρεις και λίγο ευκαιρίες εισροών δισεκατομμυρίων στον δημόσιο κορβανά!

Υπάρχουν, βεβαίως, είδη και είδη αυθαιρέτων – και λογικά η Πολιτεία μέσα στον… γενικό παραλογισμό της τα αντιμετωπίζει με διαφορετικά κριτήρια. Αλλο πράγμα να είσαι πραγματικά φτωχοπρόδρομος και να προσπαθείς με την «παράγκα» να εξασφαλίσεις στέγη για τη φαμίλια σου, κι εντελώς διαφορετικό να καταπατάς δάσος, να ξεχερσώνεις δέντρα και να χτίζεις παράνομα και ανεξέλεγκτα σπιταρώνες και βίλες. Φυσικά, ένα σωστό και ουσιαστικά εκσυγχρονισμένο κράτος θα φρόντιζε να ικανοποιεί κατά τρόπο σχεδιασμένο και οργανωμένο και τις «μεν και τις δε» ανάγκες. Με δεδομένο ότι στις πόλεις συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερος πληθυσμός, τα σχετικά «σχέδια» θα έπρεπε να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο, έτσι ώστε να δημιουργείται -συντεταγμένα, με υποδομές, όχι άναρχα!- χώρος αστικής οικοδόμησης. Να «στήνονται» όπως γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες «πόλεις δορυφόροι» γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για να απορροφούν τον εισρέοντα πληθυσμό…

«Πόλεις δορυφόροι» με εξ αρχής μελετημένα πολεοδομικά σχέδια, με συγκοινωνιακή άνετη και ταχεία σύνδεση με τις μεγάλες πόλεις, με υποκαταστήματα αποκεντρωμένων κρατικών και άλλων υπηρεσιών κ.λπ. Οσο για την παραθεριστική κατοικία, εκεί που τώρα «ξεφυτρώνουν» χωρίς κανέναν σχεδιασμό ή εξασφάλιση προϋποθέσεων ασφάλειας για τον περιβάλλοντα χώρο σπίτια και επαύλεις πάνω στα βουνά και μέσα στα δάση, θα μπορούσε κάλλιστα να επιτρέπεται η νόμιμη δόμηση, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που και ζημιά στο δάσος δεν θα προκαλούσε και ταυτόχρονα θα αποτελούσε «φύλακα-άγγελο» για την αποφυγή πυρκαγιών, που πολύ συχνά οφείλονται σε εμπρησμούς καταπατητών! Σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, βουνά και δάση (και μιλάμε για… δάση!) «φιλοξενούν» χωρίς κανένα πρόβλημα σπίτια, χωρίς να καταστρέφεται η φύση – εδώ γιατί δεν μπορεί;

ΙΜodo

«Με τρόπο», όπως λέει η μουσική ορολογία, ο… βιρτουόζος της πολιτικής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατόρθωσε χθες με τη ραδιοφωνική συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» να αναταράξει τα ήδη… τρικυμιώδη πολιτικά νερά, εμπλέκοντας στην εκλογολογία που αναπτύσσεται τούτον τον καιρό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο – αλλά… «IModo»! Ενθερμος υποστηρικτής της άποψης πως «το πράγμα δεν τραβάει άλλο» και ότι μόνη λύση για τα προβλήματα της χώρας είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη προσφυγή στις κάλπες. O επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. είπε «απλά» πως πρόωρες εκλογές μπορεί να τις προκηρύξει μόνον ο πρωθυπουργός, ή μπορεί να προκηρυχθούν κατ’ ανάγκην, αν υποβάλλει την παραίτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο οποίος άλλωστε δεν έχει και αποφασιστικές αρμοδιότητες…». O κ. Μητσοτάκης έσπευσε αμέσως να «διευκρινίσει» πως «αυτός βέβαια δεν κάνει καμιά συγκεκριμένη πρόταση – απλώς… διαπίστωση κάνει…»!

Ως… «τεχνική» διαπίστωση, σωστά την περιέγραψε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. – την άποψή του άλλωστε ότι θα αποτελούσε λύση το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τη συμμερίζονται πολλοί εντός αλλά και εκτός Ν.Δ., δεν αποκλείεται δε να δούμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν όχι για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας (που, πάντως, δεν θυμόμαστε να ‘χουν ποτέ λυθεί… κατόπιν εκλογών και αλλαγής φρουράς στην εξουσία, ε;) τουλάχιστον για να… λυθούν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει και ως κυβέρνηση, αλλά και ως άτομο ο κ. Σημίτης…

Οι σχέσεις Μητσοτάκη – Στεφανόπουλου από την εποχή της διεκδίκησης της ηγεσίας της Ν.Δ. στη μετά Αβέρωφ εποχή (πάνε σχεδόν 20 χρόνια από τότε…) και της εν συνεχεία αποχώρησης του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας και της δημιουργίας της ΔΗΑΝΑ δεν ήταν ποτέ καλές. Και όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης (που όλοι του αναγνωρίζουμε πως και ξέρει TI λέει, και το… ΠΩΣ το λέει!) θέλησε να «διευκρινίσει» πως με τα περί παραιτήσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη πρόταση – διαπίστωση έκανε…, η αλήθεια είναι ότι με τα όσα ανέφερε χθες, εκ των πραγμάτων θέλησε ο ανώτατος θεσμικός άρχων της χώρας να… εμπλακεί σε πολιτικοκομματικά παιχνίδια, που δεν αρμόζουν ούτε στον χαρακτήρα του ούτε φυσικά και στον ρόλο που διαδραματίζει θεσμικά – και τον διαδραματίζει κατά τρόπο ομολογουμένως άψογο…

Ασε που… όσο το ξανασκεφτόμαστε, αναρωτιώμαστε αν τυχόν παραίτηση του κ. Στεφανόπουλου για να «εκβιάσει» εκλογές θα λειτουργούσε υπέρ της Ν.Δ. ή υπέρ του ΠΑΣΟΚ – και όσο αναρωτιώμαστε, προβληματιζόμαστε για την «τεχνική διαπίστωση» του κ. Μητσοτάκη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή