Ενδοσκοπος

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προστασίες των «νονών»

Εντός του Ιουλίου πρόκειται, όπως έχει ανακοινωθεί, να κριθεί από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το αν δικαιούνται ή όχι οι υπερχρεωμένες εταιρείες ποδοσφαίρου και μπάσκετ να λαμβάνουν μέρος στα πρωταθλήματα A΄ εθνικής κατηγορίας. Θα κριθεί δηλαδή, τον μήνα τούτο, το Αο ΝΟΜΟΣ θα εφαρμόζεται σε εταιρείες που με ΑΠΟΛΥΤΗ ANOXH των κυβερνώντων έχουν γράψει στα παλιά τους μοκασίνια το ισχύον(;) εμπορικό και πτωχευτικό δίκαιο.

Προ μηνός είχε δηλωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι δεν πρέπει κανονικά να μετέχουν στα πρωταθλήματα ανώνυμες εταιρείες ποδοσφαίρου και μπάσκετ που έχουν παθητικό μεγαλύτερο από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει πως «θα εφαρμοσθούν απολύτως και αυστηρώς οι κοινές διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών, ό,τι δηλαδή προβλέπει το εμπορικό και πτωχευτικό δίκαιο».

Εκτοτε, το θέμα εκκρεμεί. Γιατί τα πράγματα έφθασαν στη σημερινή κατάσταση; Γιατί δεν εφαρμόστηκε έως τώρα ο ΝΟΜΟΣ και μπόρεσαν να τον αγνοούν, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, οι αθλητικές A.E.; Ποιοι πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες δεν έκαναν το καθήκον τους, όταν έπρεπε; Δεν συνιστά ένα τεράστιο οικονομικό και διοικητικό ΣΚΑΝΔΑΛΟ αυτή η ιστορία; Και ποιος λόγος υπάρχει πλέον για να αμφιβάλλει κανείς, ότι οι γνωστοί «νονοί» του ποδοσφαίρου αποτελούν «προστατευόμενο είδος» για την «Πολιτεία»;

Αδιαφορία της ηγεσίας

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» έγραψε ότι ο κ. K. Λαλιώτης έχει ταυτιστεί με μια περίοδο «υπόθαλψης της διεθνούς τρομοκρατίας», οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τον χαρακτήρισαν «ντροπή για την κυβέρνηση». O θιγόμενος κ. Λαλιώτης ετοιμάζει αγωγή κατά της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και στο κυβερνών κόμμα πολλά και διάφορα λέγονται παρασκηνιακώς γύρω από αυτή την εξέλιξη. Προκαλεί, πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση το εξής:

Ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη για μια κυβερνητική δήλωση υπεράσπισης του κ. Λαλιώτη. Δεν ενδιαφέρει τον κ. K. Σημίτη το ότι εμφανίζεται σε εφημερίδες του εξωτερικού ένας δικός του, επί χρόνια υπουργός, στενός συνεργάτης του και γραμματέας του κόμματός του, ως «ταυτισμένος» με περίοδο «υπόθαλψης της διεθνούς τρομοκρατίας»; Δεν ενδιαφέρει καθόλου τον πρωθυπουργό, ότι κάποιοι στο εξωτερικό χαρακτηρίζουν «ντροπή» για το κυβερνών κόμμα έναν πολιτικό που, προ ημερών μόλις, ο ίδιος ο κ. Σημίτης ήθελε να διορίσει υπουργό του στη νέα, μετά τον ανασχηματισμό, κυβέρνησή του;

(Ρητορικά τα ερωτήματα βεβαίως. Είναι προφανές ότι μια χαρά αισθάνεται η «εκσυγχρονιστική» πολιτική ηγεσία, διαβάζοντας τα ξένα δημοσιεύματα, αφού αυτά επιδοκιμάζουν τη «νέα τάξη» που επιβάλλεται τώρα στο ΠΑΣΟΚ.)

Η σιγουριά της απελπισίας;

Λογικώς δεν θα πρέπει να συνιστούν μια αποκάλυψη για την κυβέρνηση τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. N. Γκαργκάνας, για την πορεία της οικονομίας; Ενώ για την ηγεσία, η πολιτική της έχει οδηγήσει σε μια ωραιότατη ανάπτυξη και όλα είναι υπό έλεγχο και θα πάνε ακόμη καλύτερα στην οικονομία, ο κ. διοικητής δηλώνει ότι άνοδος τιμών και πληθωρισμός διπλάσιος του μέσου κοινοτικού όρου κατατρώγουν τα εισοδήματα των εργαζομένων και υπονομεύουν την ελληνική ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές.

Οταν έτσι, όπως τα λέει ο κ. διοικητής, έχουν τα οικονομιικά πράγματα και ζητείται μάλιστα και «συγκράτηση» του κόστους εργασίας, τίποτε το ρόδινο δεν μπορεί να περιμένει την κυβέρνηση K. Σημίτη προσεχώς. Σε καθόλου ωραίο σκηνικό δεν πρόκειται να εμφανίσει τη «Χάρτα» της η πολιτική ηγεσία για «πραγματική σύγκλιση». Εκτός βεβαίως και ο κ. Γκαργκάνας «κινδυνολογεί» και δεν τα λέει σωστά τα πράγματα – κάτι όμως που δεν είναι πιθανό μια και τα όσα δήλωσε αφορούν μια κατάσταση που βιώνει καθημερινώς κάθε εργαζόμενος, παραγωγικός Ελληνας.

Εκδηλώσεις κυβερνητικής σιγουριάς και αυτοπεποίθησης και προετοιμασία για ανελέητο πόλεμο κατά της ακρίβειας από τη μια πλευρά, αδυσώπητη πραγματικότητα από την άλλη. Φαντασιώσεις της εξουσίας από τη μια, βάσανα πολιτών από την άλλη. O ατρόμητος πολεμιστής Κίμων Κουλούρης από τη μια, ο αγωνιστής καταναλωτής από την άλλη.

Τα μικρά

– Γούστο έχουν ορισμένοι Αθηναίοι «γιάπηδες», οι οποίοι, έως προσφάτως, δήλωναν οπαδοί και συνεργάτες του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ και τώρα μοιράζουν ζεστά χαμόγελα και χειραψίες σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις, βλέπετε…

– «Ολους τους χορούς μπορούμε να τους χορεύουμε αναλόγως με το τι απαιτεί η κοινωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

(Τι τραβάνε κι αυτοί οι χορευτές! Για το καλό του τόπου εννοείται).

– Ανακούφιση μεγάλη στις λαϊκές τάξεις, μετά την ανακοίνωση της ισοπαλίας «στα σημεία» μεταξύ των δύο μπλοκ, στο MEGA.

– Δεν είναι σωστό να μιλάμε για «νομιμοποίηση αυθαιρέτων», είπε σε τηλεοπτική εμφάνισή της, χθες το πρωί, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου, αναφερόμενη στις πρόσφατες αποφάσεις της για τις οικοδομές αυτές. Ακούγοντάς τη στη συνέχεια να ομιλεί, δεν καταλάβαμε πώς θα έπρεπε να λέμε το «σωστό».

– H Αγκυρα απέρριψε ξερά την πρόταση του κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου για παράταση του δίμηνου καλοκαιρινού «μορατόριουμ» στο Αιγαίο. Περιττό να ειπωθεί, ότι ο κ. υπουργός δεν έχασε το χαμόγελό του.

– Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια «λόμπι» διπλωματών στο υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να σχεδιάσουν το προσεχές μέλλον τους (μετακινήσεις σε «καλά» πόστα), σκεπτόμενοι την πιθανότητα κυβερνητικής αλλαγής μετά από εκλογές. Ετσι και τώρα στα διπλωματικά παρασκήνια, οι έχοντες το «επάνω χέρι», λόγω καλής συνεργασίας και καλών σχέσεων με την πολιτική ηγεσία, ξεκίνησαν το κυνηγητό των «καλών» πόστων του εξωτερικού και ήδη φτιάχνουν «κλίμα». Οπως πάντοτε, ο αγώνας προβλέπεται σκληρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή