Τα σπίτια του Νέου Φαλήρου, η γειτονιά της «K»

Τα σπίτια του Νέου Φαλήρου, η γειτονιά της «K»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έχει φαίνεται η «Καθημερινή» να εξερευνά τη γειτονιά που την φιλοξενεί. Οταν η εφημερίδα ήταν στη Σωκράτους, στην Ομόνοια, πολύ συχνά υπήρχαν αναφορές στην ιστορική εκείνη περιοχή και έντονο ήταν το ενδιαφέρον για τις διαρκείς μεταμορφώσεις της στον χρόνο. Τα παλιά σπίτια κάτω από την Ομόνοια, η αγορά, ο ηλεκτρικός και αργότερα το μετρό, ήταν συχνά θέματα «δικού μας» ρεπορτάζ. Οταν ήρθε η «K», στο Νέο Φάληρο, με τη μοναδική θέα για την οποία συχνά σας έχει μιλήσει ο Τήλεφος, άρχισε σιγά σιγά η εξερεύνηση της νέας γειτονιάς. Οσοι δεν τη γνωρίζαμε δοκιμάσαμε μεγάλη έκπληξη όταν ανακαλύπταμε ανάμεσα στις πολυκατοικίες τα παλιά σπίτια του Νέου Φαλήρου, απομεινάρια της δόξας που είχε η περιοχή πριν από τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μα, είναι ακόμη τόσα πολλά τα ωραία παλιά σπίτια, νεοκλασικά και άλλα, όλα εξοχικά με κήπους, σαν μια «μικρή Κηφισιά», που δημιουργούν μία διάθεση εξερεύνησης. Πρέπει κάποιος να τα φωτογραφήσει όλα αυτά τα σπίτια που κάποτε ήταν πολύ κοντά στη θάλασσα, αν και τα περισσότερα είτε κατοικούνται είτε επισκευάζονται. Μερικά μόνο ερείπια στέκουν, ποιος ξέρει αν έχει κάποιος στο νου να τα αναστηλώσει; Επειδή ορισμένοι ήταν δύσπιστοι όταν τους μιλούσαμε για τις ομορφιές του Νέου Φαλήρου, δημοσιεύουμε σήμερα ελάχιστα δείγματα από την αρχιτεκτονική της περιοχής.

Μακάρι να είχαν σωθεί πιο πολλά σπίτια, τότε, σίγουρα, θα ήταν μία ζηλευτή περιοχή. Ακόμη και τώρα, με τις ογκώδεις πολυκατοικίες ανάμεσα στις μονοκατοικίες, το Νέο Φάληρο διατηρεί μία αλλοκαιρινή αύρα και μία κλίμακα γειτονιάς στους δρόμους της που τους σκιάζουν πυκνά δέντρα. Ισως να μην είναι όλα διατηρητέα αυτά τα σπίτια, αν και θα έπρεπε, αλλά υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που τα επισκευάζουν με αγάπη επενδύοντας σοβαρά κονδύλια. H γειτονιά θα γίνει έτσι καλύτερη και τώρα με την προοπτική του τραμ, αλλά και του νέου σταθμού του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, πολλά μπορούν να γίνουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή