Καθημερινες Βολες

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πραγματικά ενδιαφέροντα

Επειδή η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό νόμο, ο οποίος, όμως, δεν πωλείται στις λαϊκές αγορές και την «Κεντροαριστερά», η οποία ουδόλως απασχολεί την καθημερινότητά μας, καλό θα ήταν να θυμίσουμε στους κυβερνώντες ότι η πραγματική ζωή και τα αληθινά προβλήματα δεν λύνονται με συσκέψεις σε γραφεία και τηλεφωνήματα μέσα απο πολυτελείς Μερτσέντες. Και μόνο θυμηδία προκαλεί η εμμονή τόσο των υπουργών όσο και του εκπροσώπου της κυβερνήσεως σε θέματα τα οποία αφορούν μόνο τη γνωστή μερίδα των διαμεριζόντων τα ιμάτια της εξουσίας.

Δεν ακούσαμε, δυστυχώς, τον κ. Πρωτόπαπα να μας πει πώς, γιατί και με ποιο στόχο η κυβέρνηση ρευστοποιεί την περιουσία του Δημοσίου διά της μεθόδου της «μετοχοποίησης», κρατώντας, δηλαδή, τον έλεγχο των επιχειρήσεων (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Ταχ. ταμιευτήριο) ενώ ταυτόχρονα κάποιοι «θεσμικοί» αγοράζουν μειοψηφικά «πακέτα» προσφέροντας στους κυβερνώντες την ευκαιρία να γεμίσουν τα προεκλογικά «πουγγιά». Δεν ακούμε κανέναν υπουργό να μας λέει πώς,αίφνης, ο κ. Σημίτης, φανατικός πολέμιος του «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», εμφανίζεται σήμερα υπέρμαχος της πολιτικής της διανομής «μπιχλιμπιδίων» στους ιθαγενείς!

Μα, για ποιους, επιτέλους, μας περνούν; Για τους ιθαγενείς στους οποίους ο κάπτεν Κουκ μοίραζε κατοπτρίδια, φανταχτερά περιλαίμια και περικάρπια προκειμένου να κερδίσει, ως κατακτητής, την εύνοιά τους; Δεν διδάχθηκαν τίποτε από την ιστορία και δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορείς από τη μία να εμφανίζεσαι ως Ευρωπαίος και μάλιστα υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και από την άλλη ως παλαιοκομματικός της «οικονομισιόν»; Κάποια στιγμή θα πρέπει κι αυτή η χώρα να κυβερνηθεί από ανθρώπους που δεν θα «πατούν γκάζι» στο τέλος της τετραετίας και δεν θα μοιράζουν υποσχέσεις και ακάλυπτες επιταγές μετά την προκήρυξη των εκλογών. Νισάφι πια…

Επιταγή με… αντίκρισμα!

«Ενα πολύ σοβαρό θέμα που χρειάζεται έρευνα σε βάθος έφερε στη Βουλή με ερώτηση προς τον νέο υπουργό Ναυτιλίας ο βουλευτής της Ν.Δ. Παναγιώτης Μελάς. Οπως αναφέρει, στις 3 Ιουλίου 2002, οι ΗΠΑ, διά του πρέσβεως T. Μίλερ, παρέδωσαν στο υπουργείο Ναυτιλίας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών επιταγή 755.986,35 δολαρίων. Το ίδιο ποσό δόθηκε και στις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ. Τα χρήματα προήρχοντο από πλειστηριασμό δύο πλοίων που είχαν κατασχεθεί, το 1999 και το 2000, με την αποφασιστική συνδρομή των ελληνικών αρχών, από τους Αμερικανούς επειδή μετέφεραν 4 τόννους κοκαΐνης. O τότε υπουργός Χρ. Παπουτσής είχε αποδεχθεί τη δωρεά και είχε συμφωνήσει (υπάρχει και σχετικό έγγραφο) με τον Τόμας Μίλερ να διατεθεί το ποσό για τον εξοπλισμό της υπηρεσίας. Οταν, όμως, τα χρήματα παραδόθηκαν (3-7-2002) ο γεν. γραμματέας του ΥΕαποφάσισε (22-7-2002) ότι η επιθυμία των Αμερικανών αλλά και της προηγουμένης ηγεσίας του υπουργείου ήταν «απαράδεκτη»…

Ετσι, όπως καταγγέλλει ο κ. Μελάς, η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου διέθεσε τα μισά από τα χρήματα αυτά (300.000 ευρώ) προκειμένου να καλυφθεί μέρος των εξόδων της περίφημης «κρουαζιέρας» των υπουργείων Ναυτιλίας και Μεταφορών, για την «άτυπη σύνδο» της ελληνικής προεδρίας. Αλλα 70.000 ευρώ διετέθησαν στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Δικαιογημένα ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό γιατί δεν διετέθησαν τα χρήματα για την κάλυψη των υλικών αναγκών της Διώξεως Ναρκωτικών του ΥΕκαι καλό θα ήταν να μάθουμε πώς διετέθησαν και τα χρήματα που δόθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. και στο ΣΔΟΕ. Οσο για την εν πλω «άτυπη σύνοδο», καλό είναι να θυμηθούμε ότι μόνο για το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και για 5 ημέρες διετέθησαν 1.178.000 ευρώ ενώ για την «άτυπη» του υπ. Εξωτερικών, επίσης εν πλω, αλλά για τρεις ημέρες και με «καθαρόαιμο» κρουαζιερόπλοιο («Τρίτων») διετέθησαν 250.000 ευρώ.

Διαβάζοντας…

Πολύ σας κούρασα, όμως, με τα χαλεπά της πολιτικής. Καιρός να σας συστήσω κάποια βιβλία για τις διακοπές. Διαβάστε, λοιπόν, την «Κόρη του κανίβαλου» της Ρόσα Μοντέρο, ένα βιβλίο μυστηρίου και περιπέτειας, με πρωταγωνίστια μια γυναίκα, της οποίας ο σύζυγος εξαφανίζεται μυστηριωδώς στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης. Διαβάστε και το «Θρησκευτικό δράμα» του Μπάρι Ανσγουορθ, που αναφέρεται στις περιπέτειες ενός περιπλανώμενου θιάσου στην Αγγλία του 14ου αιώνα, σε ενδιαφέρουσα μετάφραση της Μαρίας Τσάτσου. Πάρτε επίσης μαζί σας την «Ποθητή» της Ελένης Σαραντίτη, ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μια άγνωστη ηρωίδα της Επαναστάσεως του 1821. Εξαίρετη γραφή, δυνατές συγκινήσεις, αισθήματα, γνώση και αναδρομή σε γεγονότα και αξίες που έχουμε σχεδόν ξεχάσει, όπως και τον «Κάβο του Αγίου Αγγέλου», της ιδίας συγγραφέως, που αποτελεί μια «έντυπη τοιχογραφία» της Ελληνικής Επαναστάσεως. Σας συνιστώ ακόμη το «Ακριβό φαρμάκι» της Μαίρη Γουέμπ, ένα κλασικό έργο για την ψυχή της γυναίκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή