Ενδοσκοπος

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφημιστική εκστρατεία

Ο,τι και αν δηλώνεται επισήμως από την κυβέρνηση σχετικώς με το «έργο» της προσεχώς, ξεκάθαρο είναι πλέον πως ΚΑΘΕ κίνησή της εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προεκλογικής ετοιμασίας της. Τακτικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση αφορούν όλες οι ανακοινώσεις και οι αποφάσεις της. Και με τον τρόπο τους, οι κυβερνώντες καλούν την κοινή γνώμη να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι η πρώτη «μετά ONE» τετραετία ΧΑΘΗΚΕ και ότι τώρα λόγος θα γίνεται για το πώς δεν θα χαθεί και η επόμενη. Αυτό είναι το νόημα της διαφήμισης του νέου προϊόντος που ονομάζεται «Χάρτα πραγματικής σύγκλισης» και υπόσχεται ήδη για πρώτη δόση «πακέτο» 350-500 δισ. σε δραχμές.

(Να που έχει τόσα πολλά λεφτά το κράτος και δεν το ξέραμε.)

Το πρώτο «σπριντ» της πολιτικής ηγεσίας θα λήξει τον Σεπτέμβριο, με τερματισμό στη ΔΕΘ. Θα ακολουθήσει δεύτερο; Και πόσο θα διαρκέσει; Νωρίς για προγνωστικά. Και άλλωστε τώρα όλη η κυβερνητική προσπάθεια έχει συγκεντρωθεί στη διαφήμιση του πρώτου «σπριντ».

«Νέα σελίδα»;

Στο πλαίσιο της διαφημιστικής εκστρατείας που οργανώνει η πολιτική ηγεσία περιλαμβάνεται και η προβολή ενός «νέου» δυναμικού ΠΑΣΟΚ που συντόμως θα στηθεί χάρη στα ταλέντα του νέου γραμματέα του κόμματος. Βιαστικά καθώς οργανώνεται αυτή η διαφήμιση (με δυνατές προσπάθειες, πάντως, ορισμένων MME, από δίπλα), χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, προωθεί «σλόγκαν», «ατάκες» και «ξύλινες» αναφορές για την κάλυψη του πολιτικού κενού.

Ετσι, ακούμε από τη νέα κομματική ηγεσία να λέγονται πράγματα, όπως π.χ. «ότι το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής θέλει δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη» (λες και θα μπορούσε να θέλει αδικία και οικονομική ύφεση) ότι «πρέπει να αποδείξουμε πως το ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανό και ανοικτό κόμμα» (και όχι νεκρό και κλειστό, δηλαδή, όπως ευρέως νομίζεται), ότι «το ΠΑΣΟΚ προωθεί την ιδέα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά κάθε μέρα»…

Αν τέτοια λόγια γεμίζουν τη «νέα σελίδα»…

Ο σαφής κ. Ερντογάν

Πάλι τα ίδια! Επαναλαμβάνονται, για εκατοστή φορά, με δημόσιες δηλώσεις πολιτικών, οι πάγιες θέσεις της Αγκυρας για το Κυπριακό και στην Αθήνα η κυβέρνηση αντιδρά «εντόνως» και αναφέρεται σε τουρκική «πρόκληση».

Χαρακτήρισε επιχείρηση «ειρηνοποιό» τη στρατιωτική εισβολή του 1974 ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν και τόνισε παραλλήλως ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να επέλθει μόνο στη βάση της αναγνώρισης δύο πολιτικά ισότιμων κρατών στη νήσο.

Και λοιπόν;

Για ποια «πρόκληση» μιλάμε, λοιπόν, στην Αθήνα;

Αγνοεί η ελληνική πλευρά την τουρκική θέση; Και σε τι μπορεί να κατηγορεί κανείς τον κ. Ερντογάν, ειδικώς λόγω των δηλώσεών του;

Φταίει ο Τούρκος πρωθυπουργός επειδή στην Αθήνα ο κ. K. Σημίτης και ο κ. Γ. A. Παπανδρέου επιθυμούν να ακούσουν κάτι ΑΛΛΟ από το στόμα του, για να διευκολύνεται η δική τους πολιτική στα ελληνοτουρκικά;

Πολλά χάθηκαν…

Δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι ο κ. Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «ειρηνευτική» την επιχείρηση του «Αττίλα», «προσβάλλει τους πάντες, τη διεθνή κοινότητα, τον OHE που έχει χαρακτηρίσει εισβολή – κατοχή» την τουρκική ενέργεια του 1974.

Ας ζητήσει, όμως, ο κ. εκπρόσωπος από το υπουργείο Εξωτερικών να πληροφορηθεί ΑΠΟ ΠΟΤΕ έχει να αναφερθεί σε κείμενα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το περί «εισβολής – κατοχής» και ΑΠΟ ΠΟΤΕ έχει πάψει η ελληνική πλευρά να στενοχωρείται επειδή απουσιάζει αυτή η αναφορά.

(Πολλά χάθηκαν στον δρόμο κ. εκπρόσωπε, για να οδηγηθούν τα πράγματα στο να γίνεται δεκτό ως «βάση συζήτησης» το γνωστό μας «σχέδιο Ανάν».)

«Προχωρημένος» ο υπουργός…

Φοβερίζει, πάντως, την Αγκυρα ο υπουργός Αμυνας κ. Παπαντωνίου (συνέντευξή του στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε»), υποστηρίζοντας ότι με την «επιθετική και προκλητική συμπεριφορά» της απέναντι στην Ελλάδα οδηγεί την Αθήνα στη σκέψη ότι «θα μπορούσε να προβάλει βέτο» για την έναρξη διαπραγματεύσεων E.E. – Τουρκίας.

(Πάντοτε πιο «προχωρημένος» σε αυτά τα θέματα για τον σύντροφό του και συναγωνιστή του «δελφίνο» κ. Γ. A. Παπανδρέου ο κ. υπουργός Εθν. Αμυνας.)

Δεν υπάρχει λόγος, βεβαίως, να υποθέσουμε ότι στην Αγκυρα κρύος ιδρώτας έλουσε το τουρκικό καθεστώς με το απειλητικό «θα μπορούσε να» προβάλει «βέτο» η Ελλάδα του Ελληνα υπουργού. Μπορεί όμως να εκτιμήθηκε από την τουρκική πλευρά το γεγονός ότι ένα σημαίνον στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης κατάλαβε, επιτέλους, ότι η «γραμμή» της Αγκυρας είναι καθαρή και εσωτερικώς αδιαμφισβήτητη: «Δεν βλέπω πλέον διαφορά συμπεριφοράς στρατού και πολιτικής ηγεσίας? πολιτικοί και στρατιωτικοί έχουν προσεγγίσει αλλήλους στην προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα», δηλώνει ο κ. υπουργός.

Τα μικρά

– Γιατί δεν υφίσταται στην πολιτική σκηνή συζήτηση για το θέμα της ανάγκης διεύρυνσης και εκσυγχρονισμού της παραγωγικής δομής της οικονομίας, ερωτά καλός αναγνώστης μας.

Λογικό απολύτως το ερώτημα, αλλά ποιος είπε ότι οι πολιτικοί «αστέρες» μας διαθέτουν τα προσόντα για μια τέτοια συζήτηση; Αν η ποιότητα λειτουργίας της οικονομίας στην προοπτική της δεκαετίας τους απασχολούσε, θα έμενε σήμερα διάθεση και χρόνος κουβέντας για τον νέο εκλογικό νόμο;

– O «Αττίλας» παρελαύνει στα κατεχόμενα της Κύπρου με σύγχρονα αμερικανικά όπλα και αεροπλάνα και η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι χρησιμοποιεί… αμερικανικά όπλα η Εθνική Φρουρά!

(Οχι, δεν είναι παραλογισμός αυτό. Για πολιτικό τραμπουκισμό πρόκειται.)

– H καλή… της καλής, η τριμελή – της τριμελής, η διεθνή – της διεθνής. RADIO DAYS ελληνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή