Τα γκάλοπ, τα επιτελεία και οι σύγχρονες Πυθίες

Τα γκάλοπ, τα επιτελεία και οι σύγχρονες Πυθίες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές οι σύγχρονες Πυθίες τούτες τις εκλογικές μέρες, αλλά ασφαλής απάντηση προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης του Μαρτίου. Τα δεδομένα προφανώς έχουν αλλάξει, όπως οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν και τα κομματικά επιτελεία βεβαιώνουν. Οι διαφορές των 8 ποσοστιαίων μονάδων και οι βεβαιότητες της προηγούμενης περιόδου δεν υφίστανται πλέον. Επί του παρόντος οι δημοσκόποι μετρούν την επίδραση της διαδοχής στο εκλογικό σώμα, έχουν κατεβάσει τη διαφορά μεταξύ 2,5 και 3,5 ποσοστιαίων μονάδων, εκτιμούν ότι πιθανώς στο προσεχές διάστημα ο «αέρας» του Γιώργου θα υποχωρήσει, αλλά αδυνατούν να προβλέψουν τη συνέχεια, καθώς δεν είναι σε θέση να μαντέψουν ποια γεγονότα θα καταφέρει να δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς το συνέδριό του και πόσο αυτά είναι ικανά να προκαλέσουν ένα ακόμη κύμα σαν εκείνο που μετέφερε η αναγγελία της διαδοχής του κ. Σημίτη από τον κ. Παπανδρέου.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι εξαντλείται η δυναμική της διαδοχής και θεωρούν ότι ο προγραμματικός λόγος του Παπανδρέου θα είναι αναγκαστικά απολογητικός και ως εκ τούτου αδύναμος να ξεπεράσει τη συσσώρευση δυσαρέσκειας της οκταετίας και της συνευθύνης που τον βαρύνει. Στη Ρηγίλλης υπολογίζουν ότι στο επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα κάνει «κοιλιά» και η διαφορά θα διευρυνθεί εκ νέου. Στηρίζουν την εκτίμησή τους αυτή στο γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις των φιλικών προς το ΠΑΣΟΚ εταιρειών δεν άντεξαν να δείξουν ελαχιστοποίηση της διαφοράς και ακόμη στο ότι ο αγροτικός πληθυσμός και ιδίως εκείνος της Βορείου Ελλάδος δεν έδειξε να συγκινείται από την ανάδειξη του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και παραμένει πιστός στην επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Υποστηρίζεται ακόμη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πιεσθεί να μιλήσει συγκεκριμένα, θα κληθεί να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της οκταετίας και βεβαίως να δηλώσει τι θα κάνει με το πλήθος των στελεχών που στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια το κομματικό σύστημα και τον απίστευτο κύκλο διαφθοράς και διαπλοκής. Με τούτα και με τ’ άλλα οι εκτιμήσεις, παρ’ ότι ποικίλλουν, μιλούν για νεοδημοκρατική νίκη μεταξύ 1,7 και 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Στον αντίποδα όμως η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι τα παραπάνω αποτελούν ενέσεις αισιοδοξίας και επιμένει πως η κίνηση Παπανδρέου δεν είναι «αδειανό πουκάμισο», αλλά έχει περιεχόμενο ικανό να συγκινήσει το εκλογικό σώμα και να φέρει την ανατροπή στις εκλογές. Και επιπλέον από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου μεταδίδεται ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές αναφορές και θα εκδηλωθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες. Ανώτερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, όπως ο κ. Λαλιώτης, σημειώνουν πως το ΠΑΣΟΚ με τη διαδοχή επέτυχε το ακατόρθωτο. Ξέφυγε κατ’ αρχήν από τον κύκλο της συντριβής, η οποία ήταν προδιαγεγραμμένη με τον κ. Σημίτη, διαμόρφωσε περιβάλλον επιστροφής των «δυσαρεστημένων και πλανημένων ψηφοφόρων του» και τώρα μπορεί να ελπίζει για το καλύτερο. Υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να επιτύχει μια οριακή νίκη ή στη χειρότερη περίπτωση να χάσει με μικρή διαφορά λίγων ποσοστιαίων μονάδων. Και αυτό γιατί, όπως πιστεύουν, μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα, να διευρύνει την εκλογική βάση κινητοποιώντας και προσελκύοντας απολίτικους νέους και ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι παλιννοστούντες, οι μουσουλμάνοι της Θράκης, οι τσιγγάνοι και άλλοι.

Οπως και να έχει πάντως, οι διαφορές που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν ασφαλή πρόβλεψη. H εκλογική μάχη θα είναι σκληρή, από τις σκληρότερες της μεταπολίτευσης και γι’ αυτό οι όποιες προγνώσεις επί του εκλογικού αποτελέσματος μοιάζουν επισφαλείς. Εκτός και αν διεκδικήσουμε ρόλο Πυθίας, ο χρησμός της οποίας, σύμφωνα με έναν από τους γέροντες της πολιτικής, θα έλεγε ότι «οι εκλογές θα κερδηθούν από εκείνον που θα ανοίξει τη μεγαλύτερη αγκαλιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή