Ενδοσκοπος

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πονηρό δίλημμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν σήμερα το κράτος κατεδάφιζε δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα στην Ελλάδα θα προκαλούσε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Αλλά το ζήτημα είναι ότι η Πολιτεία αφήνει, κατά σύστημα, να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα στο γνωστό δίλημμα: «Νομιμοποίηση» της αυθαιρεσίας ή κοινωνικό πρόβλημα με μεγάλο κόστος;

Αυτό είναι το «κόλπο» που επέλεξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις για να κρατούν στενές τις σχέσεις τους με τον «λαό» και να διαθέτουν καλύτερα χαρτιά σε προεκλογικές περιόδους. Γι’ αυτό και μας εξοργίζει αυτή η «αθωότητα» πολιτικών που δηλώνουν: «Τι θέλετε να γίνει με τα αυθαίρετα; Να δημιουργήσουμε κοινωνικό πρόβλημα, γκρεμίζοντας χιλιάδες κατοικίες απλών ανθρώπων;».

Τα ίδια συμβαίνουν και στον χώρο μιας άλλης σχέσης αυθαιρεσίας – κυβερνήσεων: Στο πεδίο του επαγγελματικού (τρόπος του λέγειν…) ποδοσφαίρου. Κι εκεί, σ’ αυτόν τον χώρο, με τον μεγάλο οικονομικό «τζίρο» και τα σημαντικά κρατικά έσοδα, η Πολιτεία αφήνει να είναι αγρίως αυθαίρετη η επιχειρηματική «πολιτική» των Ανωνύμων Εταιρειών. Και όταν τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδα με τις ανομίες να φέρνουν «φαλιρίσματα», τότε η Πολιτεία εμφανίζεται να θέλει μεν να εφαρμόσει (με καθυστέρηση, έστω) τον νόμο, αλλά να είναι και ανήσυχη, μήπως η εφαρμογή του ισχύοντος δικαίου προκαλέσει «κοινωνικό πρόβλημα» και «ταραχές»…

Θέμα ανεργίας

Το «κόλπο» έχει βεβαίως κι άλλες εφαρμογές. Κτίζει, π.χ., κάποιος παρανόμως μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, δίπλα στη θάλασσα. Με την ανοχή κρατικών υπηρεσιών κι όταν η παρανομία δεν μπορεί άλλο να καλύπτεται κάποια στιγμή, και πρέπει να τιμωρηθεί κατά νόμον ο παραβάτης, αμέσως προβάλλει το δίλημμα: Να την κλείσεις την επιχείρηση βγάζοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους σ’ αυτήν.

Κτίζει ο «νονός» της νύχτας το «μαγαζί» αγρίως αυθαιρετώντας στην παραλιακή, βγάζοντας τη γλώσσα του στον νόμο, κι όταν για κάποιον «έκτακτο» λόγο προκύψει υποχρέωση τήρησης της νομιμότητας, να το πάλι το δίλημμα: Να το γκρεμίσουμε το αυθαίρετο, αλλά να βγάλουμε στο δρόμο τόσους εργαζομένους στο παράνομο «μαγαζί»;

Προέκταση…

Τώρα, με αφορμή την αποκάλυψη μιας σοβαρής επένδυσης στην κατασκευή και λειτουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που βρίσκεται παρανόμως δίπλα στη θάλασσα, στη Ρόδο (ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ), το «κόλπο» οδηγεί σε διπλό δίλημμα:

Δεν είναι μόνο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους 200 εργαζόμενοι, αν «κλείσει» η ξενοδοχειακή μονάδα. Είναι και ότι θα χάσει τα λεφτά του ο άνθρωπος που προχώρησε σε μια τόσο σοβαρή επένδυση! Δεν αποθαρρύνονται έτσι οι έχοντες τη διάθεση να επενδύουν στον τουρισμό;

Προ και αυτής της καταστάσεως, λοιπόν, ας γίνει ό,τι το δυνατόν ώστε να «μπαλωθεί» η αυθαιρεσία του κ. επενδυτού, που δεν θέλησε να επενδύσει ΝΟΜΙΜΩΣ τα κεφάλαιά του σε αυτήν τη δουλειά. Ας καταστεί, λοιπόν, νόμιμος ο παράνομος για το καλό της επένδυσης και των εργαζομένων. Ας δείξει (για χιλιοστή φορά) κατανόηση η Πολιτεία, που τόσα περί αυθαιρεσίας γνωρίζει και τρυφερά φροντίζει.

Τα πεζοδρόμια, δήμαρχε!

Πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα ανακοινώνονται από την κ. δήμαρχο Αθηναίων για έργα ουσίας στην πόλη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Ευχόμαστε ειλικρινώς να γίνουν στην ώρα τους όλα όσα έχει σχεδιάσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Αν, όμως, τα έργα που πρόκειται να γίνουν, μικρά και πιο μεγάλα, στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους μπορεί να έχουν τα μικρά ή πιο μεγάλα προβλήματά τους, στη διαδρομή της εκτέλεσής τους, αν όλα δεν μπορεί να τελειώνουν στους προγραμματισμένους χρόνους, κάποιο άλλο έργο μπορεί χωρίς δυσκολία να ξεκινήσει ΤΩΡΑ. Και αυτό είναι το γρήγορο ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ των πεζοδρομίων από παρκαρισμένα τροχοφόρα. Αν η Τροχαία δεν μπορεί να κάνει αυτήν τη δουλειά, ας δραστηριοποιήσει η κ. δήμαρχος τους μοτοσυκλετιστές της κομψοντυμένης (χάρις στον κ. Αβραμόπουλο) Δημοτικής Αστυνομίας.

Ποιος ο λόγος για «ρουσφέτια»;

Το ξεκαθάρισμα θα πρέπει να γίνει χωρίς «ρουσφέτια». Πρέπει να μπορούν, νέοι, γέροντες και παιδιά, να βαδίζουν πάνω σε ΟΛΑ τα πεζοδρόμια, χωρίς να κινδυνεύουν, υποχρεωμένοι να κατεβούν στο οδόστρωμα λόγω φραγμάτων από θρασύτατα παρκαρισμένα τροχοφόρα.

Μια εντυπωσιακή περίπτωση «ανέσεως» παρκαρισμένου τροχοφόρου σε κεντρικό και «σινιέ» σημείο της πόλης:

Καιρό τώρα, μπροστά σε νεόδμητη πολυκατοικία στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, στον αριθμό 9, είναι μονίμως και καθέτως παρκαρισμένο ένα μεγάλο πολυτελές αυτοκίνητο. Οι πεζοί φθάνοντας στο σημείο αυτό είναι υποχρεωμένοι να κατεβούν στο οδόστρωμα, διότι έτσι «γουστάρει» ο κύριος που παρκάρει εκεί το αυτοκίνητό του. Και αστυνομικοί και όργανα της Τροχαίας υπάρχουν πολλοί στο σημείο αυτό, λόγω πρεσβειών και Προεδρικού Μεγάρου. Ουδείς, όμως, ενοχλεί το παρανόμως παρκαρισμένο όχημα.

Τι σόι «διευκόλυνση» είναι κι αυτή;

Τα μικρά

– Στην Ουάσιγκτον ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βελτιώνονται. Αντε, καλή ανοικοδόμηση του Ιράκ και καλά κέρδη!

– Ο,τι μπορεί θα κάνει από εδώ και πέρα ο κύκλος των «σκληρών» σημιτικών στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να γίνεται όσο το δυνατόν πιο δύσκολος ο δρόμος του Γ. A. Παπανδρέου προς τη διεκδίκηση της ηγεσίας, προσεχώς.

– Μάλλον δεν θα πρέπει να φορτώνει με στενοχώρια σήμερα τον κ. Τσοχατζόπουλο, αυτή η επιθυμία των «σκληρών».

– H απειλή του κ. Ντενκτάς να εποικίσει την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, οδήγησε τη Λευκωσία στην αποστολή διαβήματος προς το Σ.Α. του OHE. Στην Αθήνα, ψυχραιμία. Δεν επιθυμεί μεγάλες εντάσεις και «μπερδέματα» η ελληνική κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή