Αρχαία στον βυθό

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι δυσκολότερο το καλοκαίρι, την εποχή που οι αρχαιολόγοι – δύτες κάνουν υποβρύχιες έρευνες στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών. Κι αυτοί κάθε φορά τους αποζημιώνουν. Οπως τα τελευταία ευρήματα από ένα σημαντικό ναυάγιο βυζαντινών χρόνων που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου. Χρόνια αναζητούσαν οι αρμόδιοι την ύπαρξή του γιατί γνώριζαν, ήδη από τη δεκαετία του ’80, ότι το φορτίο του αρχαίου πλοίου έκρυβε δείγματα πολυτελούς κεραμεικής. Δεν γνώριζαν, ωστόσο, την ακριβή του θέση. Τους είχε προλάβει άλλωστε ένας Γάλλος αρχαιοκάπηλος, στα χέρια του οποίου εντοπίστηκαν 180 πινάκια.

Τώρα, έστω και καθυστερημένα, βρέθηκε το ναυάγιο (χρονολογείται στον 11ο – 12ο αι.) σε βάθος 70 μ. με τη βοήθεια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και του Ωκεανογρααφικού σκάφους «Αιγαίο». Ηταν πράγματι εντυπωσιακό. Το φορτίο με τα πινάκια (αρχαία πιάτα) ξεχώριζε όχι μόνο γιατί ήταν αρίστης ποιότητας αλλά και για τη διακόσμησή του (διάφορα είδη πουλιών και ζώων). H Εφορεία Εναλίων, πάντως, ετοιμάζεται για νέους υποβρύχιους στόχους. Ηδη εντόπισε έξι αρχαιολογικές θέσεις ναυαγίων, ενώ έχει κι άλλες υποθέσεις που καλείται να ερευνήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή