«Επικοινωνία» αντί πολιτικής…

«Επικοινωνία» αντί πολιτικής…

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τακτική που θα ακολουθήσουν προεκλογικώς -δηλαδή από τον Αύγουστο- κυβέρνηση και κόμμα είναι αντικείμενο συσκέψεων στα γραφεία της οδού Χαρ. Τρικούπη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο κέντρο των σχετικών συζητήσεων βρίσκονται, εννοείται, και τα λεγόμενα «επικοινωνιακά» ζητήματα, τα διαφημιστικά προπαγανδιστικά τεχνάσματα δηλαδή, μέσω των οποίων θα πείθονταν με λόγια και εικόνες όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες ψηφοφόροι, πως υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να δοθεί άλλη μια τετραετία στο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ. Στα καθήκοντα των συσκεπτομένων είναι να σχεδιάσουν τακτική και «επικοινωνιακά» μέσα που θα επέτρεπαν στην πολιτική ηγεσία να παρακάμπτει τα πραγματικά στοιχεία και τα προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και να κατασκευάζει ατζέντα «επικαιρότητας» κατά τις ανάγκες της.

Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν από την κυβέρνηση και το κόμμα στελέχη με γνώσεις και πείρα, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι προπαγάνδες και τεχνητή «επικαιρότητα» δεν μπορούν να ισοφαρίσουν τα μεγάλα ελλείμματα πολιτικής, που συνιστούν το αληθινό πρόβλημα του κυβερνώντος κόμματος. Αλλά εφόσον έτσι θέλει να δώσει τη μάχη της η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι υφιστάμενοι του πρωθυπουργού είναι αναγκασμένοι να σχεδιάσουν καταλλήλως τακτικές και να προσδιορίσουν «επικοινωνιακούς» στόχους.

Οι σχετικές προσπάθειες ξεκίνησαν, έστω και αν δεν είναι ακόμη απολύτως προσδιορισμένος ο ρυθμός που θα θελήσει να δώσει στην προεκλογική πορεία ο κ. Σημίτης το φθινόπωρο. Αυτό που προέχει τώρα για τους συσκεπτομένους είναι να δοθεί στο κοινό η εντύπωση ότι τα πράγματα, στα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά θέματα που δημοσίως συζητούνται, δεν είναι άσχημα όσο το θέλουν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης και παραλλήλως να εξασφαλισθούν κάποιες συμμαχίες της κυβερνητικής παράταξης με ορισμένα αθηναϊκά «λόμπι», τα οποία θα της προσέφεραν γερή προεκλογική στήριξη προσεχώς. Ηδη ορισμένα στοιχεία τέτοιων προβληματισμών άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα. Και ουδείς αμφιβάλλει ότι η συνέχεια θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως άλλωστε παρασκηνιακώς βεβαιώνουν και κάποιοι κυβερνητικοί «αστέρες» που δυσκολεύονται πολύ να κρύψουν τις αγωνίες τους, σκεπτόμενοι το ενδεχόμενο μιας εκλογικής ήττας.

Το μεγαλύτερο κακό από όλα αυτά είναι ότι σε μια κρισιμότατη για τη μελλοντική πορεία της χώρας περίοδο δεν παράγεται πολιτική, παρά μόνον υποσχέσεις για παραγωγή πολιτικής… προσεχώς. Σε μια επόμενη τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή