Εντος Των Τειχων

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O διάδοχος του… Γιώργου

Ενα από τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις κατά τις σημερινές συναντήσεις του κ. Σημίτη με τους κ. Χρυσοχοΐδη και Χυτήρη, καθώς και με τον κ. Γ. Παπανδρέου είναι -εκτός από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών- και το πρόσωπο που θα διαδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον αυριανό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Το ένα θέλει να επανέρχεται στη Βασίλισσης Σοφίας ο κ. Θ. Πάγκαλος, που είχε αποχωρήσει μετά το φιάσκο Οτσαλάν. H «λύση» αυτή προκρίνεται και ως μία μέθοδος για να μην «εκραγεί» προεκλογικώς ο Θόδωρος. H άλλη προβλέπει ότι θα αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών έως τις εκλογές ο ίδιος ο κ. Σημίτης.

Παραμένει ο Μιχάλης

Παρά τη φημολογία των τελευταίων ημερών, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα διεξαχθεί εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων δεν πρόκειται να έχει άλλο αντικείμενο πέραν του προσδιορισμού του τρόπου εκλογής του νέου Προέδρου: Τούτο σημαίνει πως ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, το νυν Ε.Γ. και η Κεντρική Επιτροπή θα παραμείνουν, ως έχουν, στις θέσεις τους.

Δεν προλαβαίνουν

Το σενάριο για επίσπευση των εκλογών πριν και από τις 14 Μαρτίου έχει ήδη αρχίσει να εξετάζεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με το σκεπτικό ότι υπάρχει ο κίνδυνος σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Γ. Παπανδρέου να χάσει τη δυναμική της. Ωστόσο, η ευόδωση του σεναρίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τεχνικής φύσεως. Οσο και να δουλέψουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, που έχουν ήδη ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου, δεν φαίνεται πιθανόν να έχουν καταφέρει να καταρτίσουν τους νέους εκλογικούς καταλόγους σε χρόνο, που να επιτρέπει το στήσιμο της κάλπης πριν από τις 14 Μαρτίου. Και αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι -θεωρητικά τουλάχιστον- η επιρροή του κ. Γ. Παπανδρέου είναι μεγάλη στους νέους ψηφοφόρους, εύκολο είναι να καταλάβει τι θα γίνει…

Αναζητείται φόρμουλα

Η πρώτη δημόσια ομιλία του κ. Σημίτη με τη «νέα» του ιδιότητα ως «πρωθυπουργεύοντος» -μετά τη δρομολόγηση των εξελίξεων της διαδοχής του στο ΠΑΣΟΚ- έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιανουαρίου. Τότε, ο κ. Σημίτης θα μιλήσει στους υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, επειδή είναι κομμάτι παράδοξο, να απευθυνθεί σε αυτούς ο απερχόμενος και όχι ο επερχόμενος αρχηγός τους, αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να τους μιλήσει και ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Ολα μετά την εκλογή

Ηδη έχουν οριστικοποιηθεί και εργάζονται για την προετοιμασία των «προγραμματικών θέσεων» του κ. Γ. Παπανδρέου συγκεκριμένες υποομάδες που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Πάντως, οι θέσεις του κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να παρουσιαστούν στην παρούσα φάση, αλλά μετά την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Επικοινωνιακά

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδος αρχίζει -και επισήμως- από σήμερα για όσους ασχολούνται με την πολιτική διαφήμιση και επικοινωνία, καθώς και με τις έρευνες της κοινής γνώμης. Υπό αυτό το πρίσμα, προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον το προγραμματισμένο για τις 21 και 22 Ιανουαρίου σεμινάριο με θέμα «H πολιτική επικοινωνία στην πράξη», που διοργανώνει η εταιρεία «Λέγειν και Πράττειν». Προσκεκλημένοι είναι πολιτικοί, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και επικοινωνιολόγοι, που θα έχουν πολλά να σχολιάσουν.

Διώχνει τους καλικάντζαρους

Γλυκά μπόρει να μη μοιράζει η Νέα Δημοκρατία όμως,τα στελέχη της είναι… σαφή σε αυτά που λένε. Αφού ο Δημήτρης Σιούφας κατακεραυνώνει με χθεσινές του δηλώσεις την… άρχουσα ομάδα, το κατεστημενο του ΠΑΣΟΚ «που στα μαγειρεία της πολιτικής κουζίνας δημιουργεί σενάρια», ξεκαθαρίζει ότι «θα χάσουν τις εκλογές ό,τι κι αν κάνουν». Ετσι, μέρες που είναι, η Ρηγίλλης διώχνει μακριά του καλλικάντζαρους. Ας βάλουν και κανένα κρεμμύδι έξω από την πόρτα του νεοκλασικού…

Δύο σενάρια στη Ρηγίλλης

Για να προλάβει τις εξελίξεις η Ρηγίλλης εκπόνησε χθες δύο σενάρια αντιμετώπισης της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί. Ετσι, εάν οι εκλογές πραγματοποιηθουν στις 14 Μαρτίου τότε, στα μέσα Φεβρουαρίου και μετά την εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας. Στην περίπτωση όμως που… σήμερα ο κ. K. Σημίτης αιφνιδιάσει και πάμε για εκλογές τον Φεβρουάριο, τότε έως τα τέλη Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθει και η εθνική συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας. Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και η χθεσινή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ασχολείται αποκλειστικώς με τα εσωκομματικά προβλήματα διαδοχής του κ. Σημίτη». Προβλήματα μετά… γλυκού κ. καθηγητά, που, όπως ορθώς παρατήρησε συνάδελφος «τόσα χρόνια είμαστε έξω από τη Ρηγίλλης, δεν βρέθηκε ένας ανθρωπος να βγει με δυο… κουραμπιέδες και μελομακάρονα να μας κεράσει»… Αγνώμονες, κε συνάδελφε αγνώμονες…

Πάντως, η Ρηγίλλης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη «μαν του μαν» αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και μετά τη δρομολόγηση των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι, σήμερα, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του κ. Σημίτη, έχει προγραμματιστεί να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν εγκατασταθεί και επισήμως το καθεστώς διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή