Διεθνες Βημα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ατλαντική Συμμαχία είναι ένας μοναδικός, ανεκτίμητης αξίας οργανισμός. Είναι το βήμα από το οποίο η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη χαράσσουν κοινή δράση, είναι η βάση από την οποία οι δημοκρατίες μας υπερασπίζονται από κοινού, όποτε χρειάζεται, την ασφάλειά μας, τις αξίες μας και τα συμφέροντά μας.

Ανέλαβα το αξίωμά μου με τα μάτια ανοιχτά. Γνωρίζω ότι το NATO βγήκε από τη χρονιά που πέρασε ζημιωμένο. O πόλεμος στο Ιράκ πυροδότησε τεράστιες διαφωνίες μεταξύ των στενότερων συμμάχων στους κόλπους του OHE, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Εχει έρθει, όμως, η ώρα να ασχοληθούμε ξανά με τη δουλειά μας, με τις πολλές απειλές και προκλήσεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πετύχουμε, πλην του ανοικτού διαλόγου σε θέματα ασφαλείας και της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων του NATO, καθώς και της ισχυρότερης συνεργασίας ανάμεσα στο NATO και άλλους παίκτες-κλειδιά, όπως ο OHE, η E.E. και ο ΟΑΣΕ. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Πρώτον και κύριον, πρέπει να διορθώσουμε την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας αν δεν κερδίσουμε την ειρήνη στο Αφγανιστάν. Γι’ αυτό, το NATO έχει τεθεί επικεφαλής της Διεθνούς Δύναμης Ασφαλείας (ISAF) στην Καμπούλ και επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και σε άλλα σημεία της χώρας. Αυτή την περίοδο χαράσσεται ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο και θα πιέσω για την αποδοχή του σχεδίου αυτού πριν από τον Ιούνιο – μήνα εκλογών στο Αφγανιστάν. Τα κράτη-μέλη του NATO έχουν συναίσθηση ότι, αφού αποφάσισαν μια τέτοια επέκταση, τώρα πρέπει να παράσχουν την απαιτούμενη στρατιωτική συνδρομή.

Το NATO πρέπει επίσης να αναπτύξει τις σύγχρονες, αποτελεσματικές στρατιωτικές ικανότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει. H νέα Δύναμη Κρούσης (NATO Response Force), μια δύναμη ταχείας επέμβασης, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι σύμμαχοι μπορούν να βρεθούν από κοινού στην αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι μεταρρυθμίσεις στο στράτευμα πολλών χωρών-μελών μας θα αυξήσουν τη δεξαμενή από την οποία θα μπορούμε να αντλούμε ανθρώπινο δυναμικό. H δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι αυτή η δυναμική για τη μεταρρύθμιση του NATO θα διατηρηθεί.

Σήμερα, η Συμμαχία υποστηρίζει την πολυεθνική μεραρχία που βρίσκεται στο Ιράκ υπό πολωνική ηγεσία, προσφέροντας βοήθεια στους τομείς του σχεδιασμού, των μυστικών υπηρεσιών, των επικοινωνιών και της επιμελητείας. Αν οι σύμμαχοι αποφασίσουν ότι επιθυμούν να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο το NATO στο Ιράκ, μπορούμε και θα το κάνουμε. H δουλειά μου ως γενικού γραμματέα είναι να διασφαλίσω ότι, όταν και αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, το NATO είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή.

Σύντομα θα καλωσορίσουμε στην οικογένεια του NATO επτά νέες χώρες, βοηθώντας έτσι τις βαλκανικές χώρες να επιστρέψουν στην κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή. Το NATO, επίσης, συνεργάζεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία, οικοδομώντας συμμαχίες με χώρες στην Ευρώπη, τον Καύκασο, έως την Κεντρική Ασία. Ενισχύει τις γέφυρες που μας συνδέουν με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και διατηρεί στρατηγική συμμαχία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιθυμία μας είναι το NATO να μας καταστήσει ασφαλέστερους μέσα από την εξαγωγή ασφάλειας – στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, μεταξύ αυτών και μέσω της οικοδόμησης συνεργασιών. H ανάγκη μιας προσέγγισης και συνεργασίας (outreach and engagement) είναι ένα κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη στρατηγική αντίληψη του NATO, την ευρωπαϊκή στρατηγική ασφαλείας και την αμερικανική στρατηγική εθνικής ασφαλείας.

Οπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους στο διάγγελμά του προς το έθνος, οι ΗΠΑ δεν πρέπει ποτέ να λησμονούν τη ζωτικής σημασίας συνεισφορά των συμμάχων τους ή να απορρίπτουν ως ασήμαντες τις θυσίες τους. Συμφωνώ απολύτως. Επίσης, θεωρώ ότι είναι σαφώς αναγκαίο να αντιμετωπίζονται οι απειλές προς την ασφάλειά μας με αποτελεσματική προσφυγή στην πολυμερή συνεργασία. Σε έναν κόσμο που παραμένει επικίνδυνος, χρειαζόμαστε πολυμερή συνεργασία, ικανή για δράση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή