«Ζητείται θέληση»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιζήτητα τα οικόπεδα στα κεντρικά σημεία της πόλης, ιδίως εκεί που μπορούν να χρησιμεύσουν για επαγγελματική στέγη και μεγάλες εταιρείες βάζουν ανθρώπους, λυτούς και δεμένους, να εντοπίσουν τέτοια παραδοσιακά σπίτια, και να πείσουν τον ιδιοκτήτη ή τους κληρονόμους να τα πουλήσουν. Ενώ πριν από λίγο καιρό αφθονούσαν οι επιγραφές «Δίδεται ως αντιπαροχή» πάνω στο ίδιο παλαιό αθηναϊκό σπίτι, τώρα δεν βλέπει κανείς ούτε μία, γιατί… χάθηκαν, γκρεμίστηκαν, «αξιοποιήθηκαν» αυτά τα σπίτια! Αντίθετα, σε γειτονιές με δυνατότητες εκμετάλλευσης, βλέπει κανείς στους τοίχους «Ζητείται οικόπεδο», με αριθμό κινητού δίπλα.

Αυτές οι σκέψεις μπροστά στις φωτογραφίες που ήρθαν στο δημοσιογραφικό γραφείο, από τον ακούραστο Αθηναίο – Αιγινήτη φωτογράφο Νίκο Καπίρη, που γυρίζει όλη την Αθήνα και μας στέλνει την, αδιάψευστη, μαρτυρία του φακού. Σε λίγο τα Αναφιώτικα, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, όπως έπρεπε, από την υποδειγματική ΥΠΠΟ αείμνηστη Μελίνα -και απαλλοτριώθηκαν- κι έχουν φωτογραφηθεί από το άλλοτε πυκνό τουριστικό κύμα που κύκλωνε τον βράχο της Ακρόπολης, θα έχουν σωριασθεί, όχι από τις μπουλντόζες της κατεδάφισης, αλλά από το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. Εάν δεν υπάρχει από ιδιώτες και εταιρείες συμφέρον -τι να χτίσει κανείς, και με ποια άδεια κάτω από τον Παρθενώνα;- η Πολιτεία πρέπει να επέμβει αποφασιστικά. Εάν αναπλασθούν, στις διαστάσεις και στον αρχιτεκτονικό τους τύπο, τα σπιτάκια αυτά και χρησιμοποιηθούν, πάντα από την Πολιτεία, από τον EOT, από το ΤΑΠΑ, για τουριστικές υπηρεσίες, πωλητήρια χαρτών, καρτών και βιβλίων-οδηγών, αλλά και για πληροφορίες γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 που έρχονται, και τα σπιτάκια θα σωθούν από βέβαιη εξαφάνιση και θέσεις εργασίας θα δώσουν και ένα σημαντικό έσοδο. Αρκεί να υπάρξει η θέληση. Κι αν ο Δήμος Αθηναίων με τη δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη τα διεκδικήσει, τόσο το καλύτερο! Θα ‘χουμε αποτέλεσμα και τα Αναφιώτικα θα ‘ναι όχι μόνο «διατηρητέα» στα χαρτιά, όπως τώρα, αλλά ζωντανά, κομμάτι αναπόσπαστο της γειτονιάς του Βράχου. Να μην τα χάσουμε κι αυτά μπροστά από τα μάτια μας ένα πρωί, κύριε Βενιζέλο, υπουργέ Πολιτισμού! Τι λέτε; Εχουν θέση στον ήλιο και στη σκιά της Ακρόπολης, τ’ Αναφιώτικα της Πλάκας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή