Στους Δελφούς, απ’ όλη τη γη, γύρω από τον Απόλλωνα!

Στους Δελφούς, απ’ όλη τη γη, γύρω από τον Απόλλωνα!

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και στη διάρκεια του μεσοκαλόκαιρου όταν η γη κιτρινίζει και στεγνώνει, οι Δελφοί διατηρούν τη μαγεία τους. Οσοι επέστρεψαν από τη Διεθνή Συνάντηση «Απόλλων», που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με εκλεκτούς, όπως πάντα, προσκεκλημένους, μιλούν ακόμη για τη διάχυτη πνευματικότητα, το υπέροχο τοπίο, τις μυρωμένες νύχτες με φεγγάρι, τις παραστάσεις, την έκθεση, τους σοφούς καθηγητές απ’ όλα τα σημεία της γης με την αφοπλιστική απλότητα και τη φιλική διάθεση. Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη, οι Δελφοί αυτού του καλοκαιριού ήταν μία αξέχαστη -πνευματική- εμπειρία που δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδύει αυτό για το οποίοι οι φίλοι της έξω την αγαπούν. Και αυτήν την ατμόσφαιρα οι Δελφοί την ενισχύουν κάθε χρόνο συσπειρώνοντας ανθρώπους που εκτιμούν το τοπίο, την τέχνη, τον δημιουργό, την σκέψη, την ανταλλαγή, τις ξένες κουλτούρες. Ολα αυτά γύρω από το ανυπέρβλητο σκηνικό των Δελφών, αιώνιο σύμβολο της κλασικής Ελλάδας και της οικουμενικής σκέψης.

Εκεί, από 4 έως 11 Ιουλίου έγιναν οι παραστάσεις από αξιόλογα θεατρικά σχήματα. Από το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος ώς το Εθνικό Θέατρο του Λουξεμβούργου σε συνεργασία με το Θέατρο Αττις του Θόδωρου Τερζόπουλου. H Ρούλα Πατεράκη, επίσης εκεί, να ερμηνεύει την «Κασσάνδρα» της Κρίστα Βολφ, μουσικές απ’ όλον τον κόσμο σε αυτοσχεδιασμούς, μουσική κλασική με την Οπερα του Μπολσόι και χορός με τα Μπαλέτα Κίροφ. Μία ανθοδέσμη ταλέντου και δημιουργίας σε ένα περιβάλλον χωρίς υπερβολή μοναδικό. H συνεργάτις της στήλης, Ελλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου, ήταν εκεί και έφερε για τον «Τήλεφο» μία θαυμάσια συλλογή από καινούργια σκίτσα.

Υπάρχει ακόμη καιρός να πάρετε μια γεύση απ’ ό,τι συμβαίνει στους Δελφούς, διότι η σπουδαία εικαστική έκθεση «H Κληρονομιά του Απόλλωνα» (επιμέλεια: Τάκης Μαυρωτάς) θα είναι ανοιχτή ώς τις 30 Ιουλίου. Πάνω από 50 έργα, ζωγραφικά και γλυπτικά, σχέδια, κατασκευές και εγκαταστάσεις, από μεγάλα μουσεία και συλλογές, με την υπογραφή των κορυφαίων της τέχνης συνθέτουν μία πολύ αξιόλογη έκθεση γύρω από την πρόσληψη του Απόλλωνα. Ντε Κίρικο, Νταλί, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Χρύσα, Τσαρούχης, Φασιανός, Ψυχοπαίδης και πολλοί ακόμη…

Στην ιστορία των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών εγγράφεται και το Διεθνές Συμπόσιο «Απολλώνια Ποιητική και Πολιτική», με τις πρωινές και απογευματινές συνεδριάσεις του που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Δεν ξέρουμε αν βοήθησε η πανσέληνος ή η καλή διάθεση όλων, αλλά η ανθρώπινη επικοινωνία ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν υψηλού επιπέδου. Εγιναν γνωριμίες, στήθηκαν για γέφυρες για φιλία και επικοινωνία, έμεινε στη μνήμη ένα χαμόγελο. Και αυτό ήταν επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή