Οταν η είδηση είναι του ύψους ενός Μητσοτάκη!

Οταν η είδηση είναι του ύψους ενός Μητσοτάκη!

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H είδηση ότι ο πρόεδρος κ. Κώστας Μητσοτάκης, ο τέως πρωθυπουργός, η πολιτική κρίση του οποίου είναι ισχυρή ασπίδα της νεοδημοκρατικής παράταξης στο μακρύ διάστημα που την υπηρέτησε, ανήγγειλε ο ίδιος την αποχώρησή του από την πολιτική στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου, έπεσε σαν βόμβα. Οχι, όμως, για τους δικούς του, τον στενό δεμένο κύκλο της οικογένειας Κώστα και Μαρίκας Μητσοτάκη, που είχαν ειδοποιηθεί από τον ίδιο και ήταν όλοι τους εκεί. Εκτός από την κ. Μαρίκα Μητσοτάκη, που έμεινε στο σπίτι τους στη Ρηγίλλης, να τον περιμένει να γυρίσει. Οπως τον περίμενε όταν ήταν βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός, επίτιμος πρόεδρος. «Εμείς έχουμε κάνει συμφωνίας ζωής» μας έχει πει η σοφή και με μεγάλη καρδιά κ. Μαρίκα, όταν ακολουθούσαμε το ζεύγος με δημοσιογραφική αποστολή σε ταξίδια στο εξωτερικό – «ο γάμος μας είναι αγάπη για πάντα».

Ανάμεσα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ήταν η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με την ιδιότητα της συγκινημένης κόρης που, από μικρό κοριτσάκι, ως πρωτότοκη, γαλουχήθηκε στην πολιτική από τον πατέρα της. Δίπλα της ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος, τα παιδιά της, ο Κώστας και η Αλεξία Μπακογιάννη, η αδελφή της Κατερίνα με τον σύζυγό της Απόστολο Μαυραγάνη και φυσικά, ο γιος, το παιδί που απέκτησαν στον καιρό της εξορίας, λόγω δικτατορίας, ο Κυριάκος. O Κυριάκος που, με τη Μαρέβα, τη σύζυγό του, έδωσαν στον πατέρα Κώστα εγγονό με τα δικά του αρχικά, τον Κωνσταντίνο Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τη μικρή Σοφία κι ένα ακόμη μωρό, για τον στόλο των 13 εγγονών τους. Τον Κυριάκο που είναι υποψήφιος με μεγάλο ρεύμα στη B΄ Αθηνών, που, όντας σε δημοσιογραφική αποστολή, όταν συνοδεύσαμε τις ελληνικές κλασικές αρχαιότητες στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους (φωτο), τον είδαμε να παίρνει το πτυχίο του από το Χάρβαρντ και να δίνει, συγκινημένος, στη μητέρα του, κ. Μαρίκα, ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.

«Συγκινητική πράξη μεγάλου ηγέτη» χαρακτήρισε η κόρη του, δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, την απόφασή του να υπηρετήσει πρώτος το αίτημα της ανανέωσης, εγκαταλείποντας, όπως είπε τη Βουλή «αλλά όχι την πολιτική». Για να ‘μαστε σαφείς.

Για ένα ολόκληρο λεπτό η μεγάλη Αίθουσα στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», Λιοσίων σειόταν από το χειροκρότημα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, του πολυπρόσωπου αυτού μοχλού που κινεί τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη προς μια πολιτισμένη και νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία. Το θερμό, καταιγιστικό, διαρκές χειροκρότημα ήταν για τα λόγια του γενναίου πατριώτη, του μεγάλου πολιτικού, του λεβέντη Χανιώτη ανιψιού του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου που έκλεισε την ομιλία του, την τελευταία ως κοινοβουλευτικού ηγέτη, με την υπόσχεση: «δεν εγκαταλείπω την πολιτική. Θα συνεχίσω να ενδιαφέρομαι και να αγωνίζομαι για τα πολιτικά πράγματα της χώρας όσο ο Θεός μου δίνει υγεία και δύναμη. Στις εκλογές που έρχονται θα συμμετάσχω ενεργά. Θα δώσω μαζί σας τη μάχη με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και πίστη κι ας μην είμαι εγώ υποψήφιος. Θα στέκομαι δίπλα σας, στην πρώτη γραμμή του αγώνα»…

Κοιτάξτε ακόμη μία φορά τις φωτογραφίες, που μερικές είδατε, χθες, στην «K», με την αναγγελία της είδησης αποχώρησης του Κώστα Μητσοτάκη από τη Βουλή. Μελετήστε το αποφασιστικό, ήρεμο ύφος του προέδρου Μητσοτάκη, να εκφράζει συγκίνηση αλλά όχι πικρία. Τον σεβασμό που του δείχνει, συνοδεύοντάς τον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής. Προσέξτε τα πρόσωπα των νέων, στην πλειοψηφία, «νεοδημοκρατών» στην Κεντρική Επιτροπή που χειροκροτούν τον ηγέτη και πρωθυπουργό της παράταξής του στο βήμα του ομιλητή, λίγο πριν κατεβεί από το βάθρο. Και τα βουρκωμένα μάτια του γιου του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον ακολουθεί, ένα βήμα πίσω, με τον κ. Μανούσο Γρυλλάκη, τον άνθρωπο της ασφαλείας και σκιά του προέδρου όλα αυτά τα μακριά, από την μεταπολίτευση και μετά, δύσκολα, κοινοβουλευτικά μεστά χρόνια.

Γύρω από την «τάβλα» στη Ρηγίλλης

Κι αφού τις είδατε και συγκινηθήκατε, όπως κι εμείς, όταν τις παρατηρούσαμε, να σας πω και το άλλο: αμέσως μετά, όπως συνηθίζεται στην Κρήτη, όλη η οικογένεια μαζεύτηκε στο σπίτι, όπου η κυρία Μαρίκα τους είχε ετοιμάσει ένα από τα προεδρικά της, περίφημα γεύματα. Ηταν όλοι τους εκεί, συν την Μαρέβα και τα παιδιά της. Και τώρα, το καλύτερο: κι όταν είπαν ό,τι είχαν να πουν, κι έφαγαν, ήπιαν «στην υγειά του πατέρα και της μητέρας», έφυγαν και πήγαν, καθένας και καθεμιά, στη δουλειά τους.

Κι ο πρόεδρος με την κ. Μαρίκα, όπως κάνουν κάθε μεσημέρι της ζωής τους, αποσύρθηκαν στο δωμάτιό τους και κοιμήθηκαν! Ωρα τρεισήμισι της Παρασκευής που, με το θάρρος της μακράς οικειότητας, τους πήραμε, για μια δήλωση, η Πωλίνα Καλούδη η γραμματέας της κ. Μαρίκας, μας είπε: «Τώρα κοιμούνται. Πάρτε τους, αργότερα». Οταν εμείς εδώ, στο δημοσιογραφικό γραφείο μιλούσαμε για την απόφαση, σχολιάζαμε, ο Κώστας και η Μαρίκα είχαν πάει για τον μεσημεριανό τους ύπνο. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.

Γι’ αυτό λέμε, και το υπογραμμίζουμε από τη στήλη αυτή, που πήγε μαζί τους, στην Ιαπωνία, στον Λευκό Οίκο, στη Λευκωσία, όταν ήταν πρωθυπουργικό ζεύγος, και στις περιοδείες, στην Κρήτη: δεν μπορεί ποτέ να εγκαταλείψει την πολιτική ο κ. Κώστας Μητσοτάκης, γιατί είναι ο ίδιος η πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή