Ενδοσκοπος

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «σφήνες» του κ. Πρωτόπαπα

Δεν είναι σίγουρα καθόλου εύκολο στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια να κρατηθούν σε «απόσταση» από τις προεκλογικές «ανάγκες» της κυβέρνησης. Αλλά η κρατική τηλεόραση κατάφερε επί διοικήσεως Αγγελου Στάγκου να ανεβάσει σημαντικά την ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρει στο κοινό και να φτάσει έως αυτήν την προεκλογική περίοδο διαθέτοντας μια αξιόλογη δημοσιογραφική ομάδα, η οποία είναι σε θέση να κάνει όσο το δυνατόν ευπρεπέστερα τη δουλειά της, μια και δεν της λείπει η πείρα που απαιτείται για την αντιμετώπιση «δύσκολων» καταστάσεων όπως η σημερινή προεκλογική.

Για να μην εκτεθεί άσχημα όμως η κρατική τηλεόραση προεκλογικώς, για να μη βρεθεί μέσα στο «κλίμα» της εμπορικής τηλεόρασης, μία είναι η βασική και απλούστατη προϋπόθεση: να μη δέχεται διαρκώς δυνατές πιέσεις, «συστάσεις» και «παρεμβολές» από κυβερνητικούς παράγοντες.

Δεν συμφωνεί, όμως, καθόλου με αυτό ένας υπουργός, ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, που έτσι κι αλλιώς ποτέ του δεν συμπάθησε τον πρόεδρο της EPT Αγγελο Στάγκο και έκανε εξ αρχής ό,τι το δυνατόν για να δυσκολεύει τη θητεία του. Ετσι, με το ξεκίνημα της προβολής της νέας «κατάστασης» που δημιούργησε στο ΠΑΣΟΚ η περίπτωση του κ. Γ. A. Παπανδρέου, ξεκίνησε και η άσκηση «πρέσας», που ήδη έχει «πρήξει» το δημοσιογραφικό επιτελείο στην Αγία Παρασκευή. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, ο κ. υπουργός (ο «πάρτε το απόφαση», αν θυμάστε) κάνει και δικές του «σφήνες» ζητώντας προσωπικώς το ένα ή το άλλο από ρεπόρτερ, εν αγνοία των υπευθύνων προϊσταμένων τους.

Οι τελευταίοι βλέπουν κατά στιγμές σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης εικόνες και ακούν λόγια που είναι εντελώς έξω από το πλαίσιο των όσων έχουν σχεδιαστεί για την ευπρεπέστερη δυνατή κάλυψη της προεκλογικής περιόδου, κάτω από τις δεδομένες πολιτικές συνθήκες. Και καταλαβαίνουν αμέσως φυσικά την πηγή «έμπνευσης» αυτών των (ανόητων) ρεπορτάζ, ο κ. Αγγελος Στάγκος και το επιτελείο των στενών συνεργατών του δημοσιογράφων.

Αυτά, για να ξέρουμε και πώς θέλουν να «παίξουν» με τα κρατικά κανάλια προεκλογικώς οι φοβεροί και τρομεροί «εκσυγχρονιστές» του κ. K. Σημίτη χθες, του κ. Παπανδρέου σήμερα…

Τίμια πράγματα

Αυτά τα κακά πράγματα τα κάνει πάντως ο κ. Πρωτόπαπας μόνο και μόνο για να αποφύγει μια μεγάλη στενοχώρια. Δήλωσε σε κανάλι της ιδιωτικής τηλεόρασης ο «πάρτε το απόφαση» καλός υπουργός προχθές: «…Θα στενοχωρηθώ αν το ΠΑΣΟΚ δεν συνεχίσει να υπηρετεί ως κυβέρνηση τα συμφέροντα της χώρας».

(Πρόκειται, νομίζουμε, για μια θαρραλέα και τίμια δήλωση. Δεν είναι, άλλωστε, μικρό πράγμα τα συμφέροντα της χώρας που διαχειρίζεται κατά τρόπο συγκινητικό η ομάδα των καλών «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ.)

Ο δυστυχής υπουργός Τύπου μπορεί να μην αντελήφθη εγκαίρως την ίντριγκα που έφερε στον αφρό τον ΓΑΠ, αλλά έχει φαίνεται αντιληφθεί τώρα καλά ότι δεν μπορεί παρά να εμφανίζεται στο κόμμα του «φουλ» παπανδρεϊκός. Αυτό είναι στη μόδα, άλλωστε, σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί να μην προσαρμοσθεί σ’ αυτήν και ο «πάρτε το απόφαση»;

Ο Αγιος Γεώργιος στο ΠΑΣΟΚ

Πώς ακριβώς ορίζουν σήμερα τη συμμετοχή τους στον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ ο κ. K. Σημίτης και ο κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου δεν είναι ακόμη σαφές – όπως ασαφές είναι και το περιεχόμενο της «συμμετοχικής δημοκρατίας» που θέλει να διαφημίσει ο διάδοχος. Είναι, όμως, σαφές ότι ο τελευταίος έχει μεγάλη δυσκολία να συνδυάσει το τώρα και το χθες του ΠΑΣΟΚ και να εμφανίζεται και ως καλός υπερασπιστής της ηγεσίας K. Σημίτη και ως νέος αρχηγός που έχει πάρει «αποστάσεις» από τον απερχόμενο.

Η δυσκολία αυτή τον οδήγησε στην «αυτοκριτική» με την οποία προσπάθησε εξαιρετικά αδέξια να παραδεχθεί «λάθη» και «αδυναμίες» του παρελθόντος, παρόντος του K. Σημίτη και υποψήφιων βουλευτών του κόμματος. O νέος πρόεδρος διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι οι κυβερνώντες έκαναν λάθη και φέρθηκαν αλαζονικά, ότι «ορισμένοι» βολεύτηκαν, ξεχάστηκαν, άκουσαν άλλες σειρήνες, απορροφήθηκαν από προσωπικές τους φιλοδοξίες ή γοητεύτηκαν από τη λάμψη της εξουσίας» και έπειτα από αυτά εκτίμησε ότι οι πολίτες της χώρας έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ! Δεν παρέλειψε, δε, να πλέξει εγκώμιο στον κ. K. Σημίτη, ο οποίος για τόσο καιρό διηύθυνε τους «αλαζόνες» που «ξεχάστηκαν».

Ολα αυτά τα κακά που επισήμανε ο κ. Παπανδρέου ήταν «στιγμιαία»; Με την εμφάνιση του «παιδιού της αλλαγής» όλα τα κακά σκορπίστηκαν; Τέρμα μέσα σε μια ημέρα τα λάθη, η αλαζονεία, το βόλεμα, οι σειρήνες, οι προσωπικές φιλοδοξίες, η απατηλή λάμψη της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ; Τόσο ιαματικός πια ο διάδοχος του K. Σημίτη; Σκότωσε τόσο γρήγορα με ένα χτύπημα το Τέρας, σαν νέος Αγιος Γεώργιος του ΠΑΣΟΚ, ο τζούνιορ; Κλαίνε τώρα άραγε τα περήφανα «διαπλεκόμενα» που τόσο αγάπησαν το Τέρας; Αν πάρουμε στα σοβαρά την περίπτωση του Γ. A. Παπανδρέου και τα όσα προβάλλουν για λογαριασμό του οι θαυμαστές του στα MME, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι έτσι θα έχουν τα πράγματα.

Για γέλια ή για κλάματα αυτή η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ; O καθένας ας κρίνει. Σοβαρή πάντως δεν μπορεί να είναι. Αλλά είναι, βλέπετε, αδυσώπητη αυτή η «επικοινωνιακή» πολιτική του κ. Γ. A. Παπανδρέου, δεν έχει όρια αυτό το διαφημιστικό ρεσιτάλ για τον νέο αρχηγό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή