H νέα σκηνή του ΠΑΣΟΚ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιάστηκε όντως το πανελλήνιο από την περιεκτικότητα της ανακοινώσεως του πρωθυπουργικού γραφείου, το μεσημέρι της Παρασκευής, για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων της διαδοχής στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης θα συναντηθεί στην οικία του με τον επίδοξο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στις 6 Ιανουαρίου, γεγονός που ακριβώς δείχνει πόσο βαθύτατα εκτιμά την πολιτική κρίση του «διαδόχου» του, ώστε να κρίνει σκόπιμο απλώς να του ανακοινώσει τις αποφάσεις του αντί να διαβουλευθεί μαζί του επί των «ριζοσπαστικών» αλλαγών που προωθεί στο κόμμα. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τον σημερινό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, τον οποίο θα συναντήσει επίσης στην οικία του το μεσημέρι της 6ηςΙανουαρίου.

Εδώ και μία οκταετία, ο κ. Σημίτης θεωρούσε εαυτόν ως τελούντα υπό αφόρητη πίεση από το ΠΑΣΟΚ και τους κομματικούς μανδαρίνους, που τον αντιμετώπιζαν περίπου ως απροσάρμαστο και επί τέλους παίρνει την εκδίκησή του. O ίδιος ο πρωθυπουργός διαλογιζόμενος στο Καρακοχώρι, ο εν αναμονή κομματικής προαγωγής τελών κ. Γ. Παπανδρέου εις Παρισίους και στη συνέχεια στην Αθήνα και το εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής, να αναμένουν έως τις 7 Ιανουαρίου, για να τους ανακοινωθούν οι ειλημμένες αποφάσεις, προς έγκριση και μόνον.

Εάν ο κ. Σημίτης δεν ήταν γνήσιο τέκνο του Διαφωτισμού, θα έλεγε κανείς ότι επέλεξε τις ημερομηνίες με βάσει τη λαϊκή παράδοση της Ορθοδοξίας, αφού από την παραμονή της εορτής των Φώτων και του Αγιασμού των υδάτων τρέπονται σε φυγή οι «καλλικάντζαροι» -στην προκείμενη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ-, επιτυγχάνεται η κάθαρση και όλοι μαζί οδεύουν προς τη νίκη ή ακριβέστερα προς το χάος.

Διαδικασίες δημοκρατικές τόσο μεγάλου βάθους και διαμετρήματος έχει να δει η Ευρώπη από την εποχή της απολύτου μοναρχίας, αλλά ο κ. Σημίτης ουδόλως ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις «τυπικότητες» και αυτό το οποίο τον απασχολεί είναι να μην ηττηθεί προσωπικώς από τον κ. K. Καραμανλή.

Οσο για τον κ. Παπανδρέου, αυτός πρωτίστως ασχολείται με ποιο τρόπο θα επινοήσει τεχνάσματα επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, διότι άνευ εμπειρίας και πρακτικής αντιλήψεως πολιτικής, ως μία ιδιόρρυθμη πολιτική προσωπικότης, θεωρεί ότι η ουσία βρίσκεται στην προβολή ενός life style, που θυμίζει λίγο Μανχάνταν, λίγο Στοκχόλμη, με έναν πολιτικό λόγο που εξαντλείται σε μερικές εκατοντάδες λέξεων, όπως η Ολυμπιακή Εκεχειρία ή οι «πολυπολιτισμικές» αντιλήψεις περί της κοινωνίας.

Ο κ. Παπανδρέου, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα φέρει την ευθύνη του προεκλογικού αγώνος και και θα χρεωθεί το όποιο αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών, επωμιζόμενος όλες τις συνέπειες της διαφθοράς, της διαπλοκής και της πλημμελούς διαχειρίσεως της τελευταίας οκταετίας, ποδηγετούμενος από τον κ. Σημίτη που θα παραμείνει πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν υπάρχει κάποιος που προεξοφλεί την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές είναι ο κ. Σημίτης, διότι εάν υπήρχαν ελπίδες αντιστροφής του κλίματος θα έδιδε ο ίδιος τη μάχη, όπως έπραξε και το 2000.

Αλλά ο κ. Σημίτης που αποστρέφεται το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, αφού με την πολιτική του το απονεύρωσε και το απαξίωσε στη συνείδηση των μη «προνομιούχων Ελλήνων», όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το παραδίδει στη δημιουργική φροντίδα του κ. Γ. Παπανδρέου, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνει αήττητος, πλην όμως ουσιαστικώς φυγάς της προεκλογικής αναμετρήσεως.

Το τέλος των εορτών θα σημάνει την έναρξη των παραστάσεων της ερασιτεχνικής πολιτικής σκηνής, με πρωταγωνιστή τον κ. Γ. Παπανδρέου και τον βασικό σκηνοθέτη, τον κ. Σημίτη, να έχει κάνει το παν για να δημιουργήσει προϋποθέσεις γελοιοποιήσεως του νέου θιάσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή