Διάφορα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τηλεφώνημα οργισμένης κυρίας: ο γιος της πήγε στο Χολαργό να δώσει εξετάσεις και να πάρει δίπλωμα μοτοσικλέτας. Οδηγούσε χρόνια χωρίς δίπλωμα και παράνομα, αποφάσισε να πάρει δίπλωμα και να γίνει νόμιμος. O εξεταστής λέει σε μια στιγμή στον εξεταζόμενο ότι κάτι στην οδήγηση δεν ήταν σωστό και κανονικό. O δεύτερος, το αρνήθηκε διαμαρτυρόμενος, αλλά όπως θα δείτε, δεν έχει καμιά σημασία ποιος είχε δίκαιο. Στο τέλος, ο εξεταστής απεφάνθη: «Θα σε απορρίψω και θα πας στη δευτεροβάθμια επιτροπή. Θα σου στοιχίσει 250 ευρώ. Αν μου δώσεις τώρα 200 τακτοποιούμε το ζήτημα αυτήν τη στιγμή και έχεις κέρδος 50 ευρώ!». O νεαρός αγανάκτησε, άρχισε να φωνάζει και να ζητάει επιμόνως το όνομα του εξεταστή. Κανένα αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον αρμόδιο υπουργό Συγκοινωνιών τον κ. Χρ. Βερελή. Αμφιβάλλει ότι έτσι συνέβησαν τα πράγματα; Σχεδόν κανείς δεν παίρνει δίπλωμα οδήγησης χωρίς να καταβάλει το «νενομισμένο» χαράτσι. Συνήθως, τη συναλλαγή τη διεκπεραιώνουν οι «δάσκαλοι οδήγησης». Αλλά όταν δεν βλέπει κανείς και ο ίδιος ο εξεταστής. Και διερωτώμαι γιατί το υπουργείο δεν υποχρεώνει τους εξεταστές να φέρουν καρτέλα, όπου ευκρινώς και με μεγάλα γράμματα θα αναγράφεται το όνομα και η υπηρεσιακή θέση.

Από κάτι τέτοια (που είναι πολλά, διάσπαρτα σε όλες τις κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες και σε όλη τη χώρα) εξηγείται το αίνιγμα πώς οι νεοέλληνες σε ποσοστό 80% έχουν ιδιόκτητο σπίτι, σε ποσοστό 30% «δεύτερο σπίτι» και σε ποσοστό 100% κινητό τηλέφωνο και ταυτόχρονα το 20% ζει κάτω από το «όριο της φτώχειας».

Από γράμμα αναγνώστη. Παραθέτω την περικοπή, χωρίς κανένα σχόλιο:

«Μόλις διάβασα το άρθρο σας στην «Καθημερινή» της Τρίτης 22.7.03. Μολονότι εσείς μένετε, όπως διαβάζω, στην οδό Υπερείδου στην Πλάκα και εγώ μένω στην οδό Ρόδου στο Μαρούσι, εν τούτοις αισθάνομαι πως είμαστε γείτονες! Και αυτό γιατί και στη δική μου γειτονιά συμβαίνουν τα ίδια ακριβώς με αυτά που συμβαίνουν στη δική σας. Εδώ να δείτε σκαψίματα, εδώ να δείτε φορτηγά και βαριά μηχανήματα και σκόνη και ηχορρύπανση και κυκλοφοριακό κομφούζιο. Με φρίκη βλέπουμε οι δημότες να ξηλώνονται πλατείες που μόλις πριν από λίγους μήνες είχαν «αναπλασθεί», να ξηλώνονται πεζοδρόμια, να εξαφανίζονται δεντράκια και σιντριβανάκια και πρόσφατα φυτευθέντα λουλουδάκια.

Μας είπαν πως τις «αναπλάσεις» έκανε ο δήμος και τα γκρεμίσματα η Νομαρχία Αθηνών, όπως το δηλώνουν και οι απανταχού ταμπέλες, που σημειωτέον δεν αναγράφουν, τουλάχιστον εδώ στο Μαρούσι, το είδος το έργου και τον προϋπολογισμό της δαπάνης. Προηγήθηκαν τα σκαψίματα για να περάσουν τα καλώδια υψηλής τάσης που συνδέουν την Κηφισιά με το Ολυμπιακό Στάδιο και αφού κλείστηκαν αυτά, ακολούθησαν τα σκαψίματα για να περάσουν τώρα αγωγοί αποχέτευσης ομβρίων υδάτων».

Από Δελτίο Ειδήσεων της NET. Από την περασμένη Τρίτη, που σκοτώθηκαν έπειτα από εξάωρη συμπλοκή, οι δύο γιοι του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, στυγερότεροι δικτατορίσκοι οι ίδιοι, «θαυμάζω» τη διατύπωση της ανακοίνωσης των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής του Ιράκ, άλλως «απελευθερωτών» ή «εξολοθρευτών» κατά τον νεαντερτάλειο Σβαρτσενέγκερ. Αισιοδοξούν, λέει η ανακοίνωση, ότι οι δύο γιοι του Σαντάμ αποδήμησαν εις Κύριον. Μόνο ο κυνισμός και η απανθρωπιά των κατακτητών μπορούν ν’ αντλήσουν αισιοδοξία από τον θάνατο οποιουδήποτε.

Και ερχόμαστε στο Δελτίο της NET το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Διακόπτει τη «ζωντανή μετάδοση» από τους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, με τις απαστράπτουσες τουαλέτες… της δημοκρατίας, όπου όλοι ήσαν ωραίες και ωραίοι και τόσο δημοκρατικοί, για να μεταδώσει εκτάκτως και επειγόντως φρικτές φωτογραφίες, με τα αιμόφυρτα πτώματα των δύο γιων του Σαντάμ, η ταυτότητα των οποίων είχε αναγνωρισθεί, επιβεβαιώνοντας την «αισιοδοξία» των προηγούμενων ανακοινώσεων. H μόνη δικαιολογία που επικαλέσθηκε ο άτυχος τηλεπαρουσιαστής είναι ότι οι φωτογραφίες μόλις πριν από λίγα λεπτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αμερικανική κυβέρνηση, μόλις πριν από δευτερόλεπτα μεταδόθηκαν από το CΝκαι τώρα, άφησε να εννοηθεί, δεύτερη τις μεταδίδει η NET! Μπράβο, το ίδιο θα έκανε και το ευτελέστερο ιδιωτικό κανάλι…

Τηρουμένων των… δυσαναλογιών, θυμήθηκα το κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη στα Τρίκαλα και το ξαπλωμένο πτώμα του Τσε Γκεβάρα. Οι νικητές έχουν πάντοτε ανάγκη να δείξουν τη νίκη τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή